15.2 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialAncheta penala pentru furtul a 800 de hectare de padure

Ancheta penala pentru furtul a 800 de hectare de padure

Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare (ITRSV) Cluj a finalizat o ancheta in legatura cu modul fraudulos in care Asociatia „Zana Mocod” a intrat in posesia unor suprafete importante de padure, in urma unei sesizari venite din partea Prefecturii Bistrita-Nasaud. Concluziile au fost inaintate deja Parchetului de pe langa Tribunal, iar procurorii urmeaza sa demareze o serie de verificari pentru a depista persoanele implicate in aplicarea abuziva a legilor fondului funciar.
Potrivit raportului de control intocmit de ITRSV, in luna ianuarie a anului 1998, Primaria Nimigea a depus la comisia locala de fond funciar o cerere pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor din Rebrisoara, prin care solicita peste 1.300 de hectare de pasuni. Comisia a raspuns favorabil acestei cereri, insa a acordat Primariei 920 hectare de terenuri acoperite cu vegetatie fo-restiera.
Comisia judeteana de fond funciar a validat suprafata mentionata in favoarea comunei Nimigea. Inspectorii ITRSV Cluj au aflat, insa, ca, doi ani mai tarziu, s-a intocmit un proces-verbal de punere in posesie catre Comisia locala Nimigea prin care Primaria comunei urma sa fie pusa in posesie cu suprafata de 804 ha de teren, proces-verbal intocmit de reprezentantii Ocolului Silvic Nasaud si semnat de inginerul Adriana Bartha. Din partea Primariei a semnat, insa, doar primarul si secretarul.
In urma unui control de fond efectuat de Ocolul Silvic Nasaud s-a intocmit un proces-verbal de predare-primire, care a fost semnat de toti cei implicati in actiune, respectiv Gavrila Runcan, fostul primar din Nimigea, seful de ocol si seful de district. Suprafata care a fost predata era de 804 ha fond forestier, scopul fiind acela al executarii „pazei si lucrarilor silvice”. In aceeasi zi, insa, Comisia locala Rebrisoara a intocmit si procesul-verbal de punere in posesie prin care Asociatia „Zana Mocod” a devenit proprietara a 802,5 ha de teren.

Asociatie cu un singur membru, improprietarita ilegal

Potrivit inspectorilor ITRSV, abuzul este cu atat mai mare cu cat, la data punerii in posesie, asociatia nu avea personalitate juridica dobandita in conditii legale si nici nu avea validata suprafata mentionata in favoarea sa de catre Comisia judeteana de aplicare a legilor fondului funciar.
Trei zile mai tarziu, in 8 septembrie 2000, Judecatoria Nasaud, prin sentinta civila care a fost data in baza cererii formulata de presedintele asociatiei, Viorel Rosiu, a acordat personalitate juridica organizatiei cea care obtinuse deja un certificat de reconstituire a dreptului de proprietate asupra terenuri, eliberat de catre Comisia locala Rebrisoara. Dupa alte zece zile, comisia mentionata a trimis, insa, o adresa comisiei judetene prin care arata ca „se impune trecerea suprafetei de 920 de ha de padure, validata in favoarea CL Nimigea prin Hotararea 154/2000 in vederea autorizarii formei asociative de administrare si exploatare a padurii intrucat localitatea Mocod a formulat o cerere pe rolul instantei de judecata privind constituirea unei forme asociative de administrare si exploatare a padurii”.
Prefectura, condusa la vremea aceea de Viorel Pupeza (PSD), in prezent deputat, a trimis aceeasi adresa Primariei Nimigea pentru a-si exprima punctul de vedere, dar aceasta din urma a lasat la latitudinea comisiei judetene o decizie legata de atribuirea celor peste 800 de hectare de padure comunei Nimigea sau Asociatiei „Zana Mocod”. Dupa un lung circuit birocratic, asociatia cu un singur membru, Viorel Rosiu, a ramas proprietara a sute de hectare de padure.
Inspectorii ITRSV Cluj au verificat asa-numita Anexa 54 despre care sustin ca a fost intocmita incorect avand in vedere ca in act nu sunt inscrisi membrii composesori si cota parte a fiecaruia intrucat se pare ca acestia nici macar nu exista. In felul acesta, s-a incalcat Legea 1 din 2000 si HG 180/2000, vinovati fiind mem-brii Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate Rebrisoara.
In plus, procesul-verbal prin care Asociatia „Zana Mocod” a fost pusa in posesie cu cele peste 800 de hectare de padure a fost intocmit in afara legii deoarece unul din documentele la care se face referire, cel de constituire a organizatiei, a fost incheiat ulterior punerii in posesie. De vina, in acest caz, sunt semnatarii procesului verbal de punere in posesie.
Totodata, controlul ITRSV a mai scos la iveala faptul ca a fost transferata, fara temei legal, din proprietate publica in proprietate privata, suprafata de 804 ha de teren acoperit cu vegetatie forestiera. In nici una din situatii nu a fost luata nici o masura.

Raport ajuns pe masa procurorilor

Raportul intocmit de ITRSV Cluj a fost transmis Parchetului de pe langa Tribunalul Bistrita-Nasaud in vederea efectuarii unei anchete si tragerii la raspundere a persoanelor vinovate de nerespectarea prevederilor legale. Comisia judeteana de aplicare a legilor fondului funciar a fost si ea sesizata pentru a face demersurile legale in vederea recuperarii suprafetei atribuite ilegal unei organizatii, iar IPJ pentru recuperarea contravalorii masei lemnoase valorificate de Asociatia „Zana Mocod”.
Un exemplar din raportul ITRSV a fost transmis si Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale pentru dispunerea masurilor administrative in acest caz, dar si Regiei Nationale a Padurilor.

Cele mai citite

Elena Lasconi susține propunerile lui Nicușor Dan pentru București

Elena Lasconi și-a declarat public susținerea față de cele 20 de propuneri pentru București prezentate de Nicușor Dan, într-o postare pe Facebook. Ea a...

Elena Lasconi susține propunerile lui Nicușor Dan pentru București

Elena Lasconi și-a declarat public susținerea față de cele 20 de propuneri pentru București prezentate de Nicușor Dan, într-o postare pe Facebook. Ea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă