15.2 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialPrimarul Boc ii lasa pe liberali fara pietele din Cluj-Napoca

Primarul Boc ii lasa pe liberali fara pietele din Cluj-Napoca

Primarul din Cluj-Napoca, presedintele PD, Emil Boc, a anuntat ca va propune Consiliului Local sa rezilieze contractul pentru administrarea a sase piete agro-alimentare din oras, incheiat cu societatea Administratia Pietelor si Oboarelor SA (APO). Firma este condusa de omul de afaceri Ioan Goia, iar printre intemeietorii ei se numara importanti politicieni din PNL si PNTCD.
Printre cei care aveau interese in APO se numara actualul deputat PNL Horia Uioreanu, fostul consilier local PNL Romulus Zamfir, cel care era una dintre variantele liberalilor pentru postul de subprefect, fostul viceprimar taranist Mircea Gavrila sau fostul consilier local taranist Ionel Chicinas. O parte a politicienilor implicati sustin ca s-au retras din firma, insa exista suspiciuni ca mai au inca anumite interese in APO.
Societatea este condusa de cunos- cutul om de afaceri Ioan Goia. Acesta a refuzat sa comenteze decla-ratiile primarului si a evitat sa spuna daca politicienii amintiti mai sus mai au sau nu actiuni la societate.
Contractul dintre APO si Primarie a fost semnat in anul 1998. Firma prelua in administrare sase piete din oras si se obliga sa plateasca municipalitatii o suma echivalenta cu 20 la suta din cifra sa lunara de afaceri, dar nu mai putin de 40 de milioane de lei. In 1999, consilierii locali au adoptat un act aditional, care prevedea ca redeventa platita de societate ca urmare a contractului de asociere cu admi-nistratia locala trebuie actualizata cu rata inflatiei.
Reprezentantii APO au refuzat sa semneze acest act, asa ca in fiecare luna, Primaria primeste doar 40 de milioane de lei, desi fiecare dintre piete are zeci de tarabe, inchiriate cu sume cuprinse intre 870.000 de lei si 2,5 milioane de lei lunar.

Clauze nerespectate

Primarul sustine ca reprezentantii APO nu au respectat o serie din clauzele contractului de asociere. Astfel, societatea ar fi trebuit sa investeasca in modernizarea pietelor si in imprejmuirea lor, lucru care nu a fost realizat. Astfel ca tarabagii sunt nevoiti sa stea in frig, iar punctele gospodaresti nu au decat apa rece, si aceea in debit insuficient.
De asemenea, firma nu a respectat prevederea contractuala prin care se obliga sa stabileasca taxele pentru ta-rabagii doar cu acordul prealabil al Consiliului Local si a subinchiriat o parte a Pietei „Clujana”, desi nu avea dreptul sa faca acest lucru. Mai mult, anul trecut, APO a propus Consiliului Local transformarea contractului de asociere, care ar expira teoretic in anul 2009, intr-un contract de concesiune, fara licitatie, promitand ca va investi in modernizarea pietelor.
Boc a refuzat, insa, si a precizat ca va cere rezilierea contractului de asociere in temeiul unei clauze care prevede ca intelegerea poate fi anulata de drept daca una dintre parti nu isi indeplineste obligatiile.

Cele mai citite

Elena Lasconi susține propunerile lui Nicușor Dan pentru București

Elena Lasconi și-a declarat public susținerea față de cele 20 de propuneri pentru București prezentate de Nicușor Dan, într-o postare pe Facebook. Ea a...

FCSB a învins în deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) în 10 oameni

FCSB a obţinut o victorie mare cu echipa greacă PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă