14 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialPregatiri de greva generala la Constanta

Pregatiri de greva generala la Constanta

Anul 2005 a fost anul protestelor sindicale. Salariatii constanteni au iesit in strada inca din primele luni ale anului trecut, cand au pichetat, timp de doua saptamani la rand, sediul Prefecturii. A urmat o perioada de relativa acalmie, o vara linistita, cand caldura soarelui a inhibat, ca de obicei, instinctele sindicale. Protestele au reizbucnit in forta in toamna, iar anul 2006 se anunta, de pe acum, unul plin de proteste. Guvernantii simt deja in ceafa rasuflarea fierbinte a sindicalistilor.

Nici nu se sfarsise bine luna februarie a anului trecut, ca 150 de sindicalisti constanteni au si iesit in strada, pentru a protesta impotriva intentiei Guvernului de a modifica cele mai importante prevederi ale Codului Muncii. Ei au fost urmati, timp de doua saptamani, de toate organizatiile sindicale care activeaza in Constanta, protestatarii cerand guvernantilor sa pastreze intact Codul Muncii, adoptat in urma cu trei ani. Despre acest act s-a spus, in nenumarate randuri si in special de catre angajatori, ca acorda prea multe drepturi salariatilor, facand practic imposibile concedierile.

Portuarii, inselati de… Trita Fanita

Anul 2005 a a dus proteste si in Portul Constanta, mai precis la cativa dintre operatorii de aici, care, in decursul ultimilor ani, au suferit o serie de privatizari „cu cantec”. Situatia cea mai grava s-a intalnit la Agroexport, unde salariatii au intrerupt de mai multe ori munca, spontan, si au organizat chiar greve de avertisment. Conducerea societatii patronate de fostul senator Trita Fanita a promis marea cu sarea, dar realitatea este ca angajatii de aici inca muncesc in conditii mizere.
Un alt operator portuar pentru care privatizarea a insemnat numai probleme este Chimpex. Aici, aproape 500 de angajati au cerut majorarea salariului cu 5% si plati compensatorii in cazul disponibilizarilor. Dupa aproape doua saptamani de greva, la care s-au alaturat lucratori din alte porturi ale Romaniei, totul s-a terminat in coada de peste, prin incheierea unui nou contract colectiv de munca, fara ca salariatii sa obtina revendicarile pentru care au declansat greva. Societatea Cimpex este in prezent detinuta de actionari turci. Un conflict asemanator a avut loc si la Frial, singurul operator frigorifer din port. In acest caz, salariatii au cerut o majorare salariala de 10%, iar patronatul a oferit numai 9%, de aceea protestul a fost supranumit, in mass-media, greva lui 1%.

Nemultumiri si in randul magistratilor

Protestele pe linie de munca au atins nu numai sectoarele productive ale economiei, ci si pe magistrati! 45 de judecatori de la Judecatoria si Tribunalul Constanta au semnat o scrisoare deschisa referitoare la situatia dezastruoasa din justitie. Ei reclamau atunci conditiile extrem de grele de munca, lipsa informatizarii, personalul insuficient, dar si, inevitabil, salariile mici. Printre lipsurile invocate s-au numarat si lipsa locuintelor, a autoturismelor de serviciu si a banilor pentru decontarea benzinei la autoturismele proprii. O parte din revendicarile judecatorilor au fost solutionate, deoarece acestia muncesc, incepand din toamna, intr-un sediu modern si spatios. Totusi, magistratii au protestat si in urma cu cateva luni, pentru acordarea unor bonificatii salariale.

Profesorii, amagiti cu procente

Cei mai mari perdanti ai protestelor sindicale din 2005 sunt, fara indoiala, profesorii. In Constanta, ca de altfel in intreaga tara, greva de 22 de zile a cadrelor didactice a adus o majorare de… 11,83%, in doua transe, in conditiile in care inflatia pentru 2006 se va situa in jurul valorii de 8 procente, poate chiar mai mult, potrivit economistilor straini. Daca nu ar fi recuperat orele, aceasta majorare nu ar fi acoperit pierderile salariale din cele trei saptamani de greva. Chiar si asa, nemultumirile in randul profesorilor nu sunt aplanate. Din ce in ce mai des, ei se declara jigniti de atitudinea guvernantilor si a parlamentarilor, care le spuneau ca nu le pot mari salariile, dar isi cumparau in acelasi timp sute de automobile noi. Profesorii, nevoiti sa supravietuiasca din salarii de mizerie sau sa dea meditatii pentru a putea spera la un trai decent, au fost umiliti in anul 2005, iar umilinta suportata de ei va avea efecte greu de cuantificat in viitor.

Directiva Bolkenstein

Anul 2005 a adus inca o premiera in miscarea sindicala constanteana: primul protest european. Cativa sindicalisti au participat la un miting de protest de proportii, organizat chiar in inima Europei, in Bruxelles, impotriva Directivei Bolkenstein. Initiata de fostul parlamentar cu acelasi nume, directiva prevedea ca muncitorii din fostele tari comuniste sa poata munci in statele occidentale, aplicandu-li-se insa legile in vigoare in tara de origine. Cu alte cuvinte, muncesti in Germania, dar pe un salariu romanesc! Nu este decat o modalitate disimulata de a impiedica accesul pe piata fortei de munca europene.

Drum european cu hopuri

„Anul 2005 nu este unul cu care sa ne putem mandri, din mai multe motive”, spune Vasile Otelea, presedintele Blocului National Sindical, filiala Constanta. Printre ele se numara modificarea Codului Muncii, in dezacord cu dorinta salariatilor. „Incercam sa facem pasi catre Europa, dar cu o majorare a salariului minim de 200 de lei nu vom intra niciodata in Uniunea Europeana”, spune Otelea, care precizeaza totusi ca, in ceea ce priveste reusitele BNS, se numara cresteri salariale peste media pe tara. 2005 a mai adus o premiera, si anume o maturizare a sindicatelor, care au pus bazele unor formatiuni politice, exemplul cel mai elocvent fiind Blocul National Democrat.

2006, bogat in conflicte

In opinia lui Vasile Otelea, anul 2006 va aduce o serie de proteste sindicale indreptate spre trei mari categorii: salarizare, cresterea preturilor si ingradirea libertatilor. Daca salarizarea ramane cel mai sensibil punct abordat al luptei sindicale, cresterea preturilor este in masura sa ii ingrijoreze pe salariati. 2006 a debutat cu o majorare substantiala a pretului gazelor naturale, care, spun expertii, va atrage dupa sine cresteri de preturi la alimentele de baza, precum painea, carnea si uleiul, fiind pusa in pericol insasi fragila stabilitate macroeconomica din Romania. Sindicalistii, spune Vasile Otelea, vor protesta si impotriva intentiei Guvernului de a modifica Legea conflictelor de munca si Legea sindicatelor, in aceasta urmand ca sindicalistilor sa le fie interzis sa fie si parlamentari. Modificarea acestor legi, fara a consulta sindicatele si societatea civila, dar mai ales scumpirile masive anuntate pentru acest an si salariile tinute in frau promit sa faca din 2006 anul in care sindicatele sa puna cu adevarat piciorul in prag. Cu cateva luni inainte de integrarea europeana, sindicalistii sunt gata de ample proteste de strada. Intram in Europa huiduind guvernantii.

Cele mai citite

FCSB a învins în deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) în 10 oameni

FCSB a obţinut o victorie mare cu echipa greacă PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, în...

Elena Lasconi susține propunerile lui Nicușor Dan pentru București

Elena Lasconi și-a declarat public susținerea față de cele 20 de propuneri pentru București prezentate de Nicușor Dan, într-o postare pe Facebook. Ea a...
Ultima oră
Pe aceeași temă