14 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialArmata - purtatoare a mesajului de pace al Romaniei in lume

Armata – purtatoare a mesajului de pace al Romaniei in lume

– Acum cateva zile, domnule ministru, i-ati intampinat pe militarii din fortele aeriene care au revenit in tara definitiv dupa ce au participat la misiunea ALTHEA. Sa insemne aceasta ca nu ne mai intereseaza spatiul fostei Iugoslavii?
– Nu se poate spune ca nu ne mai intereseaza acest spatiu, de vreme ce noi ne vom continua participarea cu ofiteri de Stat-Major, cu subunitati de politie militara si de transport la aceasta operatiune militara desfasurata de Uniunea Europeana in Bosnia-Hertegovina. Pentru noi este important ca Armata Romaniei sa contribuie la eforturile de asigurare a securitatii si stabilitatii in Balcani, respectiv sa acorde sprijin Uniunii Europene pentru rezolvarea problemelor in aceasta regiune.
Cei 42 de piloti si membri ai echipelor tehnice ale elicopterelor IAR 330 SOCAT, carora saptamana trecuta le-am urat, impreuna cu seful Statului-Major General, „Bun-venit acasa”, au avut un mandat de un an de zile, clar stabilit de Parlamentul Romaniei, mandat care s-a incheiat la finele anului trecut. Ei au facut un efort apreciabil acolo, indeplinind aproximativ 600 de misiuni, care au insumat peste 1.200 ore de zbor. Au fost misiuni de transport, de supraveghere a cailor de comunicatii aeriene, de evacuare medicala, recunoastere si cercetare aeriana, precum si de cautare-salvare.
Avand in vedere ca in urma cu un an, pe 4 ianuarie 2005, le uram succes la plecarea in misiune militarilor din detasamentul ALPHA, mi-a facut placere sa ma reintalnesc cu ei si la revenirea in tara.
– Cum sunt vazuti militarii nostri in Bosnia-Hertegovina?
– Ei se bucura de bune aprecieri atat din partea comandantilor din cadrul ALTHEA, cat si din partea populatiei si autoritatilor locale. Este clar ca, prin tot ceea ce au facut si fac, ei contribuie semnificativ la realizarea obiectivului principal al misiunii – consolidarea drumului spre o viata normala in respectiva regiune.
M-am convins personal de acest lucru cand am vizitat Republica Bosnia si Hertegovina, impreuna cu premierul Calin Popescu Tariceanu, in luna decembrie a anului trecut. Acesta le-am spus militarilor romani: „Suntem cu totii mandri de ceea ce faceti aici”. La fel de frumos a vorbit despre soldatii nostri si comandantul EUFOR, generalul italian Gianmarco Chiarini. El a declarat ca se simte bine sa aiba in subordine militari romani, pe care i-a cunoscut foarte bine si in timpul participarii in comun la misiunea Antica Babilonia din Irak.

– Vorbind despre Irak, domnule ministru, acolo situatia este destul de complicata. Vor mai ramane mult timp militarii nostri in acel mediu ostil?
– Nu este usor sa participi la o misiune in Irak sau Afganistan. Militarii cunosc faptul ca exista unele riscuri, pe care si le-au asumat si s-au pregatit foarte bine pentru a face fata oricaror situatii. Scopul nostru este ca, impreuna cu ceilalti participanti la coalitiile din care facem parte, in Irak, Afganistan sau Balcani, sa asiguram conditii pentru trecerea la reconstructie si sa pregatim fortele de securitate ale tarilor respective, pentru a fi in masura sa preia responsabilitatile care deocamdata ne revin noua.
Eu sunt convins ca participarea noastra in aceste operatiuni contribuie la imbunatatirea climatului international de securitate, iar populatia Romaniei poate avea un sentiment de siguranta, stiind ca Armata Romaniei isi face datoria in aceste misiuni peste hotare.

– In ultimii ani se ruleaza foarte mult trupele in teatrele de operatii…
– Da, as putea spune ca Armata Romana are deja experienta in privinta participarii la misiuni externe. Este, daca se poate spune astfel, cea mai potrivita modalitate de instruire a trupelor. Sunt militari care au fost la doua sau trei misiuni. Noi ne-am propus ca, in promovarea personalului, sa tinem cont de participarea la astfel de operatiuni.
Am fost, de sarbatori, impreuna cu presedintele Basescu, in Irak si in Afganistan, unde ne-am convins ca militarii nostri sunt nu numai foarte buni profesionisti, ci si adevarati ambasadori ai tarii noastre in aceste tari greu incercate de razboi si lipsuri materiale.
Trecem acum printr-o perioada in care au loc rotiri in teatre de operatiuni. „Scorpionii negri” – infanteristii Batalionului 20 Infanterie din Craiova – isi incheie misiunea in Irak, iar „Lupii negri”, colegii lor din Batalionul 151 de la Iasi, se intorc din Afganistan. Ei vor fi inlocuiti de militarii Batalionului 280 Infanterie din Focsani, respectiv de cei ai Batalionului 341 din Topraisar.
In Irak, avem in subordinea unei brigazi italiene un batalion si o companie de politie militara, care patruleaza pe timp de zi si de noapte pe principalele cai de comunicatie, in zona lor de responsabilitate, asigura paza taberei si participa la activitatile de cooperare civili-militari (CIMIC) executate in sprijinul populatiei locale. Alaturi de ei mai sunt un detasament de geniu si specialisti in informatii militare. Despre genisti va pot spune ca sunt priviti, atat de partenerii de coalitie, cat si de localnici, ca niste oameni de toata isprava, care pun suflet in toate constructiile pe care le ridica. Si nu sunt putine: poduri care asigura legatura intre diferite localitati irakiene, scoli, terenuri de sport, elemente genistice pentru cresterea gradului de protectie a fortelor, precum si misiuni genistice in folosul armatei irakiene.

– Mai sunt medici romani la Abu Ghraib?
– Da, la Abu Ghraib, langa Bagdad, se gaseste o echipa formata din doi medici si noua asistente medicale, iar la Camp Bucca se afla, incepand din iunie 2005, o a doua echipa formata din doi medici si sapte asistente. Cu totii si-au castigat un bun renume prin daruirea cu care actioneaza in situatiile medicale cele mai dificile pentru salvarea vietii pacientilor, fie ei parteneri de coalitie sau cetateni irakieni. Trebuie remarcat faptul ca au fost si situatii in care interventiile lor aveau loc sub focul armamentului insurgentilor. As vrea sa nu uitam ca in cadrul Fortei de Protectie a Misiunii de Asistenta ONU de la Basra actioneaza si o companie de infanterie romaneasca.

– Care mai este situatia in Afganistan?
– Participam, in cadrul Operatiunii ENDURING FREEDOM, cu un batalion de infanterie dislocat in apropierea aeroportului din Kandahar. Misiunea este de paza si de aparare a aeroportului, patrulare pe principalele cai de comunicatie din regiune, asigurare a securitatii unor convoaie. Avem ofiteri de Stat-Major in comandamentele multinationale din Bagram si din Kabul, precum si structuri care pregatesc militari ai Armatei Nationale Afgane in specialitati cum sunt infanterie, cercetare, tancuri, transmisiuni si logistica. In toamna anului trecut, in capitala afgana au actionat si infanteristii olteni, „Scorpionii rosii”, care si-au facut pe deplin datoria sprijinind fortele armate si de politie locale pentru asigurarea unui climat de securitate favorabil in perioada alegerilor.
Tot in Afganistan va actiona, incepand din luna februarie a.c., o unitate al carei comandament se afla din 2003 la Constanta, si anume Brigada Multinationala din Sud-Estul Europei (SEEBRIG). Comandamentul va participa, timp de sase luni, la misiunea Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate din Afganistan (ISAF).
In decembrie 2005 am participat, la Washington D.C., la Reuniunea anuala a ministrilor Apararii din Sud-Estul Europei, ocazie cu care a fost semnat Acordul privind desfasurarea Comandamentului SEEBRIG in Afganistan. Comandamentul brigazii are in componenta 101 functii, din care 18 apartin Romaniei. Tara noastra asigura compania de Stat-Major (125 de militari) si pe cea de transmisiuni (90 de militari, carora li se vor adauga 30 de militari turci). Avem, asadar, un angajament important in cadrul acestei initiative lansate in martie 1996, la care mai participa, in afara de Romania, Albania, Bulgaria, Grecia, Italia, Fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, Ucraina (din decembrie 2005) si Turcia, iar trei state (Croatia, Slovenia si SUA) au statut de observator. Iata deci ca, dupa o indelungata perioada de eforturi sustinute, de pregatire si instruire in comun, SEEBRIG si-a atins obiectivul principal propus, acela de a participa la o misiune in sprijinul pacii.
Daca am vorbit atata despre angajamentele noastre externe, n-as vrea sa fac o nedreptate fata de militarii fortelor navale nementionand faptul ca anul trecut fregata „Regele Ferdinand”, cu 200 de militari, a fost prezenta, timp de doua luni, in apele Marii Mediterane, participand la Operatiunea NATO Active Endeavour. Nava a parcurs aproximativ 7.500 de mile marine, navigand timp de 800 de ore in diverse conditii climaterice, iar principala sa misiune a fost de a descuraja si dezorganiza actiunile teroriste, precum si de a demonstra determinarea si solidaritatea statelor membre NATO in lupta impotriva terorismului.

– Care sunt asteptarile dvs. pentru acest an?
– A trecut deja un an de cand sunt ministru al Apararii Nationale, i-am vazut in actiune pe militari in teatrele de operatii si in situatii de urgenta civile, si as putea spune ca increderea investita in ei este pe deplin justificata. Sunt foarte buni ambasadori ai Romaniei si am convingerea ca, si in 2006, vor purta cu demnitate si mandrie drapelul tricolor pe meridianele lumii.

Cele mai citite

FCSB a învins în deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) în 10 oameni

FCSB a obţinut o victorie mare cu echipa greacă PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, în...

FCSB a învins în deplasare pe PAOK Salonic cu 1-0(1-0) în 10 oameni

FCSB a obţinut o victorie mare cu echipa greacă PAOK Salonic, cu scorul de 1-0 (1-0), joi seara, pe Stadionul Toumba din Salonic, în...
Ultima oră
Pe aceeași temă