10 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăLifestyleFoodSaracii miliardari din Campu lui Neag

Saracii miliardari din Campu lui Neag

Stau pe un munte aducator de bani si totusi cei mai multi sunt extrem de saraci si locuiesc in case batranesti, micute si innegrite de vreme. Sunt taranii din Campu lui Neag, un sat care apartine de si mai saracul oras minier Uricani (judetul Hunedoara). O zona in care apar deja primele cabane, pe locul traversat de „drumul lui Basescu”, unde terenurile se vand acum cu peste 20 euro/metrul patrat.
Norocosii, care au speculat mai repede momentul, au primit deja sute de milioane si chiar miliarde de lei si s-au grabit sa-si schimbe caii de tractiune pe multi cai putere. La o bere, la crasma satului, se deapana povesti despre cum nici macar nu au stiut sa numere muntele de bani pe care l-au primit si cum si-au impartit deja averea nesperata. Cei care nu au pamanturi se uita cu jind in curtea consatenilor si isi doresc ca bunastarea celorlalti sa-i atinga si pe ei, in timp ce satenii care nu si-au instrainat inca terenurile spera sa obtina un pret chiar mai bun decat vecinii lor.

Au venit austriecii cu bani

Satul Campu lui Neag este situat la poalele Retezatului, unde frumusetea naturii iti taie rasuflarea. Paradoxal, este o zona saraca, in care cei mai multi localnici sunt batrani, pensionari din minerit. Tinerii s-au indreptat spre „oras”, unde au sperat sa-si croiasca o viata mai buna, mai ales ca doua dintre exploatarile miniere care functionau in zona, Campu lui Neag si Valea de Brazi, s-au inchis.
Pana la urma, norocul a batut tot la usa satenilor, care s-au trezit impresurati de oferte de a-si vinde terenurile contra unor sume frumusele. Primii au venit austriecii, care i-au imbogatit pe oamenii care au avut norocul sa aiba terenuri in composesoratul vizat de investitori.
In primavara anului trecut, o firma cu capital austriac, cu sediul in Sebes (judetul Alba), a achizitionat peste 1.300 de hectare de teren impadurit, la pretul-record pentru aceasta zona de 95 milioane de lei vechi/hectar. In total, austriecii, care se ocupa de afaceri cu cherestea, au platit peste 123 miliarde lei vechi pentru suprafata aflata in zona-tampon a Parcului National Retezat.
Terenul a fost deja ingradit, iar viceprimarul orasului Uricani, Constantin Stancu, a spus ca aici se pregateste un fond de vanatoare, pe langa bogatiile subterane si padurile seculare. „Au pus pancarte cu „proprietate privata” si au ingradit zona, spre nemultumirea celor care credeau ca, dupa ce au vandut, mai pot intra pe terenul respectiv dupa fructe de padure sau cu vitele la pascut”, a spus edilul.
N-au mai intrat pe acele pamanturi, dar batranii cu pensii mizere s-au trezit peste noapte cu sute de milioane si chiar miliarde de lei in punga goala pana mai ieri. „Sunt care au vandut pamanturile cu 7 miliarde lei, nu stiau nici sa-i numere. Cu banii primiti si-au cumparat masini sau si-au facut case”, a adaugat Stancu.

Pretul terenurilor a crescut de 20 de ori

Reinceperea lucrarilor la drumul Campu lui Neag – Herculane a dus la o crestere spectaculoasa a pretului terenurilor de pe aliniament, unde au aparut si primele cabane ale celor care vad deja in satul de la poalele Retezatului o viitoare zona turistica. Marea afacere a fost a intermediarilor, care au cumparat mai multe parcele si au revandut in profit. Satenii care nu au apucat inca sa-si instraineze pamanturile spera sa dea lovitura, iar preturile sa creasca in continuare spectaculos. Cand a inceput constructia drumului, in urma cu cativa ani, pretul pietei era de un euro pe metrul patrat. Dupa stagnarea lucrarilor la DN 66 A terenurile au devenit neinteresante, dar, odata cu redeschiderea santierului si vizitele repetate ale presedintelui Traian Basescu in zona, preturile au crescut progresiv la 5 euro pe metru patrat, 10 euro, ca sa ajunga acum la 20 euro pe metru patrat.
„Majoritatea au vandut ce au avut, mai sunt putini care au pamant in acea zona, dar vor sa vanda si mai scump de 20 euro pe metru patrat. Afacerea a fost buna, pentru ca terenurile au fost revandute pana acum de 3-4 ori. Cei din Uricani nu au fost prea interesati de acele pamanturi. Majoritatea au fost din Petrosani, Gorj sau Deva”, a mai explicat viceprimarul.
Taranii din Campu lui Neag au ramas la casutele lor batranesti, micute si innegrite de vreme, cu cateva animale in ograda si cu speranta ca, odata ce drumul va fi terminat, vor scapa de saracie cu ajutorul turismului. Au aparut si primele cabane, insirate de-a lungul soselei, care arata ca zona are deja viitor turistic, desi inca nu exista apa, canalizare sau energie electrica. Turismul va putea tine loc celorlalte ramuri ale economiei, inexistente in orasul Uricani. „Ceva se intampla aici. E o zona foarte bogata, dar oamenii sunt foarte saraci. Eu obisnuiesc sa spun ca aici cazi de pe glob. Drumul care va face legatura cu Herculane este singura sansa de dezvoltare a noastra”, a mai afirmat Constantin Stancu.
Taranii deveniti miliardari au schimbat caii de tractiune pe masini, pentru ei sau copiii lor. Ion Parau are 82 de ani si l-am gasit la o bere cu consatenii, imbracat in straie populare, cum umbla zi de zi. A vandut o bucata din pamanturile detinute din mosi-stramosi pentru 3 miliarde lei, din care 2 miliarde a dat nepotilor care au grija de el. „Eu am luat 400 de milioane de lei si am dat la cei trei copii cate 100 de milioane la fiecare. Unu si-a luat ARO, unu Dacie. Daca nu luam banii astia, nu puteam sa facem nimic. Eu am lucrat la mina si am 4 milioane pensie”, povesteste Gheorghe Suciu.

Cele mai citite

Rusia dă vina pe SUA pentru situaţia explozivă din Orientul Mijlociu

Rusia a afirmat marţi că situaţia explozivă din Orientul Mijlociu demonstrează "eşecul total" al politicii americane în regiune şi "neputinţa" Washingtonului de a preveni...

Ce decizii ar putea lua Mark Rutte, noul secretar general al NATO

Zi istorică pentru NATO. Mark Rutte este de marți noul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. Jens Stoltenberg i-a predat ştafeta după un deceniu plin...

Rusia dă vina pe SUA pentru situaţia explozivă din Orientul Mijlociu

Rusia a afirmat marţi că situaţia explozivă din Orientul Mijlociu demonstrează "eşecul total" al politicii americane în regiune şi "neputinţa" Washingtonului de a preveni...
Ultima oră
Pe aceeași temă