7.3 C
București
miercuri, 8 ianuarie 2025
AcasăInvestigații România LiberăBanii europeni trebuie feriti de "smecherii romanesti"

Banii europeni trebuie feriti de „smecherii romanesti”

Cheltuirea fondurilor comunitare disponibile dupa 1 ianuarie 2007 va trebui facuta „fara smecherii romanesti”, a spus ieri premierul Calin Popescu Tariceanu, care i-a cerut ministrului Finantelor, Sebastian Vladescu, sa incheie cat mai rapid intelegeri de colaborare cu alte tari europene pentru a beneficia de experienta acestora.
Cu prilejul conferintei „Fondurile structurale si de coeziune”, organizate de Ministerul Finantelor Publice, premierul a amintit ca Romania poate beneficia din partea UE de peste 30 miliarde de euro pentru proiecte viabile si corect aplicate.
„Atrag din nou atentia ca acesti bani nu ne vor fi dati oricum, ci vor fi alocati pe baza de proiecte. Cei care isi inchipuie ca dupa 1 ianuarie 2007 va ploua cu euro se insala. Banii acestia nu ne vor fi bagati in traista, ci va trebui sa muncim foarte mult pentru a-i obtine. Mai mult decat atat, nici smecheriile de tip romanesc nu au ce cauta”, a spus Tariceanu.
Primul ministru a aratat ca documentele de programare a fondurilor structurale si de coeziune sunt in stadiul final de elaborare, urmand sa fie negociate rapid cu oficialii Comisiei Europene, in prima parte a anului viitor.

Fond-tampon la Trezorerie

In schimb, ministrul Vladescu este optimist, fiind convins ca Romania va dovedi ca poate absorbi peste 85% din fondurile structurale si de coeziune care-i sunt puse la dispozitie. In acest sens, a spus ministrul, autoritatile locale vor avea cea mai mare responsabilitate si autoritate. Chiar daca recunoaste ca acest transfer de decizie la nivel local reprezinta o provocare, Vladescu se mentine in nota optimista, sustinand ca autoritatile din teritoriu sunt pregatite.
Pentru oficialul guvernamental, programele Phare si Sapard reprezinta exemple pozitive de absorbtie, iar ISPA unul negativ, din greselile carora trebuie sa invatam. De asemenea, pentru perioada cand va fi nevoie de plati anticipate, la nivelul Trezoreriei Statului se va constitui un fond-tampon, din care vor putea fi alocate sume de pana la 20% din valoarea proiectelor respective.
In alta ordine de idei, ministrul Finantelor a amintit ca fondurile europene de coeziune pentru dezvoltarea infrastructurii vor avea un grad de absorbtie mai redus fata de cel al sumelor dedicate competitivitatii sau IMM.
„La fel ca in celelalte tari, initierea proiectelor de infrastructura va fi mai intarziata decat alte programe care beneficiaza de fonduri europene, pentru ca procedura este mult mai complexa”, a declarat el.
Responsabilul de program in Unitatea Romania a Directiei Generale de Politici Regionale a Comisiei Europene, David Sweet, a aratat ca in toate tarile care au aderat la blocul comunitar, fondurile pentru infrastructura au fost absorbite cu o anumita intarziere.

Cele mai citite

Vladimir Putin pune condiții pentru intrarea Ucrainei în NATO: Retragerea soldaților americani din România și din alte țări din estul Europei

Președintele rus Vladimir Putin ar putea fi de acord cu aderarea Ucrainei la NATO, dar cu anumite condiții, printre care s-ar număra și plecarea...

O mașină de jucărie cu explozibil a fost depistată pe aeroportul din Chișinău

O jucărie sub formă de maşină, care avea componentele unui obiect explozibil, a fost depistată pe aeroportul internaţional Chişinău, a confirmat şeful Inspectoratului General...

Angel Tîlvăr: Nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a declarat, marți seară, la Antena 3 CNN, că nu se pune problema ca armata să devină obligatorie în România....
Ultima oră
Pe aceeași temă