Presedintele PSD Sibiu, deputatul Ioan Cindrea, sustine ca autoritatile de control ale statului au declansat o campanie pe criterii politice la firmele unor oameni de afa-ceri apropiati ai parti-dului, membri ai Clubului Oamenilor de Afaceri (COA) din Sibiu. Liderul social-democrat il acuza pe unul dintre ofiterii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ ca a solicitat o lista cu firmele si numele patronilor asociati in cadrul acestei organizatii neguvernamentale.
„La Sibiu au inceput o serie de controale si presiuni asupra oamenilor de afaceri si primarilor apropiati ai PSD, la comanda politica. Subcomisarul Gheorghe Cocos a cerut lista directorilor si patronilor de la Clubul Oamenilor de Afaceri din judet si a inceput controalele, punandu-se in slujba actualei Puteri”, a spus deputatul Cindrea.
Nu este prima data cand liderul filialei social-democratilor ii acuza pe reprezentantii unor autoritati ale statului de faptul ca declanseaza „controale politice” la adresa unor afaceristi apropiati ai partidului sau referitor la activitatile unor primari ai fostei Puteri, ramasi in functie dupa alegerile din 2004. De fiecare data, reprezentantii institutiilor vizate au mentionat ca nu se pune problema ca unele verificari care sunt efectuate la diverse firme, pe linia respectarii legalitatii, sa aiba conotatii politice, cu atat mai putin verificarile pe care subcomisarul Cocos le efectueaza in ultima perioada.
Reprezentantii IPJ Sibiu si cei ai Prefecturii sustin, insa, ca aceste controale sunt efectuate si de reprezentantii Directiei Finantelor Publice sau ai ANAF (corpul special de investigatori anti-frauda ce lucreaza pe langa toate directiile judetene ale Finantelor) si ca nu au conotatii politice. „Nici subcomisarul Cocos, nici altcineva din Politia Sibiu nu lucreaza la comanda politica. Verificarile la care face referire deputatul Cindrea le fac cei de la Finante si ele urmaresc legalitatea acestui Club al Oamenilor de Afaceri”, a declarat comandantul IPJ, comisarul-sef Mircea Bargoz.
Totodata, controalele de la Clubul Oamenilor de Afaceri au fost confirmate si de prefectul judetului, Ion Ariton. El a tinut, insa, sa sublinieze ca verificarile au un aer „democratic” pentru ca toti membrii COA sunt controlati de investigatorii ANAF, nu doar afaceristii apropiati ai PSD. Ariton a adaugat ca nu exista nici o actiune de control la vreo firma sau primarie din judet care sa fie efectuata la comanda politica.
Clubul Oamenilor de Afaceri a fost infiintat in urma cu circa trei ani, la initiativa presedintelui PSD Ioan Cindrea, ca o reactie la asa-numitul „Club de excelenta politica”, o organizatie neguvermanentala infiintata sub guvernarea social-democratilor de catre reprezentantii PNL, ai PD, ai fostului PUR si ai fostului PNTCD. Liderii partidelor din Opozitia vremii se intalneau periodic pentru a discuta unele decizii luate la nivelul judetului de catre autoritatile PSD si pentru a-si armoniza pozitiile politice fata de diverse evenimente. Organizatia a fost abandonata in timp, mai ales ca si puterea s-a schimbat dupa alegerile din 2004.
Unii apropiati ai social-democratilor nu ezita, insa, sa afirme ca asa-numitul COA a fost formula de organizare si denumirea gasite la Sibiu de catre membrii fostului partid de guvernamant pentru filiala locala a mult mai celebrului „Club 75” al sponsorilor PSD. Pe listele acestuia se afla numele multora dintre oamenii de afaceri importanti din Sibiu, dar Clubul nu mai desfasoara nici o activitate de mai bine de un an, cu atat mai mult cu cat si simpatiile politice pentru social-democratie s-au diluat intre timp.