Consiliul Local Timisoara isi va recupera cele peste 200.000 de euro achitate, in toamna anului trecut, controversatului om de afaceri local Eugen Seracin. Acesta a amenintat ca, in cazul in care nu va primi banii pentru efectuarea unor lucrari de constructii, va pune sechestru asigurator pe doua societati comerciale apartinand municipalitatii.
La vremea respectiva, SC „Piete” SA si SC „Horticultura” SA au scapat de la executarea silita doar dupa ce CL a dispus plata a sapte miliarde lei in contul datoriei catre Seracin. In ciuda lichidarii debitului, procesul a mers mai departe si, in urma cu cateva zile, Inalta Curte de Casatie si Justitie a dat castig de cauza Consiliului Local, care urmeaza sa promoveze o alta actiune in instanta pentru intoarcerea executarii silite.
Litigiul dintre Consiliul Local si firma de constructii „Rips”, apartinand lui Eugen Seracin, a fost declansat de refuzul municipalitatii de a achita o serie de lucrari efectuate de antreprenor la Centrul Financiar-Bancar. Cladirea, una dintre cele mai moderne din oras, in care-si au sediile „Asirom”, BCR si CEC, a fost ridicata intre anii 1992-1995, iar in cadrul proiectului de executie se prevedea si realizarea unui sens giratoriu cu o parcare centrala de 160 de locuri.
Desi, initial, „Asirom”, CEC si BCR si-au manifestat intentia de a participa la finantarea respectivei lucrari, ulterior s-au razgandit – din cauza tergiversarilor intampinate in tentativa de concesionare a terenului – astfel ca „Rips” a ramas cu un debit nerecuperat de peste doua miliarde lei. In luna ianuarie 2003, dupa ce toate negocierile pentru recuperarea sumei au esuat, Eugen Seracin a chemat CL (beneficiara lucrarii) in judecata, cerand sa fie despagubit cu cele doua miliarde, plus dobanzile aferente.
Juristii municipalitatii au cerut respingerea actiunii pe motiv de prescriere a datoriei, insa magistra-tii timisoreni au fost de alta parere si au hotarat ca CL sa achite firmei „Rips” nu mai putin de sapte miliarde lei. Desi debitul a fost recuperat, procesul a continuat si, in 30 septembrie 2005, Inalta Curte de Casatie si Justitie a constatat ca actiunea firmei de constructii este neintemeiata, admitand recursul Consiliului Local.
„A trebuit ca dosarul sa ajunga la instanta suprema pentru a se face dreptate, cand se putea admite exceptia prescriptiei dreptului material la actiune la instanta de fond sau cel mult la cea de apel. Se putea evita, astfel, aceasta situatie creata in urma unor solutii eronate din partea instantelor timisorene”, a afirmat secretarul Primariei, Ioan Cojocari.
Nedumerit de intorsatura pe care a luat-o dosarul, cu decizia irevocabila de a restitui banii si dobanzile aferente, Eugen Seracin sustine ca instanta suprema i-a dat lui castig de cauza. „Uitati-va pe pagina de Internet a Curtii Supreme de Justitie si o sa vedeti ca si actiunea noastra a fost admisa. Cojocari face Justitie din burta, asa cum a obtinut si aceasta hotarare la instanta suprema. Eu sunt unul dintre justitiabilii care respecta hotararile instantelor din Romania, astfel ca daca va trebui sa restituim banii, o vom face”, a spus afaceristul.
Eugen Seracin a devenit, in ultimii ani, un adevarat specialist in executari silite, beneficiind si de serviciile unor avocati si executori foarte buni. Printre cele mai cunoscute cazuri de executare sunt „Asirom” si firma de constructii „Bogart”.
Printre altele, a cumparat o creanta asupra Hotelui „Continental”, pe care intentiona sa o execute silit, iar in septembrie 2004 a pus sechestru asigurator pe doua societati apartinand Consiliului Local, respectiv „Horticultura” si „Pietele”, in contul unei datorii de sapte miliarde lei. Mai mult, afaceristul i-a actionat in judecata si pe primarul, Gheorghe Ciuhandu, si secretarul Primariei, Ioan Cojocari, de la care solicita cate un miliard de lei. Motivul: i-au luat echipa de fotbal „Poli” Timisoara si i-au dat-o, in urma cu cativa ani, italianului Claudio Zambon.