Pana pe 15 octombrie RADET si Distrigaz trebuie sa transmita Directiei de Munca Bucuresti toate formularele pentru acordarea ajutoarelor de incalzire a locuintei celor care folosesc energie termica sau gaze naturale. Spre deosebire de anul trecut, cand cererile erau completate de solicitanti si trimise prin posta sau aduse la Directia Muncii, acum sistemul este mult imbunatatit si cozile din strada Venerei au disparut. Valeriu Voinicu, directorul adjunct al Directiei de munca, solidaritate sociala si familiei, ne-a spus ca desi pana ieri numarul formularelor transmise de cei doi furnizori au fost de doar 20.000-30.000 de la RADET si 10.000 de la Distrigaz, dar situatia este mult mai buna ca in perioada similara a anului 2004. „Deocamdata cererile nu au fost introduse in calculator, dar din verificarile preliminare facute estimam ca doar circa 20% au fost completate gresit, fata de 70% cat am constatat in octombrie 2004.” Domnul Voinicu a precizat ca administratorii blocurilor s-au dovedit a fi de un real ajutor in completarea formularelor. Acestia ii cunosc pe locatarii care solicita ajutorul pentru incalzirea locuintei, fiind si primii care ii reclama pe cei care sunt banuiti ca fac declaratii mincinoase privind veniturile realizate. Din cei 130.000 de bucuresteni care au beneficiat de ajutoare pentru incalzire in iarna trecuta au fost depistati, urmare a reclamatiilor vecinilor sau administratorilor, aproape o suta de persoane, care au trebuit sa restituie bonurile valorice primite sau sumele acordate nelegal.
Reprezentantul Directiei de Munca a mai afirmat ca au fost distribuite 225.000 de formulare din care 190.000 la RADET si 35.000 la Distrigaz pentru a fi distribuite abonatilor. Daca in iarna 2004-2005 numarul beneficiarilor ajutoarelor pentru incalzirea locuintei a fost de 130.000 de persoane, pentru aceasta iarna se estimeaza ca numarul acestora sa fie mai mare cu cel mult 10.000 de beneficiari.
Desi procedura-cadru de acordare a ajutoarelor pentru incalzirea locuintei prevede ca pana la 15 octombrie 2005 furnizorii de energie termica sa preia formularele completate de solicitanti, pentru a le transmite Directiei de munca Bucuresti, iar pana la 31 octombrie aceasta institutie sa transmita furnizorului de energie termica decizia de acordare a ajutorului, insotita de bonurile valorice, termenele nu vor fi respectate. RADET are obligatia sa predea aceste documente pana cel tarziu 15 noiembrie 2005, numai pe baza semnaturii titularului ajutorului. Anul trecut termenul de 15 noiembrie, fixat prin OG nr. 55/2004, s-a facut dupa criterii electorale, intrucat pe 20 noiembrie au fost alegerile, termenul neputand fi respectat. Cum insa plata pentru incalzirea locuintei in luna noiembrie se face in decembrie sau ianuarie, solicitantii ajutoarelor vor avea atunci si bonurile valorice.
In timp ce RADET va duce solicitantilor bonurile valorice, cei care folosesc pentru incalzirea locuintei gazele naturale le vor primi de la postasi.
Lunar, intre 32 si 223 lei (RON)
Ajutoarele pentru incalzirea locuintei sunt mai mari fata de iarna trecuta, majorarile fiind si la veniturile nete obtinute pe membru de familie.
De exemplu, la un venit net de pana la 110 lei (RON) pe membru de familie ajutorul pentru incalzirea locuintei cu energie termica furnizata centralizat este de 223 lei (RON), pentru venitul net pe membru de familie intre 260-310 lei ajutorul este de 32 lei (RON) lunar, pentru cinci luni.
Cuantumul ajutoarelor pentru incalzirea locuintei cu gaze naturale este intre 160 lei (RON) pentru familiile cu venituri nete de pana la 110 lei (RON) pe membru de familie si de 20 lei (RON) pentru cei care au venituri nete care impartite pe fiecare membru de familie se situeaza intre 260 si 310 lei (RON). Ajutorul se acorda pentru lunile noiembrie si decembrie, iar in perioada ianuarie-martie pentru acestia ajutorul lunar este de 178 lei, respective 22 lei.
Familiile si persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutor social in conditiile prevazute de Legea 416/2001 si care utilizeaza pentru incalzirea locuintei lemne, carbuni si combustibili petrolieri beneficiaza de ajutor pentru incalzirea locuintei, in perioada sezonului rece, in suma de 48 lei lunar. Pentru a beneficia de ajutor acestea trebuie sa se adreseze primariei din sectorul de domiciliu.