In suburbia municipiului Tulcea, Tudor Vladimirescu, desi au trecut mai bine de patru luni de la inundatiile din primavara, semnele violentei cu care apa a izbit gospodariile sunt vizibile la fiecare pas. Viata isi urmeaza cursul firesc, oamenii chinuindu-se sa-si reconstruiasca casele, cei mai norocosi dintre acestia beneficiind de un ajutor din partea autoritatilor, in mare parte constand din materiale de constructii. In tabara de la Bididia au fost cazati o parte din refugiatii din aceasta zona. Harboveanu Ion, in varsta de 50 de ani, locuieste acum in tabara de la Bididia, casa de la Tudor Vladimirescu fiind distrusa complet de ape. Povesteste ca s-a mutat in suburbia de peste Dunare acum doi ani, cand si-a vandut apartamentul din Tulcea si a cumparat o casa cu 250 milioane de lei. Autoritatile cunosc situatia sa si i-au oferit o casa modulara pentru a locui pe timpul iernii, insa nu are unde sa o duca, terenul pe care se afla casa sa fiind in continuare sub ape. A facut in acest sens o cerere pentru a i se acorda un teren de 250 de metri patrati la iesirea din municipiul Tulcea, insa directorii institutiilor responsabile promit de fiecare data ca vor rezolva situatia, dar in realitate nu misca un deget.
Si-au salvat… lucrurile pentru inmormantare
Langa el, Maria si Gheorghe Dragan, sot si sotie, in varsta de 70 si respectiv 72 de ani. Acestia au avut apartament in Tulcea, insa l-au vandut de mai bine de 20 de ani, de cand locuiesc in Tudor Vladimirescu. „Aveam ce ne trebuie. Doua camere, asa ca pentru batrani. Ne-a fost bine, ca nu am cerut ajutorul nimanui. Au navalit apele si daca nu ne scotea cineva de la primarie din casa acolo muream. Am scos hainele astea si doua prosoape pentru inmormantare”, povestesc batranii. Cu banii de pe apartamentul vandut au cumparat la doi copii cate o garsoniera in Tulcea. „Nu putem merge pe capul copiilor. Au si ei la randul lor copii si o duc greu, mai ales ca unul dintre ei are datorii mari la intretinere”, se plange femeia.
In Tudor Vladimirescu l-am intalnit pentru prima data pe Marian Manea, in varsta de 30 de ani, care muncea de zor la reconstructia casei. Locuieste singur cu un copil, sotia sa fiind plecata la munca. Norocul sau a fost ca s-a numarat printre putinii care au avut autorizatie de constructie pentru casa care s-a daramat si pentru care continua sa plateasca rate la banca, iar acum a primit materiale de la Guvern. Insa numai ciment si fier, piatra si nisipul fiind nevoit sa si le cumpere singur. „Cand apa era mare, am stat la nasii de cununie in oras. Venea totusi cineva si statea sa pazeasca lucrurile, dar si asa am reusit sa salvam numai aragazul si cam atat. Nu am unde sa stau. Cine ma primeste pe mine cu un copil mic care plange?” Si el, impreuna cu vecinii sai aflati in aceeasi situatie asteapta sa primeasca restul de materiale promise de autoritati, pentru acoperis, geamuri si usi, in acest moment improvizand un acoperis din celofan.
Uitati de institutiile statului
La aproximativ 300 de metri, in zona de langa plaja, intr-o constructie ce se vrea a fi un viitor hotel, locuiesc intr-un spatiu improvizat cu lemne, pungi si celofan doua familii. Una dintre ele, Gartan Iordana si Sofan Nicolae, locuieste in concubinaj impreuna cu cei trei copii, altii doi fiind dati la orfelinat. Ambii, neputand sa-si gaseasca un loc de munca fiind bolnavi, dau vina pe autoritati: „S-a facut comisie si au mers numai la cateva familii din sat care au fost anuntate, li s-a dat lor totul, iar noi nu am obtinut nimic aici la vale. De ce nu au venit la periferia satului sa vada cum este inundata? Ce ne vom face la iarna?”, se intreaba ei.
Un sat ras de pe fata pamantului
In total, in suburbia Tudor Vladimirescu, in urma inundatiilor din aceasta primavara, au fost afectate circa 150 de gospodarii si 40 de case, insa pe listele autoritatilor figureaza numai 17, adica cele care au avut autorizatie de constructii. In momentul de fata, localnicii se bazeaza pe ajutorul acordat de Guvern pentru reconstructia caselor, rugandu-se la Dumnezeu ca iarna sa nu-i prinda fara un acoperis deasupra capului. Un reprezentant al prefecturii judetului Tulcea a declarat ca in acest moment exista 24 de case modulare care vor fi date familiilor sinistrate care nu au banii sau puterea fizica de a-si reface casele pana la venirea iernii.