Un vant taios de dimineata i-a intampinat pe cei care au venit sa comemoreze, la New York, cinci ani de la atentatele din 11 septembrie. Unii mai inspirati si-au adus flanele groase pe care scrie „Nu vom uita niciodata” si termosuri cu ceai fierbinte. Solidaritatea ramane vie printre rudele celor 2.738 de victime, chiar si cand e vorba de o cana cu ceai.
Sunt in jur de o mie de persoane adunate la Ground Zero pentru ceremonia dedicata eroilor de la 11 septembrie. La fel de multi ca si in anii trecuti, ceea ce arata ca amintirea tragicului eveniment ramane inca foarte prezenta in vietile acestor oameni. Dupa expunerea steagului ce a ramas deasupra ruinelor Turnurilor Gemene pana in octombrie 2001, primarul Michael Bloomberd a deschis ceremonia, spunand: „Au trecut cinci ani si inca stam impreuna, uniti. Ne intoarcem in acest loc pentru a ne aduce aminte de aceasta aniversare sfasietoare si de fiecare persoana care a murit aici, atat cei cunoscuti, cat si cei necunoscuti noua, a caror absenta ne insoteste mereu. In acest an i-am rugat pe sotii, partenerii si rudele lor sa conduca aceste ceremonii – nu in prima izbucnire de disperare, ci cu piosenia comemorarii”.
Cu glasul tremurand, Susan Sliwak a fost prima care a rostit cateva cuvinte despre sotul ei ucis la 11 septembrie: „Sotul meu, Robert, lucra la Cantor Fitzgerald. Eram casatoriti doar de noua ani, desi aveam impresia ca am trait o viata impreuna, pentru ca trecusem prin multe. Lumina vietii sale au fost cei trei copii ai nostri, Ryan, Kyle si Nicole”. Emotionanta a fost si povestea lui James Smith, a carui sotie Moira, ofiter de politie, a murit la datorie in Turnul Sudic, „pentru ca a crezut ca viata traita in slujba altora este singura ce merita a fi traita. Nu a ezitat niciodata atunci cand era ceva de facut. Si asa vreau sa si-o aminteasca si fiica noastra de sapte ani, Patricia. Ofiterul de politie Moira Smith nu a supravietuit in acea zi si lumea este acum un loc mai putin sigur, mai putin vesel si plin de grija din aceasta cauza. Sunt onorat sa-i fi fost sot. Sunt recunoscator ca pot creste copilul nostru si pot sa o fac sa inteleaga ca mama ei a fost si inca mai este mandria orasului New York”.
Fostul primar, Rudolph W. Giuliani, a spus: „La cinci ani de la data atacului care a schimbat lumea in care traim, ne intoarcem sa ne amintim de valoarea celor pe care i-am pierdut, cei care in acea zi s-au dus cu inocenta la munca si cei curajosi care s-au dus dupa ei. Am venit si ca sa ne amintim de curajul celor care sufera pentru ei si de lumina care exista inca in inimile lor”. Nici unul dintre vorbitori nu a incercat sa politizeze evenimentul, desi campania electorala a polarizat foarte mult discursul public. Respectul pentru victime a fost mult mai puternic decat orice miza electorala.