Anul acesta se implinesc 50 de ani de la lansarea primei televiziuni din Romania – Televiziunea Romana. Astazi, audiovizualul romanesc numara peste 20 de posturi tv…
Explozia informationala adusa de dezvoltarea televiziunilor in lume in anii '30 (in America, primul program de televiziune s-a transmis profesionist in 1924, iar in 1928 Anglia incepea transmisiile tv zilnice) s-a produs si in Romania, la jumatatea secolului XX. La 31 decembrie 1956, intr-un studio improvizat din Floreasca, str. Moliere, nr. 2, s-a transmis prima emisiune de televiziune din Romania Ð un film pe pelicula, care avea sa semneze actul de nastere al Televiziunii publice romane. Ea a functionat pana in 1992, ca structura organizatorica, intr-o institutie comuna, Radioteleviziunea Romana, dupa modelul francez si englez.
La inceput, toate programele erau transmise in direct
Prima emisiune pe pelicula a fost urmata de alte transmisii de filme artistice (2-3 pe saptamana) si, ulterior, de emisii din exterior, realizate cu carul de reportaj. Toate programele (piese de teatru, varietati, spectacole-maraton de revelion) se difuzau in direct, neexistand mijloace de inregistrare si de montaj. Baza tehnica era modesta, dispozitivele si aparatele erau construite cu forte proprii. Din 1958, a fost posibila redarea filmelor de 16 mm, iar din 1 septembrie 1958 s-a trecut la productia proprie de filme, primul subiect de actualitate filmat de operatorii studioului din Floreasca fiind festivitatea de deschidere a anului scolar. Abia in 1968 s-a ajuns la un program zilnic, pe masura ce studiourile au fost dotate cu aparatura corespunzatoare.
I-au trecut pragul Mihail Sadoveanu si Tudor Arghezi
In ciuda anilor dificili in care se constituiau bazele tehnice si se deschideau drumuri in productia de televiziune, studiourile Televiziunii publice au reprezentat o scena artistica pe care au evoluat marile valori ale culturii romanesti si internationale Ð muzicieni de prestigiu reuniti de Festivalul „George Enescu”, Iosif Conta in fruntea orchestrei simfonice a Radioteleviziunii, actori de legenda ai teatrului romanesc precum George Vraca, Lucia Sturdza Bulandra sau Maria Filotti, marii scriitori ai epocii Mihail Sadoveanu, Tudor Vianu, Tudor Arghezi si multi altii, carora Arhiva Televiziunii le pastreaza imagini unice.
Noul sediu, construit dupa modelul BBC
Mutarea in noul sediu din Calea Dorobantilor, in 1970, a insemnat foarte mult in evolutia televiziunii. Construit dupa modelul BBC, noul centru era dotat cu cea mai moderna aparatura si era alcatuit din patru corpuri de cladire: studiouri (doua studiouri de 600 m patrati, care astazi le poarta numele a doi mari teleasti – Tudor Vornicu si Alexandru Bocanet, un studio de 800 m patrati si alte patru mai mici pentru stiri, proiectii cinematografice si un studio muzical) insumand o suprafata de 28.000 m patrati fata de studioul din Floreasca de numai 460 m patrati, Corpul Film, Ateliere si Tehnic-Redactional. Acestea ofereau o baza de productie capabila sa asigure realizarea emisiunilor pentru doua programe simultan, la inalt nivel tehnic. Astazi, Televiziunea Romana emite la scara nationala prin cele patru canale: TVR 1, TVR 2, TVR International si TVR Cultural, asigurand o emisie de 24 de ore din 24. Ele au o productie de peste 20.000 ore de program, carora li se adauga studiourile teritoriale, cu o productie de peste 1.000 de ore de program