Varstnicii care din cauza unor afectiuni sau a batranetii nu pot iesi din casa sau nu se pot ingriji singuri vor beneficia, in 2007, de o indemnizatie de dependenta, in functie de gradul de autonomie cu care vor putea plati diverse servicii. Ministerul Muncii a elaborat un proiect legislativ care propune reglementarea drepturilor persoanelor varstnice la prestatii si servicii de protectie sociala. In domeniul serviciilor sociale, proiectul propune masuri de eficientizare a managementului de sistem in general, precum si a serviciilor de ingrijire a persoanelor varstnice dependente in special, prin stabilirea responsabilitatilor administratiei publice centrale si locale, conditiile de acordare a serviciilor de catre furnizori si finantarea serviciilor, criteriile de eligibilitate a beneficiarilor si obligatiile acestora, organizarea si functionarea serviciilor de ingrijire la domiciliu si in sistem rezidential.
Dependenta defineste situatia in care o persoana varstnica, in urma pierderii autonomiei functionale din cauze fizice, psihice sau mentale, necesita ajutor semnificativ si ingrijire pentru a realiza activitatile de baza ale vietii zilnice.
Sunt tot mai multi batrani care au nevoie de un sistem integrat de servicii sociale, medicale, de recuperare-reabilitare, ale caror costuri sunt extrem de mari, mai ales in cazul ingrijirii de lunga durata si in conditiile asigurarii unor servicii de calitate.
Ministerul Muncii a apreciat ca in Romania exista un numar de aproape 6 milioane de pensionari, din care 3,6 milioane sunt persoane varstnice definite conform legii (persoanele care au implinit varsta de pensionare). Din totalul varstnicilor, un numar de 2.404.348 sunt femei in varsta de peste 60 de ani si un numar de 1.284.015 barbati care au trecut de 65 de ani. Batranii care se afla in riscul cel mai crescut de dependenta sunt cei de peste 80 de ani si se cifreaza in prezent la peste 470.000 de persoane.
40.000 de batrani au nevoie de ingrijiri permanente
Conform calculelor de specialitate, care considera ca trei procente din totalul persoanelor cu varsta de peste 60 de ani se pot gasi in situatia de dependenta, rezulta un numar de aproximativ 125.250 de varstnici dependenti care necesita sigur servicii de ingrijire. Dintr-un numar de 35 de persoane varstnice, 10 sunt in situatia de pierdere accentuata a autonomiei – respectiv 40.000 de batrani care necesita ingrijiri permanente.
La ora actuala numarul de locuri in caminele de batrani este de doar 3.400, iar in centrele de ingrijire si asistenta pentru persoanele cu handicap, aproximativ 4.000 de locuri.
Proiectul legislativ prevede instituirea prestatiei de dependenta, in cuantum diferentiat pe grade de dependenta – stabilite de o comisie speciala si in functie de locul de acordare – la domiciliu, in centre de zi sau centre rezidentiale. Prestatia de dependenta se acorda pe baza veniturilor persoanei, respectiv venitul pe membru de familie de pana la nivelul pensiei medii, iar cuantumul maxim este salariul minim brut pe economie inmultit cu un coeficient de 1,5. Cuantumul maxim al prestatiei de dependenta va fi de 400 lei/luna/ persoana dependenta, adica 4 milioane de lei vechi.
Din 2011, CAS de dependenta
Pentru viitor, adica dupa 5 ani de la intrarea in vigoare a legii, Ministerul Muncii propune instituirea unei contributii lunare obligatorii pentru ingrijire de lunga durata.
Va fi foarte greu de gasit personal autohton care sa ingrijeasca batrani total dependenti cu cateva milioane de lei, infirmierele fiind foarte cautate in tarile UE, in special Germania, Spania, Israel, unde salariile lunare se apropie de o mie de euro.
MMSSF a transmis zilele trecute proiectul legislativ pentru observatii si avizare ministerelor, apoi pus pe masa Executivului si a Parlamentului.