21.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialCorneliu Porumboiu a cucerit TIFF-ul

Corneliu Porumboiu a cucerit TIFF-ul

A plouat cu premii sambata seara in cadrul Galei de inchidere a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF), spectacol desfasurat pe scena Teatrului National din Cluj. Filmul „A fost sau n-a fost”, in regia lui Corneliu Porumboiu, a luat marele premiu TIFF din acest an.
Optiunea juriului pentru cel mai bun film din competitie a fost unanima pentru pelicula lui Porumboiu, laureata si la Cannes cu Camera d'Or. Filmul a obtinut si premiul pentru cel mai bun lungmetraj din cadrul sectiunii „Zilele filmului romanesc”, oferit de canalul TV HBO.

Corneliu Porumboiu a luat cu filmul mai multe premii decat la scoala

„Turnul transilvan”, marele premiu al TIFF, care anul acesta i-a adus castigatorului si suma de 10.000 de euro, i-a fost inmanat lui Corneliu Porumboiu de actrita britanica Vanessa Redgrave, invitata speciala a festivalului de la Cluj. Ea a primit totodata premiul pentru intreaga cariera artistica, alaturi de actorul roman Stefan Iordache, onorat cu premiul de excelenta al TIFF. „Filmul mi-a adus aceste premii extraordinare, mai multe decat in scoala, cand am luat doar trei”, a declarat Corneliu Porumboiu. „Ma bucur ca pentru un film de o ora si jumatate s-a ras doua ore”, a completat regizorul remarca actritei Medeea Marinescu, care i-a inmantat si premiul publicului din acest an de la TIFF.
Lista laureatilor l-a inclus si pe regizorul maghiar Palfi Gyorgy, pentru filmul „Taxidermia”, o pelicula care a socat publicul, atat pe cel de la Cannes, cat si pe cel de la Cluj, o expresie baroca a unei viziuni poetice duse la extrem. Pentru cea mai buna interpretare artistica juriul s-a decis pentru actorul Davis Dencik din filmul danez „Soap”, iar pentru cea mai buna imagine, pentru Tariel Meliava, din coproductia franco-georgiana „13-Tzameti”, regia Gela Babluani, pelicula distinsa si cu premiul special FIPRESCI, oferit de Asociatia Presei Straine de Film. Doua mentiuni speciale au fost acordate filmelor „Viva Zapatero”, un documentar italian care dezvaluie cateva dintre tehnicile de manipulare a presei in scopuri politice, din peninsula italica dominata de magnatul media Silvio Berlusconi, precum si productiei egiptene „Cladirea iacubiana”, una dintre cele mai relevante, dar si mai scumpe pelicule realizate in Egipt, intr-un exercitiu reusit de tabuizare a unei societati dominate de doctrine islamiste.

„Sa iubesti si sa tragi apa”, premiat de HBO

In afara competitiei oficiale, a fost acordat premiul revistei „Re:publik”, pentru cel mai bun scurtmetraj prezentat la TIFF, in sectiunea Umbre, filmului spaniol „Cantecul lui Fremelin”, in regia lui Manuel Pena. Premiile HBO Romania, pentru scenarii de lung- si scurtmetraj, i-au fost atribuite lui Dan Mihu, pentru textul „Sa iubesti si sa tragi apa”, respectiv lui Augustin Cupsa, pentru fictiunea „Trenul catre Bucuresti pleaca de la linia 3”.
Cel mai bun scurtmetraj romanesc prezentat la TIFF anul acesta a fost filmul lui Cristian Nemescu „Marilena de la P7”, „o pelicula emotionanta”, dupa cum a declarat actrita Ana Maria Marinca, laureata de anul trecut a premiului Bafta, pentru productia „Sex – Traffic”. Atelierul „Let”s go digital!”, de mini-productie cinema, care a functionat pe perioada festivalului, unde au participat tineri pana in 18 ani, a avut ca laureati, in acest an, echipa formata din Adela Giurgiu, Vald Cideriu, Radu Tiganas, care a realizat scurtmetrajul „Question&Question”, avand ca tema proiectul minier de exploatare aurifera de la Rosia Montana si implicatiile sale.

Vanessa Redgrave isi dedica premiul Rosiei Montane

Subiectul a fost unul destul de sensibil si a animat spiritele din acest an de la TIFF, invitata speciala, actrita Vanessa Redgrave, fiind o militanta convinsa pentru apararea si prezervarea fondului natural, asa cum este si cel al asezarii de la Rosia Montana. Premiul primit de la TIFF il dedica, a mentionat vedeta britanica, asociatiei „Alburnus Maior”, care militeaza pentru neinceperea exploatarii la suprafata a minereurilor aurifere din aceasta regiune, o initiativa a grupului „Gabriel Ressources”. Actrita a criticat vehement intentia de a distruge aceasta zona pentru niste interese economice, care nu aduc decat distrugere si cianuri. De altfel, ea a si fost in vizita, in decursul zilei de ieri, in aceasta localitate din Muntii Apuseni, tinand sa se lamureasca la fata locului, stand de vorba cu oamenii de acolo despre respectivul proiect minier si implicatiile sale.

Cele mai citite

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...
Ultima oră
Pe aceeași temă