18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialPrimaria Onesti e criticata la Guvern si Parlament

Primaria Onesti e criticata la Guvern si Parlament

Obligarea chiriasilor ANL din Onesti de a plati si impozit pe cladiri, pe langa chirie, a starnit reactii atat la Parlamentul Romaniei, cat si la Guvern, dupa ce in prealabil a fost interpelat si primarul Emil Lemnaru, in cadrul Consiliului Local Onesti.
Mai intai, consilierul local Mihai Sova i-a reprosat primarului ca a luat o masura "in afara legii”, intrucat chiriasii ANL nu sunt proprietari ai imobilelor respective, deci nu pot fi obligati sa plateasca si impozit pe cladiri. Cum situatia nu s-a rezolvat, Sova s-a adresat Grupului Parlamentar al PNL din Camera Deputatilor. Ca urmare, deputatul de Bacau Ionel Palar l-a interpelat pe Laszlo Borbely, mi-nistru delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului. "In municipiul Onesti, din judetul Bacau, Primaria a luat decizia de a percepe chiriasilor din locuintele ANL impozit pe cladiri – se arata in interpelarea facuta de parlamentarul bacauan. Hotararea a generat proteste in randul chiriasilor, care considera ca nu este corect sa plateasca si chirie, si impozit pe locuinta. De aceea, pentru a clarifica aceasta chestiune, doresc sa va adresez urmatoarele intrebari: "1. Este corecta decizia luata de Primaria Onesti, de a percepe chiriasilor din blocurile ANL impozitul pe cladiri? 2. Daca da, care este temeiul legal pe care se bazeaza hotararea Primariei?"”.
La cele doua intrebari, ministrul Laszlo Borbely i-a raspuns detaliat deputatului de Bacau, in scris: "Conform prevederilor Codului Fiscal, impozitul pe cladiri este un impozit datorat bugetului local de catre proprietarii cladirilor respective. In conditiile in care, tot prin Codul Fiscal, se prevede ca pentru cladirile proprietate a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale nu se datoreaza impozit, acesta nu poate fi retinut ca o cheltuiala a proprietarului care sa fie recuperata prin chirie (…). Cladirile la care faceti referire sunt in proprietatea publica a orasului Onesti, pentru care nu se datoreaza impozit pe cladiri, context in care nu se poate solicita chiriasilor achitarea unor cheltuieli inexistente”. Acum, dupa ce raspunsul ministrului a ajuns si la Onesti, consilierul local Mihai Sova s-a adresat Prefecturii Bacau, solicitand sa se efectueze cercetari, sa fie eliminat impozitul perceput de la chiriasii ANL si sa fie sanctionati cei care se fac vinovati, iar acestia sa restituie din propriul buzunar sumele incasate in mod ilegal. Interesant in acest caz este si faptul ca Directia economico-financiara din cadrul Primariei Onesti, condusa de Nicolae Gabureanu, a sesizat ca ceva nu este in regula cu perceperea acestui impozit de la chiriasii ANL, motiv pentru care s-a adresat in scris Biroului juridic de la Primarie, de unde a primit asigurari, tot in scris, ca decizia are temei legal si poate fi aplicata.

Cele mai citite

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă