17.6 C
București
vineri, 4 octombrie 2024
AcasăSpecialScandalul CIA este speculat pentru amanarea aderarii Romaniei la UE

Scandalul CIA este speculat pentru amanarea aderarii Romaniei la UE

Europarlamentarul laburist britanic Claude Moraes a revenit ieri asupra declaratiilor facute la adresa Romaniei cu o zi inainte, sustinand ca nu a fost citat corect de ziarul „Daily Telegraph”.
Declaratia publicata initial era deosebit de dura: „Romania nu va marturisi niciodata. Dar daca sunt prinsi, risca cel putin amanarea aderarii pentru 2009 sau, in cel mai rau caz, suspendarea aderarii pe termen nedefinit”. Ea a fost facuta dupa publicarea continutului unui fax egiptean interceptat de serviciile secrete elvetiene, privind existenta unor centre secrete de detentie ale CIA in cateva state est-europene, printre care si tara noastra.
Claude Moraes a revenit cu precizari la postul de radio „Europa Libera”: „Nu am spus asta. (…) Am sa vorbesc cu cei de la "Daily Telegraph", pentru ca nu am folosit cuvantul "a marturisi". Nu as folosi niciodata acest cuvant, pentru ca eu am votat pentru intrarea Romaniei (in UE) si exista o vulnerabilitate legata de suspendarea admiterii pana in 2009”. Laburistul britanic sustine ca „exista un lobby in Parlamentul European, in special in randul partidelor de dreapta, prin care se va incerca in timpul presedintiei austriece (a UE) promovarea ideii ca admiterea Romaniei sa fie amanata pana in 2009”.
Potrivit lui Moraes, in incercarile de amanare a aderarii Romaniei vor fi invocate probleme precum respectarea drepturilor omului – fara sa aiba neaparat legatura cu presupusele centre ale CIA – ori situatia economica a tarii. „Si atunci cand apare o problema ca aceea a bazelor CIA romanii trebuie sa fie constienti ca ea poate fi folosita de unii politicieni drept pretext pentru a incerca sa intarzie aderarea Romaniei (…) Romanii trebuie sa ia foarte in serios lucrurile si sa nu considere ca e o problema minora, pentru ca Romania este deja vulnerabila in multe domenii”, a mai spus europarlamentarul britanic.

Veridicitatea faxului trebuie dovedita

Faxul egiptean reprezinta un „document”, dar veridicitatea continutului sau trebuie dovedita – a declarat comisarul european pentru Justitie, Franco Frattini.
Oficialul comunitar a reafirmat ca statele UE care vor fi gasite vinovate de incalcari ale legislatiei europene in legatura cu operatiunile secrete ale CIA in Europa sunt pasibile de sanctiuni. Acestea pot merge de la recomandari politice de „punere la stalpul infamiei” a practicilor ilegale pana la suspendarea temporara a dreptului de vot pentru respectivele state. Decizia va apartine tarilor membre, a spus Frattini, citat de agentia austriaca APA. In orice caz, a insistat el, Comisia Europeana va putea trage concluzii „in sensul unor sanctiuni serioase” numai dupa finalizarea investigatiilor Consiliului Europei si Parlamentului European.
Cat priveste tarile candidate la aderare, trebuie clarificate si alte probleme, de pilda in ce masura au fost informate actualele guverne despre aceste activitati, a apreciat oficialul de la Bruxelles. Frattini s-a pronuntat, in context, pentru intarirea controlului asupra serviciilor secrete.

Cele mai citite

5 Idei de cină sănătoasă pentru seri ușoare

Ce ai mâncat la cină aseară? Dacă răspunsul este ceva în grabă, repetitiv sau care nu te-a impresionat, poate e momentul să schimbi ceva....

Transformă orice ocazie în magie cu rochiile de ocazie de la Elena Perseil. Sfaturi și recomandări de la designerul de prestigiu 

Când vine vorba de evenimente speciale, rochia pe care o alegi este cheia pentru a te simți încrezătoare și elegantă. Fie că participi la...

Klaus Iohannis va pleda pentru educația în limba franceză la cea de-a XIX-a Conferință a Francofoniei

Președintele Iohannis va participa la o masă rotundă dedicată integrării tinerilor francofoni pe piața muncii Președintele României, Klaus Iohannis, va participa la cea de-a XIX-a...
Ultima oră
Pe aceeași temă