-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialAlegeri pe furis la CSM

Alegeri pe furis la CSM

– Iulian Galca, magistrat de ca-riera (25 ani vechime ca judecator); nascut la Iasi, in 1953; casatorit, un copil (lector la Universitatea de stat din Alba Iulia); sotia – notar; judecator si vicepresedinte al Judecatoriei Alba Iulia imediat dupa absolvirea Facultatii de Drept de la Iasi; vicepresedinte al CA Alba (1998-2004); presedinte al CA Alba (2004-2006); membru CSM si in mandatul 2003-2004; la CSM a participat la elaborarea, in colectiv, a regulamentelor de aplicare a legilor reformei, avizate de UE in 2004.
– Cristian Deliorga, magistrat de cariera (23 de ani vechime ca procuror); nascut la Medgidia, in 1957; casatorit, un copil – elev la Colegiul Eminescu din Constanta; sotia – muzeograf; procuror la Parchetul Medgidia dupa absolvirea Facultatii de Drept din Bucuresti; prim-procuror al Parchetului Medgidia (1990-1999); procuror si prim-procuror al Parchetului de pe langa CA Constanta; doctorand; vicepresedinte AMR (2001-2003); membru CSM si in mandatul 2003-2004.
Dupa prezentarea bilantului pe anul 2005, s-a luat o pauza pentru masa. In jurul orei 14,00, membrii CSM au intrat in sala de sedinte pentru alegerea noii conduceri. Presa a fost anuntata ca nu va participa la prima etapa a sedintei in care se va stabili cum va decurge votarea. In fata usilor au fost pusi pazitori, asezati pe scaune, ca si cum cineva ar fi incercat sa forteze intrarea. Nu au fost primiti nici domnul dr. Schlafen, reprezentant al justitiei germane si invitat la momentul important al alegerilor, nici Viorica Costiniu, presedinta Asociatiei Magistratilor din Romania.
Dupa mai mult timp, ziaristii au inceput sa se impacienteze. Discutiile asupra modului de organizare a alegerilor dura prea mult. Din interior au inceput sa soseasca informatii ca alegerile sunt in plina desfasurare. Fusese ales presedintele – Iulian Galca, si urma sa fie ales Cristian Deliorga – vicepresedinte. Fusesera unicii candidati.

Finalul a fost dezastruos

Dupa aproape trei ore, presa a fost admisa la sedinta. Fostul presedinte Dan Lupascu a anuntat ca noul presedinte al CSM este judecatorul Iulian Galca, ales cu 14 voturi pentru, 2 impotriva, 1 abtinere si 2 voturi nule. Pentru Cristian Deliorga au fost 13 voturi favorabile, 2 impotriva si 4 voturi nule. In timp ce Dan Lupascu rostea „declar sedinta inchisa”, ziaristii au rupt protocolul si au cerut socoteala pentru secretizarea sedintei: ce argumente au de adus membrii CSM pentru hotararea de a se desfasura alegerile in sedinta secreta. Dan Lupascu a raspuns ca asa a votat plenul. S-a intrebat cine a propus aceasta. Dan Lupascu a numit-o pe Alexandrina Radu-lescu. Aceasta a dezmintit. Nimeni nu stie cum s-a ajuns la hotarare. Indignat, a intervenit ministrul Justitiei, Monica Macovei. Ea a relatat ca a lipsit la inceputul sedintei. Cand a intrat, i s-a adus la cunostinta ca sedinta este secreta. A protestat si a cerut sa se mai voteze o data. A fost sustinuta doar de profesorul Filipas si de judecatoarea Harastasanu. Dan Lupascu a anuntat ca nu se va mai repeta votul.
Monica Macovei a relatat, intr-o declaratie de presa, ce s-a intamplat la sedinta. Nici unul dintre membrii CSM nu a vrut sa-si depuna candidatura. Atunci ceilalti membri au facut propuneri. Cei propusi, pe rand, au refuzat, motivand cauza. In cele din urma au ramas doar cele doua candidaturi – ale lui Galca si Deliorga. Nici Monica Macovei nu poate sa explice de ce s-a ales formula de sedinta secreta. Ministrul Macovei a adaugat ca s-a procedat asa tocmai in momentul in care CSM a fost acuzat ca are o imagine proasta, adica CSM persevereaza in a-si mentine aceasta imagine.
O explicatie poate sa existe totusi. De cateva saptamani se vehicula in presa ca viitorii presedinte si vicepresedinte vor fi tocmai Galca si Deliorga. In plus, in declaratia pe care a dat-o dupa ce a fost ales, Iulian Galca a subliniat ca intentiona sa se retraga din CSM in decembrie 2005. Si totusi a participat la sedinta din 11 ianuarie 2006, ba, mai mult, a candidat si a fost ales presedinte. Gafa CSM a fost enorma.

Cele mai citite

Nicolae Ciucă: Am votat pentru acel candidat care poate să reprezinte valori ale democrației românești

Președintele PNL, Nicolae Ciucă  a votat în comuna Balotești, la alegerile prezidențiale Nicolae Ciucă a ajuns la ora 8 la o secție de votare din...

România votează: 18 milioane de cetățeni înscriși pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie

Actualizările sunt gestionate de primari sau de persoane desemnate prin dispoziție legală Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a anunțat că numărul total al alegătorilor înscriși în...

Peste 100 de sancțiuni, pentru cei care au continuat campania electorală în online. Au fost deschise trei dosare penale cu privire la posibile infracţiuni

Au fost date amenzi de aproape 70.000 de lei Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a anunțat duminică faptul că efectivele...
Ultima oră
Pe aceeași temă