14.3 C
București
marți, 30 aprilie 2024
AcasăSportPNL divorteaza de PD si reintra la guvernare cu PSD?

PNL divorteaza de PD si reintra la guvernare cu PSD?

Diversi strategi profita de replicile mai mult sau mai putin acide dintre Palate ori dintre liderii partidelor aflate la guvernare pentru a “implementa” impresia ca toti sunt la fel, nimeni nu se mai preocupa, dom'le, de treburile importante ale tarii…
Cu amenintari, dezvaluiri, implicatii, marturisiri, demisii, dosare penale, orice este permis si folosit, scenariile despre diverse intelegeri intre unii de la putere cu altii din opozitie apar ca ciupercile dupa ploaie. Si deasupra acestei frenezii pluteste, evident, PSD, care este plasat in ciudata postura de “arbitru”, lansandu-se inclusiv ideea ca tot Geoana, Iliescu, Nastase si Mitrea ar avea in maini puterea de a inclina balanta. Ce au ei este puterea de a impiedica actiunile puterii si de a plasa intrigi, care, culmea, mai si prind, exact acolo unde opinia publica s-ar astepta mai putin.

“Noi facem jocurile!”

“In momentul in care ei intra in logica noastra, noi facem jocurile, desi o buna parte dintre ei se afla de mult la noi in curte”, jubila unul dintre liderii marcanti ai PSD comentand evolutiile recente in transeele sapate intre Palatul Victoria si Palatul Cotroceni. Pesedistii jubileaza, evident, profitand ca marii corupti ai PSD au ramas doar un subiect de bancuri intre… pesedisti, in vreme ce premierul Tariceanu pare foarte preocupat de salvarea prietenului sau Dinu Patriciu si ignora avertizarile severe si serioase primite de la Cotroceni.

Contraatacul de fiecare zi

In culisele politicii incepe sa circule o informatie amenintatoare: Tariceanu ar avea un dosar penal finalizat la Parchet, iar Dinu Patriciu numara si el nu mai putin de 11! Si, la fel de amenintator, zvonul ca in curand s-ar putea rosti urmatoarea propozitie: “Tariceanu, primul premier arestat in exercitiul functiunii!” Ca va fi sau nu asa, ramane de vazut. Vom afla si cine forteaza nota, si ce interese are sa inflameze spiritele pe scena politica, impiedicand astfel organele abilitate sa-si duca in liniste la bun sfarsit anchetele.

Tariceanu + Geoana = love!

Avand in vedere felul in care se desfasoara ostilitatile, ruptura dintre PNL si PD pare mai mult decat evidenta. Liderii celor doua partide aproape ca nici nu-si mai vorbesc, doar in sedintele Aliantei ridica tonul unii la altii. Pedistii ameninta cu iesirea din guvern, liberalii intra in joc si ameninta si ei cu acelasi lucru, in cazul in care Tariceanu va fi fortat sa plece din fruntea Executivului. Numai ca, in acest moment, PNL are un as in maneca. Tariceanu, care a avut intotdeauna relatii excelente cu pesedistii, a cautat la PSD aliatii care sa-i poata asigura spatele in caz de criza majora. Nu mai departe de duminica trecuta, se spune ca premierul s-a intalnit la Snagov cu presedintele PSD, Mircea Geoana, sa bata palma pentru un parteneriat, Tariceanu avand in mod clar mai multa incredere in pesedisti decat in colegii de la PD. Se pare ca exista doua scenarii luate in calcul de liderii liberali si de cei ai PSD, in caz de forta majora: ori guvern PNL-PSD, ori un guvern minoritar PNL, sustinut in Parlament de PSD, si anticipate in primavara.

Anticipate pentru sufletele social-democrate

Potrivit informatiilor noastre, seful Guvernului a luat in calcul posibilitatea ca ministrul Justitiei sa vina in fata Parlamentului cu o cerere de ridicare a imunitatii deputatului Calin Popescu Tariceanu, pentru a putea fi anchetat de Parchet intr-un anumit dosar. In acest caz, logic, s-ar genera o criza politica violenta, PNL ar iesi din Guvern, care n-ar mai avea sprijin in Parlament, grupul PD trezindu-se singur impotriva PSD, PRM, dar si a UDMR si PC par a fi de partea liberalilor in acest razboi. Cum liberalii sustin sus si tare ca vor refuza sa nominalizeze un alt premier in afara de Tariceanu, acesta ar putea sa-i propuna presedintelui Basescu o noua coalitie guvernamentala, eventual fara PD. Sau guvernul ramas fara liberali ar putea fi “trantit” la vot in Parlament de cate ori este nevoie pentru a se ajunge la anticipate.
La fel de bine s-ar putea intampla ca PD sa iasa de la guvernare. In aceasta situatie, PSD ar putea fi cooptat in Executiv ori ar putea sa ajute in Parlament un guvern minoritar condus de Tariceanu, care ar avea misiunea sa organizeze anticipate. Pentru a se ajunge la anticipate, una dintre formulele vehiculate este iesirea partidului lui Dan Voiculescu din Guvern, dupa care noul guvern ar pica cu brio in Parlament, nevalidarea sa ducand automat la noi alegeri. Conform informatiilor noastre, PC si UDMR ar putea sustine un asemenea scenariu promitandu-li-se ca nu vor avea probleme la alegeri cu pragul electoral, conservatorii urmand sa faca, cum le sta in obicei, o alianta, de data asta cu PNL, iar UDMR cu promisiunea ca va face parte si din viitoarea formula de guvernare, oricare ar fi aceea. In PSD, la nivelul liderilor, parerile sunt impartite in ceea ce priveste parteneriatul cu PNL. Jumatate din ei ar merge pe ideea intrarii la guvernare cu liberalii, iar cealalta jumatate pe anticipate organizate pe mana lui Tariceanu. Oricum va fi, pesedistii asteapta doar momentul prielnic, bazandu-se pe cresterea lor in sondaje datorita greselilor adversarilor.

Cele mai citite

SUA vrea să construiască un debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar

Costul estimat de armata americană pentru construirea unui debarcader în largul Fâşiei Gaza pentru livrarea de ajutor umanitar a crescut la 320 de milioane...

Incendiul din sectorul 1: Dan Podaru spune că primarul avea datoria de a fi la fața locului. Ce a transmis Clotilde Armand

Primarul Clotilde Armand avea datoria de a fi pe teren, la incendiul de noaptea trecută din sectorul 1, susține Dan Podaru, candidatul PER pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă