Aproape toate scolile si liceele din municipiul Blaj (judetul Alba), altadata cel mai important centru cultural al Transilvaniei, vor fi retrocedate Mitropoliei Bisericii Romane Unite cu Roma, ceea ce creeaza o adevarata problema autoritatilor locale. Printre aceste institutii de invatamant se numara si imobilul in care functioneaza al doilea liceu ca marime din judet, Colegiul „Inochentie Micu Clain”, la care invata aproximativ 1.000 de elevi.
Cladirea colegiului va fi retrocedata vechilor proprietari, respectiv Bisericii Greco-Catolice. Inspectorul scolar general Cornel Sandu a declarat ca institutia pe care o conduce a fost anuntata ca spatiul in care functioneaza unitatea de invatamant urmeaza sa fie inapoiat greco-catolicilor, in urma unei decizii favorabile a Comisiei Nationale de Retrocedare.
Chirie de 600 de milioane lei pentru cladirea unui liceu
Colegiul urmeaza sa functioneze in aceeasi locatie inca cinci ani, contra unei chirii prevazute de lege. Viceprimarul din Blaj, Gheorghe Rotar a spus, insa, ca Primaria nu poate plati chiria anuala de 600 de milioane de lei, pe care ar trebui sa o achite Bisericii.
Acesta este unul dintre motivele pentru care Consiliul Local a facut contestatie cu privire la retrocedarea cladirii respective.
Solutia: campus scolar de doua milioane de euro
Cornel Sandu a spus ca cele mai mari probleme le are Blajul, unde toate scolile si liceele sunt revendicate de catre Mitropolia Bisericii Romane Unite cu Roma. Seful ISJ a afirmat ca Mitropolia de la Blaj are toate sansele sa castige in instanta imobilele.
Sandu a adaugat ca se intentioneaza constructia la Blaj a unui campus in care sa fie comasate toate institutiile de invatamant. Acesta ar urma sa cuprinda sali de clasa si amfiteatre, un internat, o cantina, o sala de sport, precum si un imobil cu garsoniere pentru profesori. Proiectul ar costa aproximativ doua milioane de euro.
„Este deocamdata la nivel de discutie. Se va face cate un campus nou in fiecare judet si vom insista ca cel pentru judetul Alba sa fie construit la Blaj”, a spus Cornel Sandu. Acesta a adaugat ca au fost cerute spre retrocedare si alte institutii din judet.
Este vorba despre Clubul Elevilor si de internatul Liceului Sportiv din Sebes (care a si fost retrocedat). De asemenea, Primaria Alba Iulia a cumparat scoala din Micesti de la fostul proprietar, pentru a i se pastra destinatia.
Cele mai vechi scoli din Transilvania
Scolile din Blaj sunt cele mai vechi unitati de invatamant sistematice, cu un grad mai inalt si cu predare in limba romana. Deschise in anul 1754 de catre episcopul Petru Pavel Aron, au fost supranumite de acesta „fantani ale darurilor”.
Cele mai impunatoare edificii au fost, insa, construite pe vremea mitropolitului Vasile Suciu. Imobilul care gazduieste in prezent Colegiul National „Inochentie Micu Clain” a fost construit in 1924, institutia fiind deschisa in 1929. Intre 1929-1948, aici au functionat Liceul de fete „Sfanta Ecaterina” si Liceul de baieti „Sfantul Vasile cel Mare”, iar in 1948 ambele unitati de invatamant au fost desfiintate.
In cladire a continuat sa functioneze Scoala Normala (pedagogica) de fete, iar din 1954 si Scoala Medie Mixta. In 1977, acolo a fost infiintat Liceul Industrial cu profil mecanic, electrotehnic, scoala profesionala si de maistri, iar din toamna anului 1998 a luat fiinta Colegiul „Inochentie Micu Clain”.