5.5 C
București
luni, 21 octombrie 2024
AcasăSpecialGrupurile rivale din UDMR urzesc planuri de lupta politica

Grupurile rivale din UDMR urzesc planuri de lupta politica

Presedintele UDMR, vicepremierul Marko Bela, s-a intalnit, sambata, la Cluj, cu liderii organizatiilor teritoriale, dar si cu sefii gruparilor politice din interiorul formatiunii. Ei au discutat despre organizarea viitorului Congres al Uniunii.
Primele decizii legate de organizarea acestei intalniri ar urma sa fie luate la Targu-Mures, in 30 septembrie, cand este programata reuniunea Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU).
In UDMR s-au conturat deja mai multe tabere. Exista un Grup de la Cluj, condus de ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Zsolt Nagy, secondat de ministrul-delegat pentru Comert, Iuliu Winkler, si de vicepresedintele UDMR, deputatul Hunor Kelemen. Gruparea este aliata cu Cercul Liberal din cadrul Uniunii, condus de fostul ministru al Minoritatilor Nationale, senatorul Peter Eckstein-Kovacs.
Aceste grupari doresc redefinirea rolului Prezidiului UDMR si infiintarea unui for politic intermediar intre Prezidiu si Consiliul Reprezentantilor Unionali, care sa poata valida din punct de vedere politic deciziile conducerii centrale a formatiunii. De asemenea, o alta propunere vizeaza infiintarea postului de secretar general al UDMR, care sa aiba si rolul de purtator de cuvant.
O alta initiativa este reconcilierea cu gruparile civice radicale care s-au desprins de Uniune, inclusiv cu Uniunea Civica Maghiara, condusa de primarul din Odorheiul Secuiesc, Jeno Szsasz. Rivalii acestui curent politic sunt politicienii cu vechime, care intuiesc ca aplicarea reformelor ar putea sa insemne si inlaturarea lor din functii. Asa ar fi presedintele executiv al UDMR, Csaba Takacs, presedintele Consiliului Reprezentantilor Unionali, senatorul Gyorgy Frunda, care conduce si Platforma Crestin-Democrata din UDMR, precum si ministrul-delegat pentru Lucrari Publice, Laszlo Borbely.
Si acesti lideri maghiari sunt de parere ca vor reformarea UDMR si reconcilierea cu gruparile dizidente, iar diferentele dintre cele doua grupari sunt date mai curand de nuantele discursurilor politicienilor.

Cele mai citite

Acțiune de 12 ore a salvamontiștilor pentru salvarea a trei turiști rămași

Salvamontiştii şi jandarmii montani din Argeş au acţionat timp de peste 12 ore, în noaptea de sâmbătă spre duminică, pentru salvarea unui grup de...

Maia Sandu – 41,76% și Alexandr Stoianoglo – 26,38%, după prelucrarea a 97,43% de procese verbale

Al doilea tur de scrutin are loc la două săptămâni de la data primului tur După prelucrarea a 97,43% din procesele verbale, Maia Sandu se...

Româncă ucisă de un conațional lângă o gară din Italia

O româncă de 56 de ani, Camelia Ion, a fost ucisă de un conațional în apropierea unei gări din Civitavecchia, provincia Roma, Italia. Femeia,...
Ultima oră
Pe aceeași temă