18.2 C
București
duminică, 29 septembrie 2024
AcasăSpecialOaza de cultura in "Fasia Gaza" a Timisoarei

Oaza de cultura in „Fasia Gaza” a Timisoarei

Pe o strada aglomerata din orasul de pe Bega, Constantin Brancoveanu, supranumita „Fasia Gaza” datorita multimii de afaceristi arabi ce detin magazine acolo, timisoreanul iubitor de frumos descopera o oaza de cultura, un loc in care oricine poate veni sa admire opere de arta de cea mai inalta clasa.
Toata lumea este primita cu bratele deschise in casa a doi tineri ingineri timisoreni, Ovidiu si Marie-Jeanne Badescu. La numarul 28 de pe strada Brancoveanu, la demisolul unei case cochete, se afla „Galleria 28”, un asezamant de arta „atipic” Ð dupa cum o numesc proprietarii. „Este un loc in care am incercat o apropiere intre artistii de diferite orientari Ð de la literatura, arta plastica, pana la performance si teatru”, explica scriitoarea optzecista Marie-Jeanne Jutea Badescu. Galeria este „categoric izvorata din interiorul unui scriitor, din dorinta de a exprima lumii intregi sentimentele lui”, mai spune proprietara galeriei.

„Declaratie de dragoste”

„Gestul de a infiinta o galerie de arta in Timisoara nu este altceva decat o declaratie de dragoste facuta acestui minunat oras”, declara, la inaugurarea din 26 martie 1994, artista. Locuitorii capitalei Banatului au reactionat la „declaratia de dragoste” lansata, dovada ca, pana acum, aproape 10.000 de persoane au trecut pragul casei sotilor Bades-cu. Proiectul „Galleriei 28” se intituleaza, generic, „Comesenia”, adica apropierea de cel de langa tine. De-a lungul celor 12 ani de existenta a galeriei, in aceasta „atmosfera de apropiere sufleteasca” au avut loc peste o suta de expozitii ale unor artisti de prim rang din Romania, incepand cu artistii timisoreni Adriana Lucaciu, Gabriel Popa, cunoscutul sculptor Peter Jecza, Ana Adam, Doina Mihailescu si continuand cu gruparea „Prolog” – Constantin Flondor, Paul Gherasim, Horea Pastina, Horia Bernea, Ionica Grigorescu si Mihai Sarbulescu. In anul 2003, prin asocierea cu fundatia de arta bucuresteana „Anastasia” (condusa de pictorul Sorin Dumitrescu), sotii Badescu au oferit Timisoarei culturale un „calup” de artisti consacrati ai artei clasice romanesti. Nume precum Vasile Gorduz, Silvia Radu sau Dan Pa-lade sunt deja binecunoscute iubitorilor de arta. Initiativa a fost de bun augur si pentru tinerii artisti, vaduviti adeseori de sansa de a se face cunoscuti. Grupul „Noima”, format din tinerii artisti plastici Ciprian Bo-dea, Sorin Neamtu, Andrei Rosetti, Sorin Scurtulescu, Dan Gherman, este un bun exemplu in acest sens. „Este un proiect de viata, o cautare identitara, e un pariu ce vrea sa demonstreze ca poate fi si asa in viata”, explica cei doi artisti. Acesta este, probabil, doar inceputul. Chiar daca un alt tip de afacere le-ar fi adus, cu siguranta, mai multe beneficii materiale, sotii Badescu sunt decisi sa continue promovarea artei adevarate romanesti, in tumultul unui mare oras aflat intr-o reala expansiune industriala.

Cele mai citite

Valea Oltului, închisă din nou în reprize

Tronsoanele vizate sunt între Râmnicu Vâlcea și Sibiu, pe DN7 Trei tronsoane vor fi afectate de lucrări de stabilizare a versanților și de îndepărtare a...
Ultima oră
Pe aceeași temă