-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăSpecialDaniel Morar a primit unda verde de la CSM

Daniel Morar a primit unda verde de la CSM

Daniel Morar, propus de ministrul Justitiei la sefia PNA, a primit unda verde din partea Consiliului Superior al Magistraturii. Dupa ce a fost audiat de membrii CSM, Morar a primit aviz pozitiv, cu unanimitate de voturi. Doar presedintele AMR, Viorica Costiniu, a facut opinie separata, afirmand ca, dupa parerea sa, numirea lui Morar este politica. Ministrul Justitiei a adus aceleasi argumente: Morar este rezistent la presiuni, la stres, rezistent la munca, a solutionat dosare importante, are calitati de manager, este un bun profesionist si un om onest si integru. Si procurorul general al Romaniei, Ilie Botos, a relatat ca a fost coleg de facultate cu Morar si ca il considera un procuror foarte bun, cu reputatie. A urmat prezentarea proprie a lui Morar, care si-a descris activitatea. A incheiat: „Am avut si succese, si esecuri”. Ministrul Justitiei l-a corectat precizand ca „esecuri este prea mult spus”. De fapt, totul este la semnalarea presei despre cazul Ciupe. Ministrul Justitiei a spus ca solutia a fost cercetata de Parchetul din Cluj si Parchetul General si ca, atunci cand a cerut arestarea in cazul Radu Liviu Ciupe, Morar avea probe.

Sub tirul intrebarilor

Daniel Morar le-a explicat membrilor CSM ca despre planul de management si primele masuri nu are si nu poate sa aiba un plan exact. Morar a afirmat ca mai intai trebuie sa se documenteze la fata locului. Prima masura va fi evaluarea procurorilor si, in cazul cand va considera, dupa evaluare, bineinteles, pe unii ii va schimba si-si va aduce altii. Cei din Politia Judiciara din cadrul PNA vor fi reorganizati. Daniel Morar a tinut sa mai sublinieze ca este un om onest, ca nu va face spectacol din activitatea PNA, dar ca va institui un cadru de transparenta si se va intalni cu presa lunar. Evaluarea procurorilor nu o va face singur, va astepta alegerea conducerii si apoi, impreuna cu aceasta, va trece la evaluarea procurorilor.

A demisionat in semn de protest fata de „procurorul aplaudac”

Procurorul Morar a spus ca va coopera cu toti factorii – cu procurorul general, in primul rand, pentru ca asa prevede legea, cu politia si serviciile secrete, pe care-i indeamna sa vina oricand cu informatii privind cazuri de coruptie. Morar a subliniat ca trebuie sa existe o cooperare stransa cu CSM. Despre motivele care l-au facut sa-si dea demisia din conducerea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Morar a spus ca nu putea lucra cu seful sau direct, care era partizan politic. De altfel, ziaristii l-au surprins pe fostul lui sef, Danila Suciu, aplaudand la o intrunire electorala. Morar a declarat ca in ultimii cinci ani a solutionat aproximativ zece dosare de mare coruptie. Nu a participat niciodata la vreun flagrant.

Viorica Costiniu: „Numire politica”

Judecatoarea Costiniu a facut opinie separata, afirmand ca procurorul general al PNA trebuia ales prin concurs, si nu prin propunerea ministrului Justitiei. Ceea ce se intampla va strica din nou imaginea Justitiei romanesti. Daca pana acum am avut procuror general stoichist (numit de Valeriu Stoica), stanoist (numit de Rodica Stanoiu), acum avem unul macovist (numit de Monica Macovei), a spus Costiniu. Dupa parerea ei, sunt sute de procurori in tara cu CV-uri ca ale lui Morar. Evaluarea trebuia facuta de Consiliul Superior al Magistraturii. Judecatoarea Costiniu a declarat ca si aceasta este o „numire politica”. Iar variantele sunt doua: ori ministrul Justitiei s-a inteles cu presedintele Romaniei vizavi de numirea lui Morar, ori presedintele Romaniei a fost pus in situatia de a-l admite pe cel propus. Intrebarea ei pentru Morar a fost „ce sentimente are in lipsa unei competitivitati?”. Daniel Morar a spus ca nu poate sa raspunda la aceasta intrebare.

Cazul Ciupe, explicat de Daniel Morar

La plecare, Daniel Marius Morar a tinut o conferinta de presa ad-hoc. I s-au pus o sumedenie de intrebari: ce simte ca viitor procuror general al PNA, daca se va lasa influentat politic, daca va face publice presiunile politice etc. Morar a raspuns ca este onest si ca nu va ceda presiunilor politice si va medita daca sa le faca publice sau nu. In legatura cu cazul Ciupe, Daniel Morar a spus ca, dosarul fiind incheiat, pune in discutie sentinta instantei. A precizat insa ca, atunci cand a cerut arestarea lui Radu Liviu Ciupe la nivelul Judecatoriei s-a hotarat arestarea. Si la Tribunal (apel), si la Curtea de Apel (recurs) masura arestarii a fost mentinuta. Daniel Morar a declarat ca nu va comenta solutia de fond, anume nu va evalua solutia achitarii inculpatului Ciupe pe fond. Dar, atunci cand a hotarat arestarea, a avut de-a face clar cu un caz de delapidare. Liviu Ciupe era director la Drumuri si Poduri. O echipa a asfaltat o parcare privata a unui restaurant. Ca restaurantul respectiv sa nu plateasca lucrarea, seful echipei si directorul Ciupe au discutat, dupa cum reiese dintr-o inregistrare SRI depusa la dosar, ca asfaltarea sa fie trecuta fictiv in acte, ca a fost facuta pe drumuri. „Mai mult decat sa va pun la dispozitie copii dupa probe nu am ce sa spun”, a spus Daniel Morar.

Cele mai citite

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...

Cum să votezi corect la primul tur al alegerilor prezidențiale: reguli și situații de invalidare a voturilor

Pe buletinul de vot sunt înscriși 14 candidați, iar ștampila „VOTAT” trebuie aplicată corect Alegătorii care se prezintă la urne în primul tur al alegerilor...

S-a depășit pragul de un milion de voturi la secțiile de votare

În Diaspora, duminică este a treia zi de votare. Procesul electoral în afara granițelor a început de vineri La ora 10, votaseră 1.277.000 de alegători,...
Ultima oră
Pe aceeași temă