8.9 C
București
duminică, 20 octombrie 2024
AcasăSpecialAeroportul Cluj-Napoca se extinde peste Somes

Aeroportul Cluj-Napoca se extinde peste Somes

Aeroportul International Cluj-Napoca va fi extins peste raul Somes. Consiliul Local a cedat Consiliului Judetean o suprafata de peste cinci hectare de teren, pe care ar urma sa fie prelungita pista de aterizare. In zona ar urma sa mai fie construite un terminal cargo, un hotel si o baza pentru elicoptere.
Terenul oferit de Consiliul Local este situat pe malul celalalt al raului Somes. Pista de aterizare a aeroportului ar urma sa fie extinsa peste rau, cu ajutorul unui pod special, menit sa reziste si in cazul aterizarii unor avioane de mari dimensiuni. Tot pe aceeasi parcela ar urma sa fie construit si un terminal cargo.
Complexul din zona aeroportului va fi completat cu un hotel destinat pasagerilor, cu extinderea zonei destinate calatorilor si cu o baza pentru elicoptere. Conform unui proiect vechi de doi ani si jumatate, Ministerul Administratiei si Internelor ar dori sa infiinteze la Cluj-Napoca o unitate care sa cuprinda patru elicoptere si care sa fie destinata unor interventii de urgenta ale politistilor, ale pompierilor si actiunilor medicale de urgenta de tip SMURD.
Lucrarile la aeroport ar urma sa il transforme pe acesta intr-unul dintre cele mai moderne din Europa de Est. Deja, ca numar de calatori, aerobaza este situata pe locul trei in tara, dupa Bucuresti-Otopeni si dupa cel din Timisoara. Aeroportul clujean este legat prin curse permanente de destinatii din Romania, Ungaria, Austria, Germania si Italia.
Si-au manifestat interesul de a intra pe piata clujeana si operatorii „Ceska Airlines” si „British Aiways”. De asemenea, exista curse sezoniere spre Tunisia, Spania, Egipt si Turcia. Aeroportul este situat la circa 20 de kilometri de viitorul nod al autostrazii „Transilvania” (Bors-Brasov) si de asemenea, la doar cativa kilometri de locul in care se vor intalni trei dintre viitoarele centuri de ocolire ale municipiului Cluj-Napoca.
Este vorba de soseaua care uneste Clujul de Apahida, de cea care preia traficul greu de pe drumul european 60 dinspre Turda prin Valcele spre Dej si de cea care va asigura accesul direct catre drumurile spre Zalau, precum si spre Oradea. In zona s-a mutat si Directia Regionala de Vama.
Tot in apropierea aeroportului exista si aerodromul din Apahida, destinat micilor aparate de zbor pilotate de amatori. In perspectiva medie, aerodromul ar putea fi amenajat in asa fel incat sa permita si aterizari de urgenta ale unor aeronave care ar fi incomodate de eventuala ceata si de aburii de pe cursul raului Somes.
In judet mai exista si baza militara aeriana de la Luna, din apropierea orasului Campia Turzii, insa aceasta nu va fi deschisa aeronavelor civile.

Cele mai citite

Sorin Grindeanu despre tronsonul cu tuneluri de pe A1: Este o rușine pentru România

Ministrul s-a arătat optimist că lucrările vor fi terminate mult mai devreme, decât termenul contractual din 2026 Sorin Grindeanu a mers pe şantierul tronsonului cu...

Aterizare de urgență pe Aeroportul „Henri Coandă” a unui avion cu peste 200 de pasageri la bord

Reprezentanții aeroportului au anunțat că traficul aerian nu a suferit modificări, din cauza incidentului Aeronava aparţine companiei Wizz Air și a solicitat duminică, 20 octombrie,...

Sorin Grindeanu despre tronsonul cu tuneluri de pe A1: Este o rușine pentru România

Ministrul s-a arătat optimist că lucrările vor fi terminate mult mai devreme, decât termenul contractual din 2026 Sorin Grindeanu a mers pe şantierul tronsonului cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă