Dupa aproape trei ani de procese, asociatia salariatilor a reusit imposibilul: incheierea contractului de privatizare cu Agentia Domeniilor Statului. PAS si-a achitat ratele catre stat, iar Adunarea Generala a Actionarilor a depus o noua structura a actionariatului la Oficiul Registrului Comertului. „Inamicul public numarul 1” al Fruvimed Medgidia, fostul actionar Constantin Samson incearca din rasputeri sa intoarca situatia in favoarea sa. Zilele trecute un executor judecatoresc impreuna cu doi avocati au incercat, in baza unei hotarari judecatoresti obtinute in conditii suspecte, sa puna mana pe intreaga baza de date a societatii, inclusiv documente cu caracter special.
Hotarare dubioasa
Decizia instantei locale, care a dispus, e drept in conditii ambigue, „confiscarea” arhivelor Fruvimed este cel putin ciudata, in conditiile in care privatizarea si conflictul de interese din unitate fac obiectul unei cercetari DNA. Or fi visat judecatorii peste noapte ca sunt de la FBI sau CIA si nu dau doi bani pe Departamentul Anticoruptie. Sau poate ca lupta impotriva coruptiei nu a ajuns inca la Medgidia si pe ultima suta de metri, magistratii manjiti incearca sa mai traga un tun. In fine, cu decizia in mana, locotentii lui Samson se prezinta la sediul administrativ al Fruvimed Medgidia SA si vor sa scoata pe poarta intreaga arhiva. Conducerea unitatii nu accepta si le sugereaza „oamenilor in negru” sa cerceteze hartiile la fata locului, dupa ce, in prealabil, directorii intreprinderii formuleaza un recurs.
Actionarul-fantoma
Intreaga tarasenie a inceput in 2001, atunci cand unul dintre actionari, impreuna cu fosta conducere, a vrut sa aduca societatea in pragul falimentului. Samson a avut un rol important, pentru ca a inregistrat o asociatie a salariatilor in paralel cu cea reala la un registru privat. Urmeaza un sir lung de sicane si presiuni ce culmineaza cu blocarea, de catre salariati, a accesului reprezentantilor lui Samson in Fruvimed. Oamenii, in calitate de actionari si salariati nu vor in ruptul capului sa incredinteze destinele unitatii unui individ care, alaturi de vechea conducere, a produs in perioada 2001-2002 pierderi de aproape 100 de miliarde ROL.
Un nou administrator judiciar
Scandalurile au culminat cu intrarea, pe 1 aprilie 2002, in reorganizare judiciara a Fruvimed. A urmat o perioada grea, in care unitatea a trebuit sa plateasca concomitent ratele la stat si graficul de plati dictat de judecatorul sindic. Samson incearca si reuseste luna trecuta schimbarea administratorului judiciar, lucru care agita din nou spiritele. Luna aceasta, asa cum am mentionat mai sus, Fruvimed reuseste performanta de a se achita de toate obligatiile contractului semnat cu ADS, iar PAS a devenit proprietara de drept a 71,2% din actiunile societatii.
Pe masa de lucru a Departamentului Anticoruptie
In mod curios, primul care a solicitat o ancheta a DNA la unitate a fost chiar actionarul Samson. Numai ca acum, cand cercetarile au avansat, reclamantul are toate sansele sa cada singur in groapa pe care a sapat-o salariatilor Fruvimed. Exista destule date, care, daca se va tine seama de ele, vor face lumina in acest caz, mai ales ca acest personaj nu este strain de falimentarea mai multor foste societati de stat din Azuga
Pe lista neagra a „vanatorilor”de fier vechi
Fruvimed SA nu este singura societate care a intrat in vizorul rechinilor financiari. Firmele desprinse din fosta intreprindere Murfatlar au fost vanate, inca din primii ani dupa Revolutie, de oportunisti care nu vor decat sa termine firma si sa vanda la fier vechi utilajele. Tarata in tot felul de procese, unitatea a reusit sa plateasca datoriile si sa reziste pe piata exportatorilor de vinuri. Atata timp cat Fruvimed functioneaza, renumele podgoriilor Murfatlar nu va muri.