Ploile abundente cazute in ultima perioada au dat peste cap prognozele Ministerului Agriculturii in ceea ce priveste recolta de grau. „Daca initial se miza pe o productie de circa 7 milioane tone, acum sa fim multumiti daca reusim sa facem 3,5 milioane tone de grau”, sustine presedintele Agrostar, Stefan Niculae. Reducerea drastica a productiei, in special dupa ploile cazute in sudul tarii, a influentat imediat piata. Pretul graului din recolta trecuta a crescut cu circa 1.000 lei/kg, el vanzandu-se acum cu 4.000 lei/kg. In silozuri mai exista circa un milion de tone de grau, iar in hambarele taranilor – aproximativ 200.000 de tone. In cazul in care actuala conjunctura se pastreaza, se estimeaza ca acest lucru va influenta si pretul noii recolte de grau.
Recolta, redusa cu 30-35%
Daca in urma cu putin timp se prefigura o criza a graului din cauza supraproductiei, acum se prefigureaza o criza a graului, dar din cauza slabei productii, generata de inundatiile care au lovit sudul tarii. La nivelul judetelor afectate de calamitatile naturale din ultima vreme a inceput deja campania de evaluare a pagubelor produse, in vederea acordarii de despagubiri. In sudul tarii sunt peste 30.000 de hectare afectate de ploi, iar recoltele de grau de pe aceste suprafete sunt in buna masura compromise. Daca nu au fost inecate sub ape, culturile de grau de pe suprafete insemnate sunt afectate de tot felul de boli generate de ploile in exces. Acest lucru a facut ca recolta sa se reduca cu 30-35%, iar daca mai adaugam si suprafetele calamitate de inundatii, atunci productia din acest an nu va depasi 3,5 milioane tone. Ca urmare a acestei situatii neprevazute, pretul graului a inceput sa urce de cateva zile. Saltul facut este de circa 1.000 lei/kg, fapt ce face ca graul recoltat anul trecut sa se vanda cu aproximativ 4.000 lei/kg. Avand in vedere aceasta situatie, este de asteptat ca si pretul graului din noua recolta va creste. „Daca evolutia va continua in acelasi sens, ne asteptam ca pretul graului din noua recolta sa fie pe undeva in jurul a 4.500-5.000 lei/kg. Nu este un pret foarte bun, dar este unul linistitor, avand in vedere ca el reuseste sa acopere costurile de productie si sa le asigure si un mic profit agricultorilor”, ne-a declarat Stefan Niculae, presedintele Federatiei Agricole Agrostar.
Si painea se scumpeste
In numai cateva zile, piata graului a fost data peste cap. La sfarsitul lunii iunie, cultivatorii de grau erau aproape pe picior de razboi cu comerciantii, care ofereau pentru noua recolta preturi derizorii, de 2.500-3.000 lei/kg. Multi dintre ei se plangeau ca preturile oferite ii imping spre faliment si cereau interventia Ministerului Agriculturii. Ploile au dus insa la o crestere a preturilor.
Acest lucru va influenta si pretul produselor de panificatie. Deja primele declaratii privind cresterea pretului la paine au fost facute, iar pana la concretizarea lor mai este foarte putin.