La doar doua zile dupa ce si-a dat demisia din toate functiile detinute la nivelul Consiliului Judetean Sibiu, Iosif Moldovan (PC) a fost reales pe postul de la conducerea institutiei. Sedinta extraordinara, convocata pentru dimineata zilei de vineri, a fost doar o ocazie pentru consilieri de a se cunoaste mai bine si de a vota asa cum i-au sfatuit inaintea intalnirii, sefii lor pe linie de partid.
Atent supravegheata, in calitate de invitat din partea Primariei Sibiu, de catre primarul Klaus Johannis, intrunirea s-a transformat, in scurt timp dupa deschiderea ei, intr-o ocazie de a plati social-democratilor cu greutate vechi polite politice.
Dupa discutii fara rost purtate pe tema „legalitatii” sau a „nelegalitatii” sedintei extraordinare, consilierii PSD au inteles imediat ca orice impotrivire la vot este inutila pentru ca FDGR, PC, PNL si PD aveau deja rezultatele in buzunar. A surprins, insa, decizia de a-l readuce in functia de vicepresedinte pe demisionarul Iosif Moldovan, cel care miercuri renuntase toate functiile in Consiliul Judetean. Aceasta a si fost „cacealmaua zilei”, pentru ca s-a dovedit ca el a facut gestul doar pentru ca stia ca va fi propus si reales in functie, de aceasta data fara a mai putea fi acuzat de incompatibilitate, sansa pe care oamenii lui Johannis, din FDGR, si cei ai Aliantei, i-au refuzat-o lui Constantin Morar, celalalt vicepresedinte al CJ demis pe motiv de incompatibilitate.
Astfel, dupa votul alesilor judeteni, Moldovan a fost reconfirmat in functie, iar in cea de-a doua pozitie de vicepresedinte a fost ales consilierul Gheorghe Dicu, om de afaceri liberal, asociat in cadrul societatii „SAFA” SRL Sibiu cu miliardarul Ilie Carabulea. „Cu onoare accept propunerea dumneavoastra”, a declarat Moldovan, moment in care dinspre grupul consilierilor PSD, atent supravegheat de deputatul Ioan Cindrea, s-au auzit mai multe interjectii si un clar „Imoralule”. „Nu e adevarat, nu sunt imoral”, a intors replica, printre dinti, fostul si actualul vicepresedinte al Consililui Judetean.
In final, liberalul Gheorghe Dicu a fost confirmat pe post cu 25 de voturi pentru, iar Moldovan cu 24. De fiecare data, voturile celor sapte consilieri social-democrati au fost anulate. Dupa scandalul incompatibilitatilor si cel al primei demisii a lui Iosif Moldovan, fiecare dintre parti a apreciat ca dreptatea si legalitatea sunt de partea sa. „Este o situatie ce a ajuns in legalitate, iar sedinta de astazi si ordinea de zi sunt perfect legale”, a declarat la finalul votului, deputatul liberal Cornel Stirbet.
„Este momentul in care Moldovan isi da examenul de moralitate”, a declarat anterior si deputatul Ioan Cindrea. „Nu ai ce le face”, s-a consolat cu gandul si consilierul Teodor Plopeanu, cel care a propus la inceputul sedintei ca votul in problema declararii vacantei postului de vice ocupat de Constantin Morar sa fie amanat pana cand instanta se va pronunta asupra modului in care acesta a fost demis.
Consilierii PSD sibieni au anuntat ca vor contesta in instanta de contencios administrativ atat modul in care a fost convocata sedinta extraordinara de vineri si ca vor cere daune civile tuturor membrilor CJ care au votat pentru vacantarea postului ocupat de Morar. „Prefectul Ion Ariton (cel care a emis ordinul de demitere a lui Moldovan Ð n.r.) i-a implicat si pe consilierii judeteni ca sa nu plateasca singur daunele morale, in cazul in care Constantin Morar va castiga in instanta. Ordinul prefectului putea fi retras”, a declarat Ioan Cindrea.
In plus, alesii social-democrati au reclamat ca si primarul Johannis se afla in stare de incompatibilitate pentru ca si acesta din urma detine un post de membru in cadrul Consiliului de Coordonare al Centrului pentru Formare Continua a Functionarilor Publici din Sibiu, situatie dezmintita de edil. Ramane de vazut cum va decide instanta de judecata. Pana atunci, un lucru a ramas sigur: la Sibiu PSD pierde tot mai mult teren in fata partidelor din Alianta „D.A.” si a FDGR.