Purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale Adriana Saftoiu a declarat marti seara in cadrul unei emisiuni televizate ca seful statului a avut toata disponibilitatea de a se trata in Romania. „Cand cele doua comisii au pareri diferite despre locul unde trebuie sa se opereze, cine sa-l opereze, dati-mi voie sa cred ca presedintele in momentul acela avea, daca vreti, obligatia fata de el, fata de familie, fata de noi toti sa ia o decizie cat se poate de corecta”, a spus Saftoiu. Ea considera ca sistemul sanitar romanesc si-a dat singur votul de blam. Saftoiu a marturisit ca a aflat de la televizor faptul ca s-a schimbat comisia medicala care urma sa-l aiba in grija pe seful statului. Saftoiu a subliniat ca i s-ar fi parut normal ca neurochirurgul Exergian sa fi facut parte din prima comisie medicala. Ea a atras atentia ca profesorul Oprescu si-a asumat atributiile de comunicare. „In momentul in care presedintele a plecat la Elias, eu am vorbit cu domnul Oprescu. Mi s-a spus ca aceasta este decizia, ca aceasta este cutuma ca, in aceste situatii, sa vorbeasca seful comisiei. Eu nu am facut altceva decat sa ma conformez, cu rugamintea ca inainte ca informatiile sa plece spre presa sa stim si noi despre ce e vorba. Ce pot sa va spun sigur este ca toate informatiile pe care noi le-am dat, cel putin, nu au fost infirmate de realitate. Eu, la ora 6.00, spuneam presei ca, in ce-l priveste pe presedinte, nu exista o decizie inca ferm luata unde sa se opereze”, a spus purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale. Ea a spus ca deja primise primele semnale ca „lucrurile incep sa se imparta intre specialisti”.
„Si totusi lucrurile au trenat foarte mult, a ajuns in situatia, si cred ca toti suntem de acord, ca a avut un disconfort destul de mare in momentul in care a vazut ca opiniile incep sa fie diferite, pe loc, si pana la urma a ales varianta care putea sa ii ofere in momentul acela cea mai mare siguranta. Au contat doua lucruri: acolo unde s-a putut face imediat interventia si acolo unde i s-a spus ca se poate face recuperarea foarte repede”, a spus Adriana Saftoiu.
Pe de alta parte, controversele intre directorul Spitalului Universitar Bucuresti, Sorin Oprescu, si ministrul Nicolaescu au continuat. Oprescu spune a fost sunat de presedintele Basescu, fiind desemnat sa se ocupe de starea acestuia. Oprescu a spus ca la Spitalul Municipal Bucuresti era pregatita sala cu tot ce era necesar sustinerii acestei interventii, iar la ora 17.00 a fost finalizata si verificarea realizata de serviciile medicale ale Administratiei Prezidentiale. „Sala astepta pe stand-by cu tot personalul de specialitate”, a spus Oprescu.
Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a afirmat insa ca doctorul Oprescu putea sa gandeasca 1.000 de comisii, dar, conform legii, nu avea dreptul sa faca un astfel de demers. „Dar faptul ca presedintele s-a dus la Elias, faptul ca Oprescu si-a oferit serviciile este foarte bine si este de apreciat”, a spus ministrul. El a spus ca Spitalul Bagdasar-Arseni avea toate conditiile tehnice pentru realizarea interventiei chirurgicale, „insa nu avea echipa de medici pregatiti sa intervina. Acea echipa care ar fi putut sa lucreze pentru presedinte din pacate nu a fost disponibila”, a spus Nicolaescu. El sustine ca dupa ora 17.00 a primit telefoane „de la diversi medici prin care sa mi se atraga atentia ca presedintele incepe sa fie in pericol. Si atunci sigur a trebuit sa intervin”.
Nici o sala de operatie nu era pregatita in Bucuresti
Ministrul Sanatatii Eugen Nicolaescu a declarat ieri ca este adevarat faptul ca nici o sala de operatie nu a fost pregatita pentru a se putea realiza interventia chirurgicala a presedintelui Romaniei la un spital din Capitala. Ministrul Sanatatii nu recunoaste oficial prima comisie infiintata de dr. Sorin Oprescu. „A fost o singura comisie pe care am infiintat-o la ora 18.30”, a subliniat Eugen Nicolaescu. De asemenea, ministrul Sanatatii a declarat ca nici un bloc operator nu era dotat din punct de tehnic cu endoscop pentru efectuarea interventiei chirurgicale.