21.1 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialDirectorii spitalelor mici pot ramane medici

Directorii spitalelor mici pot ramane medici

Pachetul de legi privind reforma din Sanatate, publicat pe data de 28 aprilie a.c. in Monitorul Oficial, cuprinde 17 titluri de lege: 1 – Sanatatea publica; 2 – Programele nationale de sanatate; 3 -Asistenta medicala primara; 4 – Sistemul national de asistenta medicala de urgenta si prim ajutor calificat; 5 – Asistenta medicala comunitara; 6 – Efectuarea prelevarii si transplantul de organe, tesuturi si celule de origine umana, in scop terapeutic; 7 – Spitale; 8 – Asigurari sociale de sanatate; 9 – Cardul european si cardul national de asigurari sociale de sanatate; 10 – Asigurari voluntare de sanatate; 11 – Finantarea unor cheltuieli de sanatate; 12 – Exercitarea profesiei de medic. Organizarea si functionarea Colegiului Medicilor din Romania; 13 – Exercitarea profesiei de medic dentist. Organizarea si functionarea Colegiului Medicilor Dentisti din Romania; 14 – Exercitarea profesiei de farmacist. Organizarea si functionarea Colegiului Farmacistilor din Romania; 15 – Raspunderea civila a personalului medical si a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice; 16 – Infiintarea, organizarea si functionarea Scolii Nationale de Sanatate Publica si Management Sanitar; 17 – Medicamentul.

Acestea au termene diferite de intrare in vigoare, de la 30 la 90 de zile de la publicare in Monitorul Oficial; unele articole intra in vigoare la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, la 6 luni, respectiv la un an de la aceasta data.

Modul de administrare, schimbat

Cea mai contestata lege a fost cea a spitalelor. Ministrul Sanatatii a declarat ca noile reglementari vizeaza schimbarea modului de administrare a spitalelor, descentralizarea sistemului prin parteneriate cu autoritatile locale, introducerea in sistem a managementului financiar bazat pe stabilirea unei corelatii intre banii cheltuiti si serviciile medicale oferite de spitale. Conform legii, spitalul este condus de un manager, persoana fizica sau juridica. Directorul unei unitati medicale cu paturi poate fi si medic, dar trebuie sa absolve o institutie de invatamant superior si cursuri de perfectionare in management sau management sanitar. Totusi, persoanele care indeplinesc functia de manager la spitalele care au sub 400 de paturi pot desfasura activitate medicala in institutia respectiva. De asemenea, directorul incheie un contract de management cu Ministerul Sanatatii Publice pe o perioada de trei ani. Functia de manager (persoana fizica) este incompatibila cu exercitarea oricaror altor functii salarizate, nesalarizate sau/si indemnizate inclusiv in cadrul unei autoritati executive, legislative sau judecatoresti sau cu exercitarea unei activitati sau functii de membru in structura de conducere a altor unitati spitalicesti. In pachetul de legi se regasesc reglementari privind legatura dintre medicul de familie si cetatean, precum si faptul ca asistentii comunitari vor face ingrijiri la domiciliu. In ceea ce priveste asigurarile voluntare de sanatate, se definesc contractul de asigurare, relatia furnizorilor cu aceste societati, fiind prevazute si sanctiuni.

Directorii de spital, numiti prin concurs

Vlad Iliescu, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a declarat ca normele metodologice de aplicare a Legii spitalelor vor fi puse in aplicare dupa 30 de zile de la data publicarii, dupa ce vor fi discutate in colegiul ministerului. Directorii de spital vor fi numiti prin concurs, dar daca un medic doreste sa ocupe aceasta functie o poate face, dar va fi obligat sa renunte la activitatea medicala. „Prin prevederile din Legea spitalelor speram sa imbunatatim calitatea serviciilor medicale, sa avem o mai buna si corecta utilizare a resurselor si o crestere a ponderii serviciilor prespitalicesti. Dorim sa intarim rolul medicului de familie si a asistentei medicale in ambulator, pentru a micsora presiunea care exista la nivelul spitalelor. Sunt multe internari nejustificate. Foarte multi pacienti se interneaza in spitale pentru a-si face analizele”, a spus Vlad Iliescu.

Unele unitati nu-si justifica existenta

In urma evaluarilor la nivelul unor spitale din tara s-a constatat ca unele unitati spitalicesti este greu sa-si justifice existenta. Potrivit secretarului de stat Vlad Iliescu, sunt multe situatii in care astfel de unitati se gasesc intre doua centre universitare sau spitale judetene, de exemplu, la distante de 20 kilometri, respectiv 40 de kilometri. Astfel, adresabilitatea este mica. „Am evidentiat si o structura eterogena la unele spitale care ar trebui sa aiba aceeasi structura, supradimensionarea unor sectii, mai ales pentru bolnavii cronici, dar si a personalului de intretinere. Am gasit situatii in care erau 200-300 de astfel de angajati”, a mai spus Vlad Iliescu.

Cele mai citite

Competiție Rusia Ucraina și la Concursul Internaţional „ George Enescu” în finala Secţiunii de pian

Doi pianişti din Rusia şi unul din Ucraina vor intra, duminică, în finala Secţiunii de pian din cadrul celei de a XIX-a ediţii a...

Competiție Rusia Ucraina și la Concursul Internaţional „ George Enescu” în finala Secţiunii de pian

Doi pianişti din Rusia şi unul din Ucraina vor intra, duminică, în finala Secţiunii de pian din cadrul celei de a XIX-a ediţii a...

Economistul Eugen Rădulescu: Deficitul bugetar crește mult în prag de alegeri

Consilierul guvernatorului BNR atrage atenţia asupra derapajelor fiscale din anii electorali Eugen Rădulescu declară că, de anul viitor, deciziile luate în an electoral trebuie decontate. „De...
Ultima oră
Pe aceeași temă