Conducerea Prefecturii i-a convocat ieri pe membrii Comandamentului pentru Situatii de Urgenta ca urmare a decretarii starii de alerta pentru judetele riverane Dunarii. Specialistii prevad doua varfuri de crestere ale cotelor fluviului: prima ar urma sa afecteze zona Constanta in perioada 11-16 aprilie, iar cea de-a doua in perioada 22-24 aprilie. La sedinta comandamentului au fost invitati reprezentanti ai primariilor localitatilor riverane, dar nu toate conducerile administratiilor locale au considerat important sa participe. Au absentat primarii de la Baneasa si Ghindaresti, pentru care, probabil, revarsarea apelor Dunarii nu este una dintre problemele prioritare. A fost analizata situatia digurilor de protectie, lucrari hidrotehnice de care se ocupa Directia Apelor „Dobrogea – Litoral”, si responsabilitatile ce revin administratiilor locale privind ajutorarea populatiei.
Inundatiile sunt inevitabile
DADL monitorizeaza in permanenta situatia digurilor, dar pentru aceasta operatiune s-a cerut si sprijinul administratiilor locale, care ar putea sa aloce personal pentru a semnala eventuale infiltratii sau alte evenimente ce ar pune in pericol lucrarile hidrotehnice. Zonele expuse sunt Ostrov si Baneasa, unde viitura, la cotele preconizate, va trece peste digurile de protectie. Primarul de Ostrov, Gheorghe Dragomir, a spus ca s-au luat deja masuri de suprainaltare a coronamentului cu saci si fascine, in conditiile in care, daca se confirma prognoza specialistilor, apa urmeaza sa depaseasca cu 16 centimetri inaltimea digului. Alti 10.000 de saci vor fi pusi la dispozitia autoritatilor locale care s-au angajat sa consolideze digul pana la viitura din 22 aprilie. Se anticipeaza, de asemenea, ca apa va trece si peste digul de la Baneasa, unde se va actiona pentru suprainaltarea coronamentului.
S-a suspendat circulatia
Cresterea apelor Dunarii a afectat deja drumurile judetene in zonele Cochirleni si Dunarea. Soseaua s-a transformat intr-un baraj in calea apelor in zona localitatii Dunarea. Pentru protejarea acestei cai de acces, s-a luat masura suspendarii circulatiei vehiculelor grele, masura ce se aplica si pentru zona Topalu. Primarul localitatii Seimeni a afirmat ca restrictiile impuse nu sunt respectate de conducatorii auto, pentru ca la Hanul Morilor nu exista nici un echipaj al Politiei Rutiere. Reprezentantul Politiei a ajuns mai tarziu la intalnire, dar si-a insusit masurile ce trebuie aplicate pe zona de competenta.
Locuri de cazare si apa potabila
Primarii au primit sarcina sa asigure locuri de cazare pentru locuitorii ale caror case ar putea fi afectate de viitura.
Edilii au spus ca oamenii nu vor sa-si paraseasca locuintele, dar vor semna declaratii pe proprie raspundere ca au refuzat ajutorul autoritatilor locale, situatii semnalate la Ostrov si Harsova.
Infiltratiile in panza freatica, din care se asigura alimentarea cu apa pentru Seimeni, au condus la adoptarea masurilor pentru prevenirea imbolnavirii populatiei.
O cisterna cu o capacitate de 5.000 de litri, pusa la dispozitie de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, va cara apa pentru copiii in varsta de pana la trei ani, pentru care DSP a interzis consumul acesteia chiar daca este purificata prin fierbere.
Pericolul pentru localitatile Cernavoda si Harsova este reprezentant de ploile ce ar putea sa cada concomitent cu revarsarea Dunarii. In cele doua orase, motopompele functioneaza deja pentru eliminarea excesului de apa.
Perioada critica
Urmatoarele zile vor fi hotaratoare in ceea ce priveste prevenirea efectelor viiturilor ce vor afecta si judetul Constanta. Prefectul Danut Culetu a cerut primariilor sa instituie serviciul de permanenta, iar toate evenimentele sa fie comunicate in asa fel incat sa se poata adopta masuri eficiente. Pe 14 aprilie, o comisie formata din reprezentanti ai Prefecturii, DADL si ISU va inspecta toate amenajarile hidrologice de pe malul Dunarii, pentru a se asigura ca s-au aplicat toate masurile privind siguranta digurilor.