13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialFostele lacuri din Lunca Dunarii, reinfiintate?

Fostele lacuri din Lunca Dunarii, reinfiintate?

Primul ministru Calin Popescu Tariceanu a declarat la Galati ca, in cazul unora dintre indiguirile din lunca Dunarii, unde fostele lacuri au fost desecate pentru introducerea terenului in circuitul agricol, in baza unor studii ale specialistilor, zonele respective ar putea fi renaturate, prin reinfiintarea lacurilor naturale.

Propunerea premierului

In cursul vizitei sale la Galati, premierul Calin Popescu Tariceanu s-a referit si la disputele dintre autoritatile din Galati si Tulcea in legatura cu digul de pe malul dobrogean al Dunarii, construit in anii '70 si din cauza caruia cartierele din valea orasului Galati si Platforma Industriala Est sunt supuse in fiecare an riscului inundatiilor. Pe 12 iulie 2005, pe fondul nivelului ridicat al Dunarii si din cauza ploilor abundente, in cartierele din valea orasului Galati nivelul apelor s-a ridicat la 1,5 metri, fiind inundate sute de locuinte. Acum autoritatile din Galati sustin ca, in cazul producerii unor inundatii din cauza viiturii, digul ar trebui spart, iar autoritatile din judetul Tulcea se opun vehement unei asemenea masuri, pentru ca ar fi inundate mii de hectare de culturi agricole si comuna Grindu. Primul ministru declara ca aceasta disputa are cauze istorice: „A fost o perioada a agriculturii extensive, cand prin desecari s-au introdus in circuitul agricol mari suprafete, dar de cele mai multe ori in asemenea cazuri efectele sunt nefavorabile in alte zone”. Primul ministru declara ca, in timp, aceste zone vor trebui redate dezvoltarii naturale. „In contextul in care politicile europene se axeaza spre renaturarea in forma initiala a multor zone, se poate pune si la noi problema ca anumite zone sa fie scoase din circuitul agricol, pentru a permite naturii sa se dezvolte in mod firesc”, a precizat Tariceanu.

Nu este o decizie de prim-ministru

Premierul a exclus ipoteza de a lua o decizie in cazul digului ce face obiectul razboiului dintre autoritatile din Galati si Tulcea, fara sa existe un studiu al specialistilor in domeniu: „Nu eu iau decizia, pentru ca nu este o decizie de prim-ministru si primul ministru nu trebuie sa se priceapa chiar la toate. Chiar daca sunt inginer hidrotehnician, pot sa inteleg problema de principiu, dar o decizie de acest gen trebuie luata pe baza unui studiu. Sigur, daca decizia are la baza un document, o concluzie a specialistilor in acest sens, se poate avea in vedere si o asemenea solutie”, a declarat primul ministru.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă