14 C
București
vineri, 18 octombrie 2024
AcasăSpecialSindicalistii de la "Somvetra"au renuntat la greva foamei

Sindicalistii de la „Somvetra”au renuntat la greva foamei

Grupul de grevisti ai foamei de la fabrica de sticla „Somvetra” Gherla (judetul Cluj) au renuntat la protest, dupa ce au fost internati in stare grava la spital. In greva foamei au intrat, acum o saptamana, 15 salariati, insa unii dintre ei au renuntat pe parcurs la proteste. Intre timp, conducerea AVAS a numit un administrator provizoriu al societatii, in persoana fostului director economic Vlad Barbos.
Pe de alta parte, unul dintre actionarii minoritari ai fabricii, societatea italiana „Adriagel”, care este si unul dintre principalii clienti ai „Somvetra”, si-a manifestat interesul sa cumpere utilajele si cladirile firmei si sa reia productia. Compania straina a incercat sa previna colapsul financiar al „Somvetra”, marind volumul comenzilor de marfa.
Subprefectul de Cluj, Calin Platon, a afirmat ca a cerut Guvernu-lui sa acorde celor peste 500 de angajati ai fabricii de sticla un ajutor social de cinci milioane de lei. Dupa terminarea formalitatilor de reziliere a contractului de privatizare, muncitorii vor primi salarii compensatorii.
„Somvetra” este cea mai importanta unitate economica din Gherla. Jumatate dintre familii au cel putin un membru angajat in cadrul fabricii.
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a anuntat ca va da in judecata compania „Feromat” Bucuresti, cumparatorul „Somvetra”. AVAS a reziliat deja contractul de privatizare. Potrivit acestui document, firma din Capitala ar fi trebuit sa investeasca in fabrica de sticla o suma de 50.000 de euro.
Pentru nerealizarea acestei obligatii, „Feromat” datoreaza AVAS si penalitati de 8.700 de euro. De asemenea, „Somvetra” a acumulat datorii catre AVAS in valoare de 840.025 dolari, la care se adauga salariile neplatite din ultimele trei luni ale anului trecut.
Juristii AVAS analizeaza posibilitatea de a cere inceperea urmaririi penale impotriva administratorilor „Feromat” Bucuresti. Aceasta societate a cumparat „Somvetra” cu 1,8 miliarde lei si a vandut doar caminul de nefamilisti al fabricii pentru 4,5 miliarde lei.

Cele mai citite

Ana Bogdan, eliminată în sferturi la Osaka, după ce a câștigat primul set

Ana Bogdan a ratat calificarea în semifinalele turneului WTA 250 de la Osaka, deși a câștigat primul set împotriva olandezei Suzan Lamens, scor 6-4,...

Netanyahu spune că pacea este mai aproape după uciderea lui Yahya Sinwar, liderul Hamas

Moartea liderului mişcării palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, oferă şansa păcii în Orientul Mijlociu, a declarat joi seară premierul israelian Benjamin Netanyahu, potrivit Pro Tv. El...

Criza apei, o amenințare pentru jumătate din producția alimentară globală în următorii 25 de ani

Peste 50% din producția alimentară mondială ar putea fi grav afectată în următorii 25 de ani din cauza unei crize a apei în creștere...
Ultima oră
Pe aceeași temă