„Contributia pensionarilor la biletele de tratament nu mai este diferentiata de perioada solicitarii. Indiferent daca este vara sau iarna, acestia platesc un cuantum echivalent cu 50% din pensie”, ne-a declarat Angelica Mihail, director la Casa Nationala de Pensii.
Asiguratii platesc jumatate din valoarea biletului daca venitul lunar este mai mic decat salariul mediu pe economie si contravaloarea integrala a acestuia daca au un venit ce depaseste cuantumul salariului mediu pe economie.
In acest an din bugetul asigurarilor sociale de stat se va suporta diferenta dintre valoarea biletului de tratament si contributia beneficiarilor pentru un numar de 380.000 de locuri. Pentru a se incadra in resursele financiare alocate, Casa Nationala de Pensii (CNPAS) a contractat in urma licitatiei doar 285.633 de locuri. Pentru 2006 tariful mediu pe bilet este de 872 RON, adica 8.720.000 lei.
CNPAS va asigura locuri la tratament in statiuni in care pot fi tratate afectiuni ale sistemelor nervos, reumatismal, digestiv, cardiovascular, ginecologic si ale cailor respiratorii, dupa cum urmeaza: profil cai respiratorii – statiunea Voineasa; profil cardiovascular – statiunile Buzias, Covasna; profil digestiv, cai respiratorii, reumatism – statiunea Slanic Moldova; profil digestiv – statiunea Olanesti; profil nevroza – statiunea Moneasa; profil reumatismal, ginecologie, cai respiratorii – statiunea Sovata; profil reumatismal, ginecologie – statiunile Amara, Bazna.
Documente doveditoare
Dovada indeplinirii criteriilor de acordare a acestui tip de bilete se face cu urmatoarele documente: l Cerere de acordare a biletului de tratament – document valabil pentru toate persoanele l Actul de identitate cu valabilitate la data cererii – document valabil pentru toate persoanele (copie) l Recomandare medicala pentru afectiunea care necesita tratament balnear, eliberata de medicul de familie sau medicul curant – original – document valabil pentru toate persoanele l Talon de pensie (cupon-mandat postal sau talon cont curent) din luna anterioara celei in care incepe sejurul in statiunea de tratament solicitata – original – in cazul pensionarilor sistemului public de pensii, copiilor majori/minori beneficiari de pensie de urmas l Cuponul-mandat postal sau talon cont curent de plata a indemnizatiei/pensiei din luna anterioara celei in care incepe sejurul in statiunea solicitata – original, in cazul beneficiarilor de bilete gratuite – D.L. 118/1990, Legea 189/2000, Legea 44/1944 si Legea 49/1999 l Adeverinte cu venitul realizat in cazul asiguratilor l certificate de nastre si dovada frecventarii invatamantului preuniversitar – in cazul copiilor minori l Declaratia pe proprie raspundere a persoanei care insoteste copilul beneficiar de pensie de urmas, din care sa rezulte ca acesta il va insoti pe minor la tratamentul balnear ¥ Certificat de casatorie – copie si declaratie pe proprie raspundere, din care sa rezulte ca solicitantul nu este pensionar, nu este asigurat si nu obtine venituri ¥ Certificat de incadrare in categoria persoanelor cu handicap, emis de comisiile de expertiza medicala, in temeiul prevederilor OUG nr. 102/1999 aprobata prin Legea nr. 519/2002.
Deoarece numarul biletelor de tratament este insuficiente in comparatie cu numarul potentialilor solicitanti – 4,6 milioane de salariati asigurati si 6 milioane de pensionari – obtinerea acestora se face in ordinea depunerii cererilor si a gravitatii afectiunilor.
Cererile si documentele necesare se depun la casele de pensii, unde se obtin si informatii suplimentare.