21.4 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialBatausi cu autorizatie de "securisti"

Batausi cu autorizatie de „securisti”

Dupa modificarea Legii 333/2003 privind functionarea societatilor de paza si protectie, Politia nu a mai autorizat mai multe firme de profil. In capul listei sta Business Intelligence Protection (BIP) Safety SRL, firma care apartine romano-moldoveanului Viorel Gasca. Numele acestuia a fost implicat in numeroase scandaluri, fiind acuzat ca foloseste metode neortodoxe de racolare a clientilor.

SRI si-a dat avizul pentru Russec Investigatii

Potrivit Serviciului Roman de Informatii, firma Russec Investigatii SRL a fost avizata in 20 aprilie 2005. SRI elibereaza firmelor specializate de paza si protectie avizul prealabil pentru obtinerea licentei de functionare. Conform aceleiasi surse, avizarea se face „in conditiile stipulate de prevederile Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si persoanelor si de HG nr. 1010/2004”.

Dupa ce Politia i-a respins cererea de reavizare pentru BIP Safety, acesta a infiintat o alta firma de paza si protectie, Russec Investigatii SRL. Pentru ca numele noii firme sa nu fie asociat cu antecedentele BIP Safety si sa aiba sanse de a fi autorizata, Viorel Gasca a ales sa ramana in umbra. El l-a scos in fata pe un asociat de-al sau de la vechea firma: fostul ofiter de Securitate Cristian Constantinescu, acuzat ca, pe cand lucra la Directia a 4-a, se ocupa cu instalarea de microfoane in casele romanilor. Strategia a reusit si Russec Investigatii a fost autorizata cu brio.

Aceeasi Marie… cu alta palarie

Aparute ca ciupercile dupa ploaie, firmele de paza si protectie au fost implicate, de-a lungul timpului, in tot felul de matrapazlacuri: perceperea de taxe de protectie, recuperari, interceptari telefonice ilegale etc. Numai in Capitala sunt aproape 1.000 de societati de paza, din care numai 535 s-au mai prezentat pentru a fi reautorizate. La nivelul intregii tari, 12 firme nu au mai primit avizul de functionare de la SRI pentru ca puneau in pericol siguranta nationala, printre care si cea a lui Viorel Gasca.
Dupa ce Politia si SRI au refuzat sa mai autorizeze BIP Safety, Viorel Gasca a trecut cu arme si bagaje in curtea Russec Investigatii. Si-a scos in fata asociatul pentru a incerca sa ascunda faptul ca cele doua firme sunt de fapt una si aceeasi. Astfel, la noul sediu din Calea Plevnei pot fi vazute autoturismele de interventie Lada Samara, ale vechii societati de paza, care au in componenta numerelor de inmatriculare combinatia de litere „BIP”. La fel, jeep-urile Lada Niva sunt vopsite exact in aceleasi culori cu cele ale „raposatei” BIP Safety. Au disparut de pe ele doar inscriptionarile cu numele vechii firme. Pe de alta parte, toti clientii pe care i-a avut BIP Safety sunt acum „pastoriti” de Russec. De asemenea, agentii de paza, multi cu cetatenie moldoveana ca si patronul lor, au fost preluati de firma cosmetizata peste noapte. De remarcat atractia ciudata pe care o are patronul catre tot ceea ce vine dinspre vecinul de la rasarit. Astfel, printre clientii Russec(!?!) se regasesc nume grele ale unor investitori rusi in Romania, cei mai importanti fiind Lukoil, Combinatul de Oteluri Speciale (COS) Targoviste, UPET SA Targoviste, Nova Bank, Lada Niva Motors, Restaurantul Troika si multi altii. Nu e de mirare ca autoturismele de interventie ale BIP-Russec sunt „Lada” si vin tot din Rusia. Potrivit unor surse din Politie, inainte de 1990 patronul firmei de paza a cochetat cu cariera militara, ajungand pana la gradul de maior in securitatea moldoveana, in raionul Balti. Viorel Gasca nu a putut fi contactat pentru a-si exprima punctul de vedere.

Verificari superficiale

Chiar si la o investigatie superficiala, Politia ar fi constatat cu usurinta faptul ca Russec Investigatii nu este altceva decat firma BIP Safety „cosmetizata”. Potrivit sefului Serviciului Sisteme de Paza, din Directia de Ordine Publica a IGPR, comisar Aurel Catrinoiu, Politia nu a avut motive legale sa nu acorde licenta pentru Russec Investigatii. Acesta a declarat ca societatea de paza a indeplinit toate conditiile legale: asociatii acesteia nu au antecedente penale, iar firma a obtinut avizul SRI si s-a constituit legal. De asemenea, in urma verificarilor facute pe teren, Politia a constatat ca patronii Russec au „o buna conduita cetateneasca”, asa cum cere legea.

Metode neortodoxe

Viorel Gasca a fost acuzat ca a folosit metode neortodoxe de racolare a clientilor. Neobisnuit cu refuzul, romano-moldoveanul se comporta ca un veritabil racket, trecand la amenintari cu moartea. In 2003, patronul BIP Safety a pus ochii pe SC Moudi International, firma ruseasca ce preluase „Republica”. Directorul general al acesteia, rusul Yuri Trifanov, incheiase deja un contract cu o alta firma de paza si l-a refuzat pe patronul BIP Safety. Potrivit surselor judiciare, in dimineata zilei de 7 martie 2003, moldoveanul, impreuna cu doi bodyguarzi, conationali, a blocat cu un jeep, in trafic, autoturismul cu care se deplasau spre serviciu doi angajati ai SC Moudi International. Viorel Gasca le-a spus acestora sa-i comunice managerului Yuri Trifanov ca firma sa, BIP Safety, va prelua paza „Republica”. Pentru a-i intimida, acesta i-a urmarit pana la poarta unitatii. Potrivit declaratiei lui Trifanov, data ulterior la Politie, Gasca l-a sunat la telefon si l-a amenintat, voalat, cu moartea. Speriat, directorul Moudi International a sesizat Politia Sectorului 3. Anchetatorii au declansat urmarirea penala impotriva santajistului, deschizand dosarul penal nr. 0214/2003. Culmea tupeului, Viorel Gasca a pozat in victima, reclamandu-i pe politisti de pretinse abuzuri.

Ziaristi agresati si inotatori „vanati” cu sky-jetul

Patronul BIP-Russec s-a implicat si in alte scandaluri. In 2004, bodyguarzii sai, care asigurau paza COS Targoviste, nu s-au sfiit sa agreseze o echipa de ziaristi, care se apropiase prea mult de gardurile inalte ale combinatului. Interesul legitim al reporterilor de la Alpha TV Targoviste fusese trezit de mai multe explozii la otelaria care topeste fier vechi (accidental, grenade si obuze din timpul razboiului), soldate cu morti si raniti, precum si de poluarea atmosferei orasului. Ziaristii au platit pretul curiozitatii profesionale, simtind pe pielea lor zelul exagerat al paznicilor lui Viorel Gasca. Asa cum au declarat cei agresati, bodyguarzii, care vorbeau limba rusa, pareau a fi mai degraba trupe paramilitare. Ei purtau cagule, erau imbracati in uniforme militare de camuflaj si erau inarmati pana-n dinti. Potrivit Legii 333/2003, care era in vigoare la vremea respectiva, agentii de paza erau obligati sa aiba uniforme cu insemnele firmei lor, ecuson de identificare si nu aveau voie sa poarte cagule.
Nu mai departe de asta-vara, Viorel Gasca a fost protagonistul altor incidente. Aflat in statiunea Jupiter, moldoveanul, care este si patronul unei firme de agrement nautic, era cat pe-aci sa decapiteze cu un sky-jet, intentionat, doi inotatori rataciti pe langa plaja pe care acesta o inchiriase. Incidentul nu s-a concretizat intr-un nou dosar penal, deoarece victimele si-au retras subit plangerile. Potrivit surselor judiciare, Viorel Gasca a fost sanctionat doar de Capitania Portului Mangalia, cu o amenda contraventionala de 2,5 milioane lei vechi, pentru „nerespectarea regimului privind desfasurarea activitatilor de agrement nautic in siguranta”. In clubul „Paradis”, pe care-l detine in statiunea Jupiter, Viorel Gasca, tot in vara acestui an, a fost acuzat ca si-a pus bodyguarzii sa cotonogeasca un DJ, pe care se suparase. Scandalul s-a lasat cu interventia Politiei si Jandarmeriei. In timpul anchetei, Viorel Gasca a declarat ca DJ-ul s-a impiedicat pe scari… si a cazut.

Cele mai citite

România, Grecia și Bulgaria cer suprataxarea celor mai ieftini producători și traderi din energie

Ministrul Energiei a declarat că nu este nici drept, nici normal ca Europa de Est să plătească pentru energie, prețuri mult mai mari decât...

România este pe primul loc în topul celor mai scumpe piețe de energie din UE

România și Ungaria au fost principalii exportatori de energie către Ucraina, grav afectată de bombardamentele rusești Suntem pe primul loc, în ceea ce privește cel...

Ce decizii ar putea lua Mark Rutte, noul secretar general al NATO

Zi istorică pentru NATO. Mark Rutte este de marți noul secretar general al Alianţei Nord-Atlantice. Jens Stoltenberg i-a predat ştafeta după un deceniu plin...
Ultima oră
Pe aceeași temă