16.3 C
București
miercuri, 2 octombrie 2024
AcasăSpecialZeci de miliarde de lei, cadou de la stat

Zeci de miliarde de lei, cadou de la stat

In prima jumatate a anului 2005, procurorii DNA din Timis au primit o plangere penala de la Societatea Bega Pam. Firma timisoreana reclama, in cateva sute de pagini, o serie de vanzari succesive ale activelor ce i-au apartinut, vanzari intre firmele controlate de controversatul om de afaceri Ovidiu Tender. Anchetatorii cerceteaza de aproape un an modul in care, prin operatiuni succesive de vanzare-cumparare, Ovidiu Tender si-a „tras” doua cladiri evaluate la aproximativ 100 miliarde lei.

Notarul Adela Doros, artizanul tranzactiilor aflate la limita legalitatii

Aflata in topul celor mai cautati notari publici din Timisoara, Adela Doros este recunoscuta pentru nonsalanta cu care autentifica tranzactiile aflate la limita legalitatii. A legalizat contractul de vanzare-cumparare prin care controversatul om de afaceri timisorean Mujea Marcelini a achizitionat, prin 1997, „Casa cu Atlanti”. Este un imens imobil din centrul Timisoarei, aflat pe lista monumentelor si siturilor istorice, desi la acea data imensa cladire ce margineste strada Alba Iulia era revendicata in instanta de Parohia Ortodoxa Sarba. Tot Adela Doros, care are si calitatea de cumnata a deputatului PRM Mircea Purceld, apare cu parafa de notar public in cazul legalizarii tranzactiilor prin care s-au instrainat ilegal cateva hectare de teren din patrimoniul localitatii timisene Becicherecul Mic. De altfel, doamna notar este beneficiara unei parcele de teren in cartierul de lux al Becicherecului Mic, localitate aflata la 20 km de Timisoara, unde si-a construit o vila. Tocmai din acest motiv a fost nevoita sa accepte invitatia politistilor de a fi audiata si a da cu subsemnatul.

Cladirile au fost vandute de opt ori in cateva luni. Tranzactiile au fost facute intre cateva firme controlate de Ovidiu Tender. Controversatul om de afaceri a recuperat ilegal TVA in valoare de 11 miliarde lei, exact suma cu care firma Bega Pam a vandut cele doua imobile. In lantul vanzarilor apar o serie de firme implicate si in scandalul RAFO.
Afacerea prin care Ovidiu Tender a reusit sa puna mana pe doua cladiri cu banii statului a inceput in urma cu aproape cinci ani. Mai exact, la data de 14 mai 2001, societatea Bega Pam a incheiat un contract de vanzare-cumparare cu firma Best Auto din Bucuresti, reprezentata atunci de un anume Cristian Craciun. Acesta din urma a achizitionat activele Bega Pam contra sumei de 10.004.000.000 lei, din care 1,9 miliarde reprezenta TVA. Imobilele vizate de Tender se afla in municipiul Timisoara. Unul dintre ele este situat chiar langa sediul societatii Tender SA, pe strada Nicolae Titulescu. Cand a fost vandut, imobilul era compus dintr-o moara cu parter si doua etaje, magazii si balcon, siloz, ateliere, cantar bascula, post trafo, cladire instalatii PSI, birouri, copertina, bazin de apa, buncare metalice si teren aferent. In 2003, o parte din imobil a fost transformat in hotelul Palace-Tender. Cel de-al doilea imobil este situat la marginea cartierului Freidorf si avea in componenta o moara de porumb si birouri intr-o cladire P+1, anexa, balcon betonat, copertina si cale ferata de incinta.

Specialistii in vanzari: Craciun si Carceie

Succesiunea vanzarii imobilelor achizitionate de la stat a inceput chiar din data de 14 mai 2001. Astfel, dupa cateva ore de la semnarea contractului dintre SRL-ul Best Auto si Bega Pam, cladirile au fost vandute mai departe unei alte firme, Klass Petrol, implicata si in scandalul RAFO. In prima tranzactie, Cristian Craciun reprezenta firma Best Auto in calitate de cumparator. In cea de-a doua tranzactie, intr-un interval de cateva zeci de minute, Craciun devine din nou cumparator, reprezentand de aceasta data firma Klass Petrol, iar ca reprezentant al vanzatorului Best Auto intra in scena un alt personaj, Marius Carceie. De la acea data, toate tranzactiile ce au urmat ii au ca protagonisti pe Carceie si Craciun. Pentru a evita incurcaturile, Carceie isi asuma rolul de vanzator, cu o singura exceptie, iar Craciun – pe cel de cumparator. Astfel, din prima zi a tranzactionarii imobilelor, pretul a sarit brusc la 73,8 miliarde lei, din care 11,8 miliarde lei reprezinta TVA. Iata cum, din manuirea iscusita a condeiului, firma Best Auto vinde, in cateva ore, un imobil cumparat de la stat cu un pret de sapte ori mai mare.

Intra in hora vanzarilor si firma VGB

Au trecut patru zile, iar fostelor imobile le-a fost gasit un alt proprietar, VGB Impex, societate importanta in afacerea RAFO, apartinand fratilor Iancu. Legaturile controversatului om de afaceri Ovidiu Tender cu fratii Iancu sunt tradate si de aceasta tranzactie, desi nici unul dintre acestia nu recunoaste intersectarile in afaceri. In tranzactia din 18 mai 2001, firma Klass Petrol il are ca reprezentant pe Carceie, iar VGB Impex este reprezentata de Craciun. Vanzarea se face de aceasta data la acelasi pret, 73,8 miliarde lei, inclusiv TVA. Odata cu aceasta din urma tranzactie intervine si o modificare: VGB vinde, dupa numai trei zile, imobilele separat. Moara de porumb de la marginea cartierului Freidorf a fost vanduta pe 21 mai 2001 societatii lui Tender, Atlas Gip, cu suma de 35,7 miliarde lei, din care 5,7 miliarde TVA. Tot in aceeasi zi, VGB Impex vinde si imobilul de pe strada Titulescu si – culmea intamplarii! – unei firme apartinandu-i tot lui Tender, Prospectiuni SA. Pretul de vanzare a fost de 38.080.000.000 lei, din care TVA 6,08 miliarde lei. In ambele cazuri, in dreptul vanzatorului a semnat Carceie, iar pentru cumparator, Craciun. Dupa alte 16 zile, firma Atlas Gip vinde spatiul din Freidorf catre Agrosem, alta societate patronata de Tender, cu aceeasi suma cu care o cumparase de la VGB Impex, si anume 35,7 miliarde lei. In luna octombrie 2001, se decide si vanzarea imobilului din strada Titulescu. Astfel, firma Prospectiuni SA vinde activul tot societatii Agrosem, cu pretul platit catre VGB Impex, respectiv 38,08 miliarde lei. Prin urmare, cele doua imobile ajung iar in proprietatea aceleiasi societati. In primavara anului 2002, mai exact pe 30 aprilie, a avut loc cea de-a opta tranzactie si ultima. Agrosem vinde spatiul din strada Titulescu firmei Tender SA, cu 38,08 miliarde lei, aceeasi suma cu care cladirea a mai fost tranzactionata de doua ori. La aceasta din urma tranzactie, Craciun a fost vanzatorul si Carceie, cumparatorul.

Recuperare de TVA de 11 miliarde lei

Potrivit plangerii penale si documentelor depuse la Parchet, firmele Best Auto si Klass Petrol nu au achitat TVA-ul colectat pentru aceste vanzari. Suma de 11 miliarde lei a fost rambursata catre SC Tender si Agrosem in anii 2002 si 2003 de catre inspectorii DGFP Timis. Prin aceste operatiuni, societatile Tender SA si Agrosem, ambele patronate de controversatul om de afaceri Ovidiu Tender, au intrat in posesia imobilelor, platindu-le cu bani recuperati fraudulos de la stat. Pretul platit catre Bega Pam fiind de 10 miliarde lei plus TVA, exact suma rambursata de stat firmelor lui Tender cu titlu de TVA… Statul a luat praful de pe toba si i-a facut cadou lui Ovidiu Tender doua imobile de miliarde.
Afacerea a fost autentificata la data de 4 iunie 2002 de notarul Adela Doros, cumnata unui deputat PRM de Timis, iar actele de vanzare-cumparare au fost autentificate de Rodica Saca, din cadrul aceluiasi cabinet notarial. Potrivit actului de autentificare, Cristian Craciun si Marius Carceie sunt reprezentanti pentru Best Auto, Klass Petrol, VGB Impex, Atlas Gip, Prospectiuni si Agrosem, firme apartinand atat fratilor Iancu, cat si lui Ovidiu Tender. Taxa notariala pentru legiferarea afacerii a fost pe masura, 1,5 miliarde lei, iar onorariul incasat de Adela Doros a fost de 500 milioane lei.
Procurorii DNA au inaintat dosarul Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara, inregistrat la data de 16 mai 2005, cu numarul 3060/P/2005.

Cele mai citite

Scădere semnificativă a înmatriculărilor de autoturisme în România în septembrie: Dacia, declin de peste 33%

Înmatriculările de autoturisme din România au scăzut din nou în septembrie, continuând tendința de declin marcată și în luna precedentă. România a înregistrat doar 8.975...

Al Gharafa – Al Ain 4-2: Florinel Coman, două pase decisive într-o victorie importantă în Liga Campionilor Asiei

Al Gharafa a obținut prima sa victorie din actuala ediție a Ligii Campionilor Asiei, învingând echipa din Emirate Al Ain cu scorul de 4-2,...

Fidelis răsplătește solidaritatea: Tranșă dedicată celor care salvează vieți

Donatorii de sânge primesc un punct procentual în plus la dobândă și un prag de subscriere de zece ori mai mic Ministrul de Finanțe, Marcel...
Ultima oră
Pe aceeași temă