11.4 C
București
joi, 3 octombrie 2024

Breviar

La „Matei Bals”, sectie speciala pentru gripa aviara
„La Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals” a fost data in functiune anul trecut o sectie de anestezie, terapie intensiva, la care s-a atasat in acest an o sectiune de triaj, unde pacientii cu suspiciune de gripa aviara vin si, daca aceasta se confirma si este necesar, sunt transferati la sectia de terapie intensiva”, a declarat prof. dr. Adrian Streinu Cercel, directorul institutului. Este un circuit special care are 17 paturi si poate fi extins pana la 30 de paturi.
In laboratorul de genetica moleculara al institutului se face secventierea virusului de gripa, care releva daca virusul izolat de la om are potential de a se transmite interuman sau nu, a mai spus prof. dr. Adrian Streinu Cercel, mentionand ca acest lucru este un element foarte important in lupta in focar. El a adaugat ca o analiza de secventiere costa circa 480 de euro, asta numai reactivii.
In legatura cu soldatul care a fost internat ca fiind cu suspiciune de gripa, prof. dr. Adrian Streinu Cercel a mentionat ca nu s-a confirmat gripa aviara. Este vorba de o gripa umana obisnuita. Informatiile de la OMS n-au adus prea multe elemente, a spus directorul Institutului „Matei Bals”, astfel ca nu s-a explicat ce s-a intamplat cu cei 15 turisti care erau suspectati de gripa aviara si nici n-au fost furnizate elemente in legatura cu o eventuala transmitere interumana.

Debitul Dunarii, cu 41% peste media multianuala la Portile de Fier

Debitul Dunarii in sectorul hidrocentralelor Portile de Fier I si II a atins 7.800 metri cubi pe secunda, cu 41% mai mult peste valoarea asteptata in aceasta luna. Conjunctura naturala este favorabila astfel productiei de energie electrica. Centralele electrice romanesti de la Portile de Fier I si II au atins 20.000 MWh pe zi. Totusi, in intervalul imediat urmator, debitul Dunarii va cobori pana in jurul valorii de 7.200 mc/s, ca urmare a scaderii frecventei precipitatiilor majore in regiunea centrala a continentului. M.L.

Barbat spanzurat in Parang

Jandarmii montani din Petrosani au descoperit intr-o padure din apropierea punctului de plecare al teleschiului din Muntii Parang cadavrul inghetat al unui barbat spanzurat de un copac. Persoana decedata nu a fost identificata, insa din primele cercetari intreprinse la fata locului de catre politistii din Petrosani, varsta acesteia este apreciata in jur de 50 de ani. Momentul si cauzele mortii persoanei gasite vor fi stabilite de catre medicii legisti. M.L.

Porcii bolnavi de pesta vor fi sacrificati

Porcii bolnavi de pesta vor fi sacrificati, iar crescatorii acestora vor primi despagubiri din partea statului, a declarat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu. Comitetul Executiv pentru Integrare Europeana, reunit ieri la Guvern, a luat in discutie problema sacrificarii porcilor bolnavi, stabilind ca Guvernul va aloca despagubiri de 300 de miliarde de lei vechi detinatorilor. C.P.

Cele mai citite

Liga Campionilor: Real Madrid și Bayern Munchen au pierdut în deplasare

Real Madrid, deţinătoarea trofeului, şi Bayern Munchen, performera primei etape, au pierdut meciurile susţinute în deplasare, miercuri seara, în etapa a doua a Ligii...

Liga Campionilor: Real Madrid și Bayern Munchen au pierdut în deplasare

Real Madrid, deţinătoarea trofeului, şi Bayern Munchen, performera primei etape, au pierdut meciurile susţinute în deplasare, miercuri seara, în etapa a doua a Ligii...

Sancțiuni impuse de SUA, Marea Britanie și Australia pentru combaterea grupului de infractori cibernetici ruși Evil Corp

SUA, Marea Britanie și Australia au impus sancțiuni împotriva a șapte cetățeni ruși și a două companii aparținând unui agent FSB (Serviciul Federal de...
Ultima oră
Pe aceeași temă