Medicii din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infectioase Constanta s-au confruntat, in ultimele zile, cu o situatie extrem de grava. Sapte pacienti bolnavi de rujeola au fugit din spital, refuzand tratamentul, in ciuda insistentelor cadrelor medicale. Potrivit afirmatiilor directorului general al Directiei de Sanatate Publica Judeteana Constanta, dr. Marius Enescu, cei sapte bolnavi nu au vrut sub nici o forma sa accepte sfaturile medicilor specialisti. Ei ignora starea de boala si nu constientizeaza pericolul la care se expun prin refuzarea tratamentului. „De obicei se intorc la spital dupa ce au dezvoltat o serie de complicatii grave. Este vorba despre inconstienta, ca si in cazul fetitei in varsta de numai 10 ani din localitatea constanteana Corbu care a decedat saptamana trecuta. Parintii au ignorat o afectiune care se trateaza cu antibiotice banale – meningita – si au apelat la ajutor de specialitate numai atunci cand copilul a intrat in coma”, a mai afirmat directorul DSPJ Constanta, dr. Marius Enescu.
Amenzi pentru parinti
Medicii de familie din teritoriu se confrunta cu o alta problema: reticenta unor parinti de a-si vaccina antirujeolic bebelusii. Directorul DSPJ a mentionat ca „exista o retinere primitiva in ceea ce priveste orice forma de imunizare a organismului”. Astfel de cazuri s-au inregistrat in localitatile Cuza-Voda si Medgidia, unde mamele au refuzat sa-si duca nou-nascutii la cabinetele medicilor pentru a le fi administrat vaccinul antirujeolic. Motivele sunt diverse si nefondate: unele au spus ca le este frica sa-si scoata bebelusii din casa, altele au sustinut ca dispensarul este aglomerat, iar copiii pot intra in contact cu bebelusi bolnavi. Directorul Marius Enescu a declarat ca la vaccinarea antirujeolica sunt chemati numai nou-nascutii sanatosi, asa ca parintii nu au nici un motiv sa se ingrijoreze. Potrivit Legii 316/2004, art. 2, lit. c, persoanele care refuza imunizarea risca sanctionarea cu amenda contraventionala cuprinsa intre 10 mii si 30 mii RON (10-30 milioane lei vechi).
Nici o complicatie in 24 de ore
Potrivit datelor furnizate de DSPJ, la nivelul judetului Constanta numarul internarilor in ceea ce priveste cazurile de rujeola este in scadere. Astfel, in ultima saptamana s-au prezentat in jur de 10 de persoane pe zi, care au acuzat simptomele specifice rujeolei. Din luna ianuarie si pana in prezent, s-au inregistrat 1.259 de cazuri suspecte, alte 619 s-au confirmat – din care 540 au fost confirmate serologic, iar alte 59 au avut rezultat echivoc.
Bebelusii transferati pe parcursul acestei saptamani la STI Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Constanta se simt foarte bine si vor fi externati in curand. Potrivit declaratiilor directorului DSPJ, dr. Marius Enescu, in ultimele 24 de ore nu s-a mai inregistrat nici un caz grav suprapus cu rujeola.