Transparency International a dat ieri publicitatii, cu prilejul Zilei Natiunilor Unite de lupta impotriva coruptiei, Barometrul privind Coruptia Globala pe anul 2005.
Numai 22% din romani afirma ca au dat mita in ultimele 12 luni, in vreme ce 64% sustin ca nu. Acest procent plaseaza Romania alaturi de tari precum Etiopia, Kenya, Indonezia sau Rusia. 15% nu stiu sau au refuzat sa raspunda. Mita care se da in Romania se indreapta in primul rand spre functionarii publici. Peste 75% din romanii care au dat mita au platit pentru servicii publice. Din acest punct de vedere, numai Serbia si Ucraina stau mai prost, cu cifre care graviteaza in jurul a 80%. In schimb, depasim de departe tari precum Rusia, Moldova, Nigeria sau India. Peste 20% din romani afirma ca li s-a solicitat mita si numai putin peste 15% recunosc ca au oferit mita pentru a evita problemele cu autoritatile.
Cele mai corupte institutii din Romania sunt partidele politice si Vama. Romanii au acordat acestora 3,8 puncte pe o scara de la 1 (incoruptibil) la 5 (extrem de corupt). Partidele politice si Vama sunt urmate indeaproape, cu 3,7 puncte, de sistemul juridic, si de Parlament si Politie – cu 3,6 puncte. Cele mai putin corupte sunt Biserica si Armata. Mass-media se situeaza… peste medie, cu o nota de 2,7, care ar trebui sa dea de gandit unor oameni din presa noastra.
Unul din patru romani sunt afectati in viata particulara de coruptie, ceea ce inseamna, potrivit directorului executiv, Victor Alistar, ca „nu saracia genereaza coruptie, ci coruptia genereaza saracie”.