Nu peste mult timp, nici un teren pe care se desfasoara activitati poluatoare sau potential poluatoare nu va mai putea fi vandut fara un raport referitor la starea solului, potrivit unui proiect de directiva privind protectia solului, propus de Comisia Europeana. Indiferent daca este situat in intravilan sau extravilan. Poluatorii de terenuri sunt invitati la consultari cu autoritatile la Ministerul Integrarii, pentru a prezenta o pozitie de tara fata de acest proiect de directiva.
Comisia a propus un calendar dupa care mai intai sa fie finalizata identificarea siturilor: 10% din situri in termen de 5 ani de la data transpunerii directivei; 60% din situri in termen de 15 ani de la data transpunerii; 100% din situri in decurs de 25 de ani de la data transpunerii. Potrivit evaluarilor Comisiei, in Uniunea Europeana, cu 25 de state membre, exista aproximativ 3,5 milioane de situri potential contaminate, iar 0,5 milioane sunt contaminate. Costurile rezultate din lipsa luarii unei masuri in acest domeniu s-ar ridica la 38 miliarde de euro pe an. Deocamdata, costurile rezultate din aplicarea directivei nu pot fi estimate, din lipsa unor evaluari aprofundate in domeniu.
Dupa ascultarea parerilor tuturor tarilor, proiectul de directiva propus de Comisia Europeana va fi transmis spre dezbatere Consiliului Uniunii Europene si Parlamentului European. Romania isi pregateste pozitia fata de acest proiect de directiva, implicand in luarea unei decizii partile interesate prin invitarea la consultari interinstitutionale, cu patronatele, cu institutele de cercetare, cu agentii economici, la sediul Ministerului Integrarii Europene. O prima reuniune a avut deja loc. Pentru o mai clara exemplificare a ceea ce inseamna un teren poluat, prezentam numai efortul trecerii unui teren de la agricultura conventionala la cea ecologica, pentru care este nevoie de parcurgerea unei perioade tranzitorii, numita perioada de conversie in productie vegetala, animaliera si apicultura. Este o perioada pe care fermierii o au la dispozitie pentru adaptarea managementului fermei la productia ecologica: 2 ani pentru culturile de camp anuale; 3 ani pentru culturile perene si plantatii; 2 ani pentru pajisti si culturi furajere; 12 luni pentru vite de carne; 6 luni pentru rumegatoare mici si porci; 6 luni pentru animale de lapte; un an pentru albine, daca familia a fost cumparata din stupine conventionale.