Romania si Bulgaria nu sunt pregatite sa adere la UE, considera revista britanica „The Economist”, care sustine ca ambele tari sunt sarace si au probleme cu coruptia. Din acest motiv, starea de spirit este mohorata printre membrii UE, odata cu apropierea datei de 1 ianuarie 2007.
Cand vorbeste despre saracie, „The Economist”, care proclama „Sfarsitul odiseii europene”, nu uita sa-i pomeneasca pe agricultorii romani. Desi economiile celor doua tari cunosc o crestere accelerata (7% in Romania, 6% in Bulgaria), venitul national pe cap de locuitor se cifreaza la o treime din media europeana, fiind inferior celui din statele care au aderat in 2004. Iar spiritul comunitar este, de asemenea, la cote scazute.
O preocupare serioasa este nivelul scazut de pregatire al functionarilor publici, care sunt prost platiti si, deseori, corupti. In ambele tari, coruptia se manifesta in primul rand in serviciile vamale. Dar si in sistemul sanitar mita a devenit o rutina.
Totusi, exista diferente de la o tara la alta. „Romania, cel putin, are vointa de a-i urmari in justitie pe politicienii corupti, gratie unui ministru al Justitiei curajos si fara apartenenta politica, Monica Macovei. In Bulgaria, acest proces abia a inceput”, scrie publicatia.
De altfel, coruptia in Bulgaria este o sursa bogata de exemple pentru revista britanica. Este citat cazul unui investitor strain care avea probleme si caruia un ministru de la Sofia ii spune: „Obstacolele in aceasta tara pot fi mari sau mici. Prietenul potrivit le poate face mici. Ar trebui sa-l cunosti pe dl Pavlov” (individul cu acest nume va sfarsi pana la urma impuscat intr-unul din „nenumaratele asasinate gangsteresti ramase nerezolvate”). O mare problema este, la sud de Dunare, coruptia din Justitie. Cat despre premierul Serghei Stanisev, se spune ca este un „baietas” si ca „adevarata putere nu se afla in biroul primului ministru, ci la cei doi sefi ex-comunisti din partidul sau”. Totusi, potrivit lui Ognian Sentov, de la Centrul pentru Studii despre Democratie din Sofia, „coruptia din Bulgaria nu e neaparat cea mai rea din UE, dar sigur e cea mai studiata”. Revista britanica se intreaba cu umor: „Intr-adevar, daca UE s-a descurcat cu Sicilia, de ce nu si cu Bulgaria?”
„The Economist” recunoaste ca nici tarile din valul precedent nu erau pregatite sa adere la UE, dar in prezent fac progrese. Iar „stabilitatea si prosperitatea din respectivele tari sunt cele mai bune argumente pentru a spune bun-venit perechii balcanice”, adauga publicatia. Sunt amintite si clauzele de salvgardare impuse de UE, astfel incat subventiile europene ar putea fi taiate, daca Bulgaria si Romania nu rezolva problema proastei administrari si a coruptiei.
Cum o revista britanica nu putea neglija problema imigratiei, in conditiile in care Albionul e speriat de invazia esticilor, „The Economist” precizeaza ca bulgarilor si romanilor le vor fi impuse restrictii inclusiv in Marea Britanie, Irlanda si Suedia, care n-au procedat asa si la precedenta extindere. O grija in plus: migratia spre Vest a cetatenilor din Republica Moldova si Macedonia. „Romanii ii privesc pe moldovenii dintre Prut si Nistru ca pe cetateni potentiali, deoarece Republica Moldova a fost provincie romaneasca pana in 1940. Bulgaria, cu mai putine argumente, are aceleasi sentimente in privinta Macedoniei”, explica „The Economist”.