O grupare infractionala din Craiova, formata din mai multe persoane care au dat tunuri de sute de milioane de lei ING Bank, a fost anihilata de politistii Brigazii de Combaterea Crimei Organizate Craiova.
In urma catorva saptamani de filaj, politistii craioveni au arestat cinci indivizi din grup, trei sunt cercetati in libertate, iar alti patru urmeaza sa fie "incaltati” pentru audieri. Daniela Eugenia Ilie – 47 de ani, Nicolae Daniel – 34 de ani, Gabriel Tudor, recidivist (tentativa de omor) – 33 de ani, Florin Negoita – 27 de ani, Silviu Mastalier, "Contabilu'” – 25 de ani si Victor Aurelian Manescu – 54 de ani, se afla in arestul IPJ Dolj, iar Violeta Cati Mic, din Valcea – 25 de ani, prietena lui Contabilu', Sabin Dinu – 38 de ani, si Eugenia Stancu – 36 de ani, sunt cercetati in libertate. Alaturi de acestia mai sunt puse sub acuzare alte patru persoane din acelasi grup, plus alti 57 de beneficiari ai unor credite obtinute pe cai ilegale din cele cateva sute despre care politistii craioveni au informatii.
Documente si stampile contrafacute
De ceva timp in Craiova s-a format un grup de indivizi care racolau clienti dornici de imprumuturi de bani de la ING Bank. Banca a externalizat o serie de activitati, iar prin franciza diverse societati comerciale puteau sa ofere si sa vanda produsele si serviciile ING Bank. In afara de aceste societati, mai exista si consultanti financiari care pot incheia contracte cu clientii in schimbul unor comisioane. Prevalandu-se de acest context, persoanele de mai sus au organizat o adevarata industrie de documente si stampile false, in baza carora clientii obtineau credite in limita unui salariu si jumatate. Acolo, toti erau directori sau ingineri. Cu sprijinul Danielei Ilie, care era cunsultant financiar, acestia racolau clienti din Craiova, le fabricau adeverinte de salariati, in care le treceau salarii de la 28 de milioane de lei in sus, dupa care depuneau dosarele la una dintre cele trei societati din Craiova care au franciza cu ING. De exemplu, unui tip de 19 ani i s-a trecut in adeverinta functia de director general la o firma oarecare si un salariu lunar de 37 de milioane de lei. In adeverinte mai erau trecute numerele de telefon ale cate unui membru al grupului amintit. In momentul in care cei de la sediul central al bancii din Bucuresti verificau datele clientului, raspundea unul dintre membrii gruparii, care se prezenta drept director al solicitantului, confirma salariul acestuia, ba chiar il lauda.
Terasa Mercur, locul de intalnire
Toate intalnirile cu amatorii de imprumuturi aveau loc in numai trei locatii din Craiova: terasa magazinului Mercur, cofetaria "Amandina” si restaurantul "Doljana”. Politistii au aflat ca in cele trei locatii luasera fiinta banci volante. Fara ca indivizii sa miroarsa ceva, au fost filati si filmati ore in sir chiar si in timp ce primeau partea… "leului” de la clientii ING Bank. Jocurile se faceau astfel: clientul era "consiliat” de Daniela Eugenia Ilie, dupa care i se fabrica o adeverinta de salariat al unei firme oarecare, dar pentru care aveau stampila, si in care i se trecea un salariu substantial. Dupa incheierea formalitatilor, firma prin care era incheiat contractul primea de la Bucuresti cardul cu descoperire de cont, iar clientul PIN-ul cardului. Dupa ce intra in posesia cardului, clientul mergea la bancomat, insotit de unul dintre membrii grupului, lichida contul si-i dadea acestuia, in general, 40% din totalul imprumutului. Asta insa nu era tot. Daniela Eugenia Ilie le impunea clientilor sa incheie, prin intermediul ei, o asigurare de viata pe un an. Astfel, clientul pierdea cam jumatate din imprumutul bancar, iar respectiva, legal, incasa cateva sute de milioane de lei lunar, reprezentand comisioanele bancare primite de la ING Bank pentru activitatea sa. Paradoxal, aceasta este vecina cu… seful Brigazii de Combaterea Crimei Organizate de la Craiova, comisarul-sef Gheorghe Bica, cel care a condus intreaga operatiune de prindere a celor din grupul acesteia. "Cand am intrebat-o daca ma cunoaste, a spus ca nu. Nu stia ca sta peste drum de mine”, a spus Gheorghe Bica.
Clienti, cu sutele
Cu totul in Craiova au fost cateva sute de "clienti” ai ING Bank, beneficiari ai unor credite de 40 pana la 55 de milioane de lei. Practic, afacerea mergea ca pe banda, insa, asa cum a precizat acelasi sef al BCCO Craiova, "Politia lucreaza cu informatori!”. Toti membrii gastii, precum si alti 57 de beneficiari de credite, dintre cei 107 pe care politistii craioveni i-au si identificat, sunt pusi sub acuzare pentru inselaciune, fals in inscrisuri oficiale sau uz de fals, complicitate la toate aceste infractiuni. ING Bank ii va urmari pe "clientii” sai care au obtinut credite pe cai ilegale pentru recuperarea prejudiciului.