Uraganul Katrina, care a afectat sudul Statelor Unite, a fost calificat drept cea mai grava catastrofa naturala din istoria tarii, iar bilanturile victimelor si ale pierderilor economice continua sa creasca. Katrina a generat insa si alte efecte, la prima vedere nevazute, dintre care cel mai puternic se inregistreaza pe piata petrolului, acolo unde rafalele de vant au inceput sa ridice la cer pretul barilului pana si in Europa, la mii de kilometri distanta de coastele americane.
Autoritatile americane au anuntat, pana in prezent, 277 de victime, dar se apreciaza ca numarul total al mortilor se va ridica la cateva mii, cel putin 235 de mii de persoane au fost evacuate, iar mai mult de un milion au ramas fara locuinte. Iar valoarea pagubelor inregistrate de statele americane afectate ar putea depasi o suta de miliarde de dolari.
Pe piata petrolului insa, uraganul de-abia a inceput sa sufle, cotatiile bursiere ale barilului de petrol fluctuand continuu. Si aceasta, in primul rand, deoarece Katrina a afectat grav mai multe instalatii petroliere din sud-estul SUA, pierderile estimate fiind de circa 38 de milioane de barili de produse petroliere rafinate numai pentru luna septembrie, potrivit Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), care a si recomandat, de altfel, recurgerea la „stocurile strategice” pentru echilibrarea pietei. Iar raspunsul celor 26 de tari membre ale AIE la aceasta cerere a fost prompt.
Ieri, ministrii de finante si reprezentantii lor din tarile membre ale Forumului de Cooperare Economica Asia-Pacific (APEC) au anuntat un plan de bataie impotriva cresterii pretului petrolului. Intr-un comunicat, cei 21 de membri ai organizatiei au facut apel la „investitii adecvate in industria petroliera, capacitatile de rafinare, precum si la un transfer de tehnologie pentru economisirea energiei”. Totodata insa, cei 21 au cerut reducerea sistemelor de subventie a preturilor la carburanti, care distorsioneaza cererea prin mentinerea artificiala a unui pret scazut „la pompa”.
Iar la Manchester, ieri, a inceput reuniunea informala a ministrilor economiei si finantelor din tarile membre UE. Principalul punct pe agenda acestora sunt masurile de limitare a impactului cresterii pretului barilului si, implicit, a materiilor prime asupra economiilor europene.
Pe de alta parte, ieri, Ungaria a decis recurgerea la rezervele strategice de petrol pentru a opri explozia preturilor „la pompa”. Numai la noi preturile cresc in fiecare zi.