5.4 C
București
luni, 21 octombrie 2024
AcasăSpecialMasuri sporite de siguranta pentru pelerinajul de la Nicula

Masuri sporite de siguranta pentru pelerinajul de la Nicula

Autoritatile judetene din Cluj au decis sa ia masuri speciale de precautie pentru pelerinajul actual de la manastirea Nicula. Aceasta adaposteste o icoana a Fecioarei Maria despre care se crede ca este facatoare de minuni. Din cauza ca o parte din drumul spre orasul Gherla este „strangulat” de reparatiile care ar trebui executate de firma greceasca „Efklidis”, o parte din masinile pelerinilor vor fi deviate pe traseul drumului judetean recent reparat, care trece prin Jucu si Sic.
De asemenea, vor fi amenajate trei parcari speciale pentru credinciosi. Cei care vor veni dinspre Sic isi vor putea parca masinile in curtea morii din sat. Cei care vin dinspre Gherla isi vor lasa autoturismele pe terenul de fotbal din localitate, iar autobuzele si cu microbuzele care ii vor transporta in zona pe pelerini vor fi lasate pe pasunea din sat.
In incinta manastirii vor avea acces doar masinile care vor beneficia de o invitatie speciala din partea staretului ortodox Dumitru Cobzaru. De asemenea, vor fi interzise tarabele in incinta lacasului monahal si pe drumul de acces spre aceasta.
Manastirea este obiectul unui proces aflat pe rolul Tribunalului Bacau intre ortodocsi si greco-catolici. Lacasul monahal a fost intemeiat de greco-catolici pentru a adaposti icoana facatoare de minuni a Fecioarei Maria, pictata la sfarsitul secolului al XVI-lea, de catre preotul ortodox Luca din Iclod. Icoana a fost ascunsa vreme indelungata, insa in cele din urma ultimul ingrijitor al lacasului monahal a predat-o autoritatilor. Ea a fost dusa la Muzeul de Istorie din Cluj-Napoca, iar apoi a fost transferata Episcopiei Ortodoxe din oras, la dorinta episcopului Teofil Herineanu.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă