5 C
București
sâmbătă, 30 noiembrie 2024
AcasăSpecialPrimarul din Namoloasa ar putea deveni prima victima a migratiei

Primarul din Namoloasa ar putea deveni prima victima a migratiei

Primarul comunei galatene Namoloasa a devenit subiectul unor puternice controverse, pentru ca, dupa ce in interval de numai o luna si-a depus in termenul prevazut de Legea 249/2006 declaratia de apartenenta politica atat pentru PD, cat si pentru PSD, este victima confuziilor in interpretarea textului legii. Dupa unii, ar trebui sa fie suspendat din mandatul de primar, iar dupa altii nu, pentru ca inainte de termenul-limita de depunere a declaratiilor isi poate schimba apartenenta politica fara sa fie sanctionat.

Inca o lege interpretabila

In interpretarea legii care introduce sanctionarea migratiei politice, Legea 393/2004, modificata si completata de Legea 249/2006, au existat mai multe confuzii. In primul rand, asupra termenului pana la care un ales se poate hotari la apartenenta politica fara sa fie sanctionat cu pierderea mandatului, dupa unii 5 august, dupa altii 10. Cum Legea 249 a fost publicata in Monitorul Oficial nr 554/27.06.2006, termenul de depunere a declaratiilor este 11 august. In ce priveste situatia primarului Todita, atunci cand se pune problema interpretarii daca are voie ca pana la termenul limita sa de–puna mai multe declaratii, parerile sunt iarasi impartite. Cum intr-o situatie asemanatoare se gasesc si consilieri locali din mai multe comune galatene, este clar ca vom ajunge la un razboi al interpretarilor politice ale unei legi. Navetist pe ruta PD-PSD-PD
Calendaristic, apartenenta politica a lui Todita a fost urmatoarea. In 2000 a devenit primar pe listele PD, iar in noiembrie 2003 a cedat la presiunile PSD, inscriindu-se in partidul-stat. Desi este imobilizat de ani de zile intr-un scaun cu rotile, in 2004 a castigat un nou mandat de primar pe listele PSD, obtinand un scor electoral record, de 90%. In urma cu 2 saptamani, liderul PD Galati, secretarul de stat Mircea Toader, declara ca Valerian Todita s-a intors la PD. Marturie sta si declaratia sa de apartenenta politica din 2 iulie, in care se declara membru PD. O luna mai tarziu, pe 1 august, primarul Todita a intocmit o alta declaratie politica, in care se declara membru PSD. Explicatia lui Valerian Todita pentru acest dute-vino PSD-PD-PSD este ca a fost atras intr-o capcana: mai multi consilieri din echipa sa i-au propus sa treaca de la PSD la PD, dar dupa ce a semnat adeziunea la PD a constatat ca numai adeziunea sa a ajuns la PD, nu si cele ale consilierilor. Atunci a decis sa nu mai faca acea miscare, retragandu-se din PD, pentru a ramane la PSD. D-ale carnavalului PD
Mai sunt si o serie de alte neclaritati. Cand liderul democrat Mircea Toader a anuntat ca Todita a trecut la PD, am presupus ca Toader si Todita au avut vreo discutie ca intre barbati. Cand am discutat cu Valerian Todita, acesta ne-a declarat ca a avut o discutie cu Toader prin ianuarie si atunci a respins ideea de a se intoarce la PD pentru ca, oricum, nu va mai candida din cauza sanatatii. Asta motiveaza probabil si faptul ca, atunci cand a anuntat trecerea lui Todita la PD, presedintele PD Galati, Mircea Toader, a anuntat ca impreuna cu Prefectura se va gasi o solutie pentru suspendarea lui Todita din mandatul de primar, motivul fiind inactivitatea din cauza faptului ca este tintuit in scaunul cu rotile!? Pai, atunci de ce nu s-a declansat procedura de suspendare cand era primar PSD? "Nu cerceta aceste legi, ca esti nebun de le-ntelegi”!
Acum, dupa ce Valerian Todita a "taiat” declaratia de apartenenta la PD cu cea la PSD, liderul democrat, secretarul de stat Mircea Toader, sustine ca Todita trebuie suspendat din mandatul de primar: "Am vazut si eu declaratiile. Conform legii, a pierdut mandatul”. Interpretarea lui Toader se bazeaza pe faptul ca, potrivit articolului II, alineatul 3 din Legea 249, dispozitiile privind pierderea mandatului de ales in cazul schimbarii partidului intra in vigoare la data depunerii declaratiei de apartenenta. Am consultat un specialist in drept administrativ, care ne-a spus ca lucrurile nu sunt chiar atat de simple, pentru ca, din moment ce Legea 249 impune un termen de depunere, pot fi si inter-pretari conform carora pana la data de 11 august un ales isi poate schimba optiunea politica fara a fi sanctionat: "Este un articol litigios. Fiecare isi face dreptatea lui. Cand sunt doua puncte de vedere asupra unei prevederi, trebuie sa intervina al treilea, care este puterea judecatoreasca. Se vor naste litigii cum nu s-a vazut”. Asadar, dincolo de obiectivul onorabil al Legii 249, combaterea migratiei politice, legea ar putea esua intr-o avalansa de procese. Concluzia este celebrul dictonul eminescian "Nu cerceta aceste legi, ca esti nebun de le-ntelegi”!

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă