Mai mult de 250 de orase europene vor participa la primul salon european al locurilor de munca, proiect initiat de Comisia Europeana. Salonul, care se inscrie in cadrul „Anului European al Mobilitatii Muncitorilor”, se va desfasura intre 29 si 30 septembrie a.c. si va permite vizitatorilor sa se informeze asupra ofertei de munca din alte tari europene, precum si asupra altor profesii.
Salonul se va organiza in cele 25 de tari membre ale Uniunii Europene, dar si in Romania, Bulgaria, Islanda, Norvegia si Elvetia. „Acest salon este un alt pas important spre concretizarea mobilitatii profesionale pentru muncitorii europeni. In cursul primului semestru al Anului Mobilitatii, noul portal EURES a fost creat cu ajutorul unui milion de oferte de munca si multe decizii pozitive au fost luate in favoarea suspendarii restrictiilor de libera circulatie a fortei de munca. In al doilea semestru, noi vom transmite, la nivel local, mesajul potrivit caruia mobilitatea lucratorilor este benefica pentru muncitori, intreprinderi si pentru economie in general”, a subliniat Vladimir Spidla, comisar european responsabil pentru munca, probleme sociale si egalitate de sanse.
Salonul european de munca este unul din marile evenimente ale Anului European al Mobilitatii. Conceput pentru a-i ajuta pe europeni in aflarea avantajelor si posibilitatilor muncii din alta tara decat cea de origine, dar si ale celor rezultate din schimbarea profesiei, salonul va fi prezentat pe larg in foarte multe orase, de la Leipzig, Helsinki, Bruxelles, Poznan, Marseille si pana la Bucuresti. Un autobuz itinerant va circula prin noua tari ale Uniunii Euroepne. Autobuzul va pleca de la Paris in data de 22 septembrie si va ajunge la Bruxelles in data de 17 octombrie.
Vizitatorii salonului vor avea ocazia sa afle nu numai despre oferta de munca din Uniunea Europeana, dar si despre posibilitatile de stabilire in alta tara sau alta regiune. Anul European al Mobilitatii vizeaza promovarea mobilitatii fortei de munca in favoarea noilor sectoare, noilor calificari si in beneficiul tuturor tarilor europene. Numai 25% din europeni traiesc intr-o tara din UE alta decat tara lor de origine, o situatie care a evoluat foarte putin in ultimii 30 de ani, se arata intr-un document al Comisiei Europene. Evidentele mai arata ca un european ramane 10,6 ani la acelasi loc de munca, spre deosebire de un american, care nu se leaga de un serviciu mai mult de 6,5 ani. Adica americanii sunt mult mai mobili decat populatia batranului continent. Salonul European al Mobilitatii va oferi prilejul multor romani sa se documenteze asupra sanselor de a-si gasi un loc de munca bine platit si cu satisfactii profesionale in oricare din tarile Uniunii Europene.