Judetul Bistrita-Nasaud nu detine harti de risc natural, cu toate ca, potrivit Legii 575/2001, fiecare consiliu judetean trebuia sa elaboreze astfel de documente in cel mult trei ani de la aparitia normei. Informatia a fost data publicitatii, marti, de catre subprefectul Gheorghe Tuta, care a explicat ca aceste harti au fost cerute de Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, iar Prefectura nu a avut de unde sa le ia.
„Am fost nevoiti sa cerem diferite documente de la primarii, insa acestea sunt vechi si unele incomplete. Ni s-a spus ca s-au cerut de cinci ori bani de la bugetul de stat pentru studiile necesare pentru intocmirea hartilor, dar niciodata nu s-au alocat. Noi consideram, insa, ca s-ar fi putut gasi in bugetul judetului suma de 1 miliard de lei pentru intocmirea acestor documente extrem de importante care ne ajuta sa supraveghem atent zonele vulnerabile, sa nu dam autorizatii de constructie acolo unde exista un risc ridicat”, a mai spus Tuta.
Potrivit vicepresedintelui Consiliului Judetean, Constantin Pamfiloiu, institutia pe care o reprezinta nu are cum sa aloce bani pentru intocmirea hartilor de risc natural, intrucat nu este prevazuta aceasta posibilitate in legea mentionata.