-1 C
București
marți, 19 noiembrie 2024
AcasăSpecialProducatorii interni de PC-uri nu vor depasi stadiul de asamblatori

Producatorii interni de PC-uri nu vor depasi stadiul de asamblatori

Producatorii interni de PC-uri nu pot depasi curand stadiul de asamblatori, date fiind seriile cerute pe piata interna. In schimb, companiile de software si servicii IT se dezvolta puternic, adresandu-se deja in egala masura pietei interne si celei externe, se arata intr-una din concluziile Strategiei de dezvoltare pana in 2008 a industriei de tehnologia informatiei, elaborata de Departamentul de Politici Industriale din cadrul Ministerului Economiei si Comertului (MEC).
„Industria IT romaneasca a depasit pragul de un miliard de dolari inca din 2003. Fata de anul precedent, rata de crestere a fost de 35%. O rata de crestere si mai mare, de 47%, s-a obtinut pentru valoarea adaugata bruta”, a apreciat Aurel Mitu, director general adjunct in Ministerul Economiei si Comertului. Aproape trei sferturi din volumul total de activitate al industriei IT a fost realizat in sectorul software si servicii. In 2004, cifra de afaceri a industriei IT a depasit lejer 1,4 miliarde dolari, ratele de crestere fiind asemanatoare cu cele din anul precedent. Exporturile de servicii si software au reprezentat peste un sfert de miliard de dolari. Cresterea sectorului a insemnat insa, intr-o mai mica masura, majorarea numarului de angajati. De fapt, in acest domeniu de activitate cresterea a fost sustinuta de majorarea productivitatii.
„Cresterile inregistrate de industria IT in 2003 si 2004 urmeaza unei perioade de trei ani de ascensiune continua. Daca urmarim istoricul industriei putem observa ca, dupa o contractie in 1999 (mai puternica in sectorul hardware), in 2000 s-a revenit la crestere datorita sectorului software si servicii. Cresterea s-a accentuat in 2001 si a atins un maximum in 2002”, a caracterizat evolutia acestui sector secretarul de stat responsabil cu politicile industriale in MEC, Eugen Tapu Nazare. Interesant este faptul ca evolutia IT in cursul anului 2004 infirma teoria stagnarii pietei in anii electorali.
Numarul companiilor din acest domeniu a depasit cifra de 10.900 inca din cursul anului trecut. Cu cateva exceptii, toate firmele din industria IT sunt IMM-uri. Expertii MEC afirma ca 85% dintre companiile din acest sector depun bilanturi ca microintreprinderi.
„Numarul de firme cu cifra de afaceri de peste un milion de dolari a ajuns la 131. Un numar de 18 dintre ele depasesc si pragul de 10 milioane dolari. Societatile „milionare”, care reprezinta doar 1,5% din numarul total de companii au realizat 66% din vanzari. La polul opus, 3.300 de firme nu au avut nici un angajat, iar 1.600 nu au inregistrat venituri. Alte 4.900 companii au realizat doar 1,1% din cifra totala de afaceri a industriei”, a aratat Petru Ianc, director general in MEC. Peste 50 de angajati au doar 109 companii, 436 reusesc sa contabilizeze peste 11 salariati, iar restul de 10.355 au sub 10 persoane in schema lor.
Industria IT autohtona acopera 50% din piata interna, cu distributii diferentiate pe domenii. Astfel, acoperirea este de 25% in cazul pietei hardware si de peste 80% la cea de software si de servicii.
Pentru a creste productia de hardware pe termen mediu si lung, oficialii spera sa atraga noi investitii din partea marilor companii internationale specializate in productia electronica. In schimb, pentru industria de software si de servicii, MEC sugereaza extinderea exportului si atragerea in Romania de locuri de munca in servicii de outsorcing IT.

Daniel Popa
Daniel Popa
Daniel Popa, sef departament Corespondenti
Cele mai citite

România-Cipru 4-1. Naționala va fi în urna a doua valorică pentru preliminariile Campionatului Mondial din 2026

România a încheiat cu o victorie campania excelentă din Nations League. Tricolorii s-au impus cu scorul de 4-1 împotriva reprezentativei din Cipru, pe Arena...
Ultima oră
Pe aceeași temă