17.1 C
București
joi, 19 septembrie 2024
AcasăSpecialZarqawi va fi urmat de un irakian

Zarqawi va fi urmat de un irakian

Nici o agentie guvernamentala americana nu a nominalizat vreo persoana care sa primeasca recompensa de 25 de milioane de dolari oferita pentru capturarea sau uciderea liderului Al Qaeda in Irak, Abu Musab al Zarqawi, ucis miercuri seara.
„Am vazut foarte multe informatii in presa ca un iordanian, un grup sau un apropiat al lui Zarqawi ar fi furnizat informatii care au condus la atacul desfasurat cu succes. Nu pot confirma aceste informatii”, a declarat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat american, Sean McCormack.
Cotidianul spaniol „El Pa’s” a scris ieri ca fortele americane au fost conduse la Zarqawi de consilierul sau spiritual, „seicul” Abd-el Rahman (si el ucis in atac), care a fost urmarit continuu.
Continua speculatiile si in privinta identitatii succesorului lui Zarqawi. Primul nume vehiculat a fost cel al egipteanului Abu al-Masri, unul dintre locotenentii liderului ucis. Un expert in terorismul islamist, egipteanul Dia Rashawn, sustine insa ca Zarqawi va fi urmat la conducerea Al Qaeda din Mesopotamia de un irakian, dand drept cel mai probabil numele lui Abdullahdi al-Iraqi si drept candidat alternativ pe Abdallah Bin Rashid al-Baghdadi (Abdallah, fiul lui Rashid din Bagdad).
Ca argument, expertul egiptean invoca unele neintelegeri care ar fi existat intre „mana dreapta” a lui bin Laden, egipteanul Ayman al-Zawahiri, si Zarqawi, sustinand ca Zawahiri dorea inlocuirea iordanianului, in care avea tot mai putina incredere, cu un localnic.
Circulatia masinilor a fost interzisa ieri intre orele locale 11.00 si 17.00 la Bagdad si Baquba, in incercarea de a preveni noi atacuri ale teroristilor, care au o predilectie pentru utilizarea de masini-capcana. Joi, in patru atentate comise in Bagdad, au fost ucise 35 de persoane.
Una dintre cele trei sotii ale lui Zarqawi a fost, „probabil”, ucisa in atac, a transmis AFP. Prima sotie a lui Zarqawi, cu care acesta s-a insurat cand avea 22 de ani, a fost o vara din partea mamei. Iordanianul s-a mai casatorit in august 2001 cu fiica unui combatant din Afganistan si in 2004 cu o irakianca din Fallujah.

Cele mai citite

Germania a suspendat exporturile de armament către Israel

O sursă apropiată ministerului a citat un oficial guvernamental de rang înalt care a declarat că a oprit activitatea de aprobare a licențelor de...

Ciprian Tătărușanu va da lovitura de start în FCSB – Petrolul Ploiești

Ciprian Tătărușanu, fostul portar al naționalei României și al FCSB, și-a anunțat retragerea din fotbal pe 11 septembrie, la vârsta de 38 de ani,...

Zece ani de închisoare pentru stomatologul acuzat de agresiune sexuală asupra influenceriței Lolrelai

Dentistul acuzat de influencerița Ștefania Costache, cunoscută sub numele de Lolrelai, a fost condamnat la 10 ani de închisoare pentru agresiune sexuală și lipsire...
Ultima oră
Pe aceeași temă