21.8 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialDemocratii galateni, de doua ori mai puternici ca liberalii

Democratii galateni, de doua ori mai puternici ca liberalii

Presedintele organizatiei judetene PD Galati, secretarul de stat la Ministerul Administratiei si Internelor Mircea Toader, a dat publicitatii rezultatele unui sondaj de opinie realizat la comanda Partidului Democrat, conform caruia PD detine in optiunile alegatorilor din judetul Galati un capital electoral dublu fata de cel al PNL.

PD Galati, lider pe piata electorala

PD este plasat in fruntea optiunilor electorale cu 30,5%, urmat de PSD, cu 22,6%, PNL, cu 14,7%, PRM, cu 12,4%, PNG, cu 12,2%, PC, cu 5,6%, si UDMR, cu 1,1%. Mircea Toader a declarat ca sondajul a fost comandat pentru ca, in baza rezultatelor, sa fie facuta o analiza cu privire la oportunitatea fuziunii PD si PNL, concluzia fiind ca partidul rezultat din fuziune are cu doua procente mai putin decat suma procentelor PNL si PD: „La vremea la care a fost comandat studiul se dorea sa se stie daca fuziunea celor doua partide, PNL si PD, reprezinta un castig politic sau nu. Rezultatele au demonstrat ca Alianta, ca partid unic, primeste mai putine voturi decat suma voturilor pe care cele doua partide le-ar primi daca ar merge pe liste separate”. Liderul democratilor galateni considera ca aceasta ascensiune a capitalului electoral al PD are doua motivatii, prima dintre ele tinand de contextul politic de la nivel national, respectiv asocierea imaginii PD cu cea a presedintelui Traian Basescu si harnicia ministrilor PD. Cea de-a doua cauza a ascensiunii PD in raport cu PNL este, in opinia lui Mircea Toader, aportul de imagine al directorilor pusi de PD la conducerea unor institutii publice din Galati.
Rezultatele sondajului dau nastere multor reticente, pentru ca inverseaza rezultatele obtinute la alegerile locale din anul 2004 in judetul Galati, fara justificari in evolutiile politice produse intre timp. Daca in cazul PSD-ului caderea de la 36%, cat a obtinut la localele din 6 iunie 2004, la 21,8% acum este justificata prin criza politica interna ce a afectat imaginea partidului, in cazul partenerilor de coalitie ai PD regresul este greu de explicat. PNL a scazut de la 17,3% in iunie 2004 la 14,5%. Mai drastica ar fi caderea PC, de la 16,9% in iunie 2004 la 5,6% acum, greu de crezut a se fi produs in conditiile in care la Galati este acum un fief PC mai solid decat cel din 2004. Schimbarea raportului de forte in favoarea democratilor este si mai putin justificata in conditiile in care, spre deosebire de PNL si PC, PD Galati a trecut prin mai multe crize interne, in urma carora o mare parte dintre liderii organizatiei au parasit partidul. Presedintele organizatiei judetene PNL Galati, secretarul de stat la Ministerul Administratiei si Internelor Victor Dobre, are reticente fata de rezultatele sondajului PD: „Daca era invers, puteati sa ma intrebati. Eram surprins. Sondajul asta mare care a fost facut in judet are eroare de 10%. Apoi, nu a fost un sondaj incrucisat. In al treilea rand, cand un partid isi publica el un sondaj, e clar ca ii este favorabil”.

Cele mai citite

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...

Economia mondială arată ca în anii 1920, declară șefa Băncii Centrale Europene

Christine Lagarde spune că există paralele între cele două perioade, dar azi avem instrumente să gestionăm schimbările structurale Economia globală se confruntă cu fisuri comparabile...
Ultima oră
Pe aceeași temă