Patronii constanteni au posibilitatea sa obtina fonduri nerambursabile pentru a-si dezvolta activitatea. Cu alte cuvinte, statul da bani pe care nu-i mai cere inapoi. Acestia pot fi folositi in diferite feluri, de la achizitionarea de calculatoare sau utilaje industriale la participarea la targuri internationale sau creare de pagini de internet dedicate prezentarii firmei. Suma totala disponibila este de 2.600 miliarde lei vechi. Care sunt programele derulate in acest an, cum pot fi accesate acestea si cine sunt beneficiarii eligibili puteti afla din aceasta pagina.
Agentia Nationala a Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Cooperatie, prin Oficiul Teritorial Constanta, impreuna cu Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura, a organizat, de curand, un seminar de prezentare intitulat „Programe cu finantare nerambursablia”. La eveniment au participat aproximativ 100 de intreprinzatori din intregul judet, care s-au aratat extrem de interesati de modul in care pot accesa aceste fonduri. Oamenilor de afaceri din Constanta li s-au prezentat 13 programe cu finantare nerambursabila, derulate in anul 2006. Acestea se refera, printre altele, la modalitati de sprijinire a exporturilor, de achizitie a unor bunuri sau chiar la suportarea unei parti din cheltuielile aferente participarii la targuri si expozitii. Intreprinzatorii au vrut sa cunoasca toate detaliile legate de modul de accesare a programelor.
Modernizarea produselor si serviciilor
Programul de modernizare si dezvoltare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata prevede o alocatie financiara nerambursabila (AFN) de 75% din valoarea cheltuielilor eligibile efectuate pentru fiecare masina, utilaj, instalatie achizitionata (exclusiv TVA), dar nu mai mult de 50.000 de euro pentru fiecare beneficiar. Acestia trebuie sa aiba ca obiect de activitate principal comertul cu ridicata, cu amanuntul, alimentatia publica si/sau prestarile de servicii de piata. Activitatile eligibile sunt reprezentate de achizitionarea de masini, utilaje si instalatii pentru circulatia marfurilor. Bugetul total al programului este de 3,1 milioane RON.
Sprijinirea in dezvoltarea exportului
Programul acesta se deruleaza in perioada 2006-2009, AFN fiind de 90% din valoarea fiecarei cheltuieli eligibile, dar maximum 18.000 RON. Beneficiari sunt cei care desfasoara activitati de productie bunuri si/sau prestari servicii, iar activitatile eligibile sunt reprezentate de participari la targuri si expozitii internationale in strainatate, la misiuni economice realizate in strainatate, la targuri si expozitii internationale, organizate in tara, la realizarea unei pagini de internet sau de materiale tiparite intr-o limba de circulatie internationala. Bugetul programului este de cinci milioane RON.
Informarea si educarea comerciantilor
In cadrul acestui program, finantarea nerambursabila este de 90% din valoarea fiecarei cheltuieli eligibile, exclusiv TVA, dar nu mai mult de valoarea maxima a finantarii pentru fiecare activitate. Beneficiari eligibili sunt agentii economici, inclusiv persoane fizice autorizate, care au ca obiect principal de activitate comertul si/sau prestari servicii de piata si sunt in stare de functionare. Activitatile eligibile sunt cursurile de formare/calificare si specializare/perfectionare profesionala, achizitionarea de calculatoare, de cititoare de coduri de bare, de cantare electronice, aparate de marcat fiscale etc. Bugetul programului este de 1,2 milioane RON.
Instruire si consultanta
Programul are ca scop participarea personalului microintreprinderilor si a intreprinderilor mici avand functii de decizie si/sau de executie la cursuri de formare profesionala organizate, pe tematici prioritare. O alta activitate eligibila este contractarea de servicii de consultanta, pentru elaborarea planurilor de afaceri si de marketing, consultanta in domeniul sistemelor de standardizare, certificare a calitatii conform normelor Uniunii Europene. Bugetul programului este de 1,5 milioane RON, alocatia financiara nerambursabila fiind de 90% din valoarea fiecarei cheltuieli, dar nu mai mult de 15.000 RON.
Targuri cooperatiste
Un alt program derulat prin OTIMMC consta in organizarea celei de-a doua editii a Targului National Cooperatist – TINCOOP 2006, care se va desfasura in Bucuresti, in perioada 31 mai-4 iunie 2006, in cadrul complexului expozitional Romexpo. Actiunile desfasurate in cadrul programului sunt organizarea de seminarii, mese rotunde si ateliere de lucru, diseminarea de materiale informative pe teme privind dezvoltarea afacerilor, cresterea competentelor antreprenoriale prin furnizarea serviciilor de instruire sustinute de experti si, nu in ultimul rand, amplasarea de standuri in cadrul ex-pozitiei, pentru societatile cooperative sau societatile cu capital majoritar cooperatist cu activitati de productie si prestari servicii, pe domenii de activitate. Bugetul programului este de 600.000 RON.
Implementarea si certificarea sistemelor calitatii
Tot cu 90% din valoarea unei cheltuieli eligibile, dar nu mai mult de 15.000 RON, se finanteaza beneficiarii programului privind cresterea competitivitatii IMM-urilor, prin implementarea si certificarea sistemelor calitatii. Beneficiarii eligibili sunt intreprinderile mijlocii care au intre 50 si 249 de salariati, o cifra de afaceri de pana la 50 milioane euro sau active totale care nu depasesc 43 milioane RON, si sunt autorizate sa desfasoare activitati de productie/fabricare de bunuri/servicii si/sau de comercializare a produselor si serviciilor de piata. Printre activitatile eligibile se numara cursuri de instruire pentru personalul implicat in activitati legate de calitate/mediu/sanatatea si securitatea muncii/siguranta produselor alimentare, consultanta primita in scopul implementarii sistemelor de management al calitatii/mediului/sigurantei produselor alimentare si certificarea sistemului integrat de management. Bugetul programului este de 1,2 milioane RON.
Reabilitare si retehnologizare
Numai in acest an se mai deruleaza programul de sustinere a investitiilor realizate de catre intreprinderi nou-infiintate si microintreprinderi, precum si a investitiilor de modernizare si retehnologizare a intreprinderilor mici si mijlocii. Alocatia financiara nerambursabila este de 60% din valoarea proiectului de investitii, exclusiv TVA, dar nu mai mult de 10.000 de euro, pentru intreprinderile nou-infiintate si microintreprinderi, si nu mai mult de 50.000 de euro pentru IMM-uri. Beneficiari eligibili sunt tipurile de intreprinderi mentionate care au ca obiect de activitate productia. Finantarea nerambursabila poate fi folosita pentru achizitionarea de active corporale si necorporale de tipul: terenuri, cladiri, constructii, masini, utilaje si echipamente, mijloace de transport de marfuri, brevete de inventie, licente, dar si pentru constructia, reconstructia, extinderea sau modernizarea de active corporale direct legate de realizarea proiectului de investitii.
Sustinerea mestesugarilor
Cu 90% din valoarea cheltuielilor elugibile, dar nu mai mult de 20.000 de RON, se finanteaza persoanele juridice sau fizice care desfasoara activitati in domeniul mestesugurilor, cooperatiile sau asociatiile profesionale si fundatiile care au ca scop promovarea mestesugurilor, a artei populare sau a artizanatului. Activitatile eligibile sunt reprezentate de participari la targuri si expozitii internationale sau nationale, organizate in strainatate, cu stand propriu sau in asociere cu alti agenti economici, elaborarea si productia de materiale tiparite de promovare a produselor populare de arta, realizarea unui site pe internet in acest scop, participarea mestesugarilor la cursuri de formare/calificare sau de specializare/perfectionare profesionala si achizitionarea de scule, utilaje, dispozitive, echipamente etc.
Pentru profitul brut reinvestit
IMM-urile constantene beneficiaza si de un program care are ca scop sprijinirea prin fonduri in limita sumelor platite pentru profitul brut reinvestit. Alocatia financiara nerambursabila este de 16% din sumele cheltuite in 2005, dar nu mai mult de 10.000 RON, pentru achizitionarea de active corporale si necorporale, facturate si achitate dupa 1 ianuarie 2005 si puse in functiune pana la 31 decembrie 2005. La categoria active corporale se incadreaza echipamentele tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru), iar la active necorporale intra brevetele, drepturile de autor, licentele, marcile de comert sau de fabrica si alte valori similare, precum si pentru achizitionarea ori producerea programelor informatice. Beneficiarii eligibili sunt persoanele juridice care au incheiat anul fiscal anterior anului in curs cu bilant pozitiv si au reinvestit in tot sau in parte profitul si nu au aplicat amortizarea acelerata prevazuta de Legea 571/2003 din Codul Fiscal.
TIMM 2006
OTIMMC Constanta deruleaza si programul pentru organizarea Targului Intreprinderilor Mici si Mijlocii TIMM 2006. Programul consta in desfasurarea, la Bucuresti, a celei de-a V-a editii nationale a acestui eveniment, care va avea loc in perioada aprilie-mai 2006, dar si in organizarea a patru editii regionale, in Constanta, Craiova, Timisoara si Vaslui. Expozitia va fi structurata in doua sectiuni concomitente: prima va fi dedicata institutiilor si agentilor economici care funizeaza produse si servicii de asistenta pentru IMM, iar cea de-a doua dedicata promovarii produselor si serviciilor realizate de catre IMM-uri. Alte actiuni realizate in cadrul programului sunt organizarea de seminarii, mese rotunde si prezentari in scopul cresterii competentelor antreprenoriale si diseminarea de materiale informative referitoare la initierea si dezvoltarea afacerilor.
Femei manager
In exclusivitate pentru femei este adresat „programul national multianual pe perioada 2005-2008 pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale in randul femeilor manager din sectorul IMM”. Acesta se concretizeaza in trei tipuri de actiuni. In primul rand, este vorba despre organizarea campaniei de informare „Zilele femeilor antreprenor”, despre cursuri de pregatire antreprenoriala pe durata a patru zile in sapte municipii ale tarii, precum si despre publicarea de brosuri si ghiduri.
Interzis pentru transportul pe apa
In ciuda faptului ca reprezinta un ajutor pentru cele mai multe dintre IMM-uri, unii dintre oamenii de afaceri constanteni sunt nemultumiti de faptul ca nu pot accesa fondurile. Astfel, companiile care au ca obiect principal de activitate transportul pe apa nu pot beneficia de fonduri guvernamentale, pentru ca respectivul cod CAEN nu este eligibil. Chiar daca sunt cinci sau sase firme in tara, Executivul ar trebui sa incurajezeze acest gen de activitati, care sunt generatoare de profit si de locuri de munca.
Etapele care trebuie urmate
Dumitru Nancu, directorul executiv al OTIMMC, a precizat pasii concreti pe care trebuie sa ii faca orice beneficiar eligibil. In primul rand, trebuie sa se deplaseze la sediul institutiei, de unde obtine o cerere de acord de principiu, pe care o va completa ulterior. De asemenea, va prezenta un certificat constatator emis de catre Directia Generala a Finantelor Publice, in care sa se stipuleze ca societatea nu are datorii la bugetul de stat. Este necesar un astfel de certificat constatator si de la Primarie, care sa dovedeasca faptul ca nu exista datorii la bugetul local. Lipsa datoriilor este, de altfel, o conditie esentiala pentru accesarea fondurilor neramburabile.
Cu banii inainte
Beneficiarul trebuie sa plateasca integral produsul, apoi, pe baza actului eliberat de comerciant, i se deconteaza suma finantata prin OTIMMC. Din pacate, procedura prevede ca IMM-urile sa faca rost de toti banii inainte. Cu toate acestea, dupa ce oficiul si-a dat acordul de principiu, beneficiarul poate obtine de la o banca comerciala suma necesara, actul eliberat dovedind ca respectivul om de afaceri este eligibil.
Sprijin de la Prefectura si CCINA
Pentru a veni in sprijinul oamenilor de afaceri, Prefectura Constanta a lansat un program judetean de pregatire a mediului de afaceri pentru piata unica europeana, care se deruleaza in parteneriat cu Camera de Comert, Industrie, Navigatie si Agricultura Constanta. Ileana Gugoasa, coordoator al Departamentului de Integrare Europeana din cadrul institutiei prefectului, precizeaza ca judetul Constanta se claseaza pe primele locuri din tara in ceea ce priveste numarul de proiecte depuse pentru fondurile "Europa”. Chiar daca nu sunt adresate direct oamenilor de afaceri, ci in special institutiilor, acest fapt demonstreaza interesul pentru atragerea de fonduri nerambursabile. Oamenii de afaceri sunt sprijiniti si de CCINA. Mihai Daraban, presedintele institutiei, spune ca oamenii de afaceri pot fi ajutati prin intocmirea planurilor de afaceri, a cererilor de finantare si prin informatii. Centrul EuroInfo sta la dispozitia intreprinzatorilor care vor sa stie care va fi impactul aderarii la Uniunea Europeana pentru economia locala. In competitia dura de dupa integrare, fondurile nerambursabile vor reprezenta atuul care va trage limita intre profit si pierderi.