13.5 C
București
sâmbătă, 21 septembrie 2024
AcasăSpecialPremierul spune ca nu vor fi inundatii pe Dunare

Premierul spune ca nu vor fi inundatii pe Dunare

Primul ministru, Calin Popescu Tariceanu, a survolat ieri, cu elicopterul, zonele riverane Dunarii din judetele Calarasi, Ialomita, Braila si Galati, care ar putea fi afectate de inundatii provocate de viitura ce se va produce in zilele urmatoare. Premierul a fost insotit in aceasta vizita de ministrul Mediului, Sulfina Barbu. Dupa ce a survolat aceste zone si a vizitat mai multe obiective din Portul Galati, concluzia premierului Tariceanu a fost ca nu exista riscul producerii unor inundatii din cauza viiturii de pe Dunare.

Nu exista riscuri de inundatii

Dupa ce a survolat zonele riverane din amonte si din aval de Galati, premierul a coborat cu elicopterul pe heliportul de la Inspectoratul Politiei de Frontiera Galati, de unde, insotit de secretarii de stat la MAI Victor Dobre si Mircea Toader, precum si de prefectul Galatiului, Mihai Capra, a vizitat zonele riverane Dunarii din municipiul Galati. Primul obiectiv vizitat a fost Punctul „Trecere Bac”, unde se face traversarea Dunarii cu bacul catre judetul Tulcea, unde premierul a discutat cu pescarii si cu cei ce asteptau sa traverseze fluviul spre Tulcea. Apoi au fost vizitate danele de acostare din Portul Galati, dupa care primul ministru a urcat la bordul unei salupe a Politiei de Frontiera cu care a inspectat zona porturilor „Docuri” si „Bazinul Nou”, a Santierului Naval Damen Galati, precum si malul dobrogean al Dunarii. La finalul vizitei sale de-a lungul zonei ce va fi strabatuta in zilele urmatoare de viitura, premierul Tariceanu a concluzionat ca nu exista riscul producerii unor inundatii: „Vin dinspre Fetesti si va pot spune ca situatia nu este asa de grava, precum se lasa sa se imagineze. In primul rand, cotele Dunarii sunt cu mult sub cotele care s-au inregistrat in 1970, cand au fost inregistrate niveluri maxime. Acolo unde exista mici riscuri, cum este cazul la Fetesti, autoritatile locale au intervenit local pentru luarea unor masuri suplimentare de protectie. Va pot spune ca nici debitele care urmeaza sa vina nu sunt atat de mari incat sa creeeze probleme”.
Calin Popescu Tariceanu a precizat ca a vazut de-a lungul malurilor Dunarii multe constructii afectate de revarsarea apelor, dar a subliniat ca acestea sunt ridicate in zona inundabila, intre digul de aparare si cursul normal al Dunarii. Cea mai mare parte a acestor constructii sunt anexe gospodaresti, construite probabil fara autorizatie de constructie. Premierul a declarat ca, daca primarul Adriean Videanu are curajul sa demoleze in Bucuresti blocuri cu sapte etaje, vor trebui luate masuri si pentru eliminarea acestor constructii ridicate in zone inundabile.

Galatiul si Braila nu au probleme

Premierul Tariceanu a transmis locuitorilor din localitatile de pe malul Dunarii un apel la calm, pentru ca nu exista riscuri de producere a inundatiilor: „Oamenilor din localitatile situate de-a lungul Dunarii le pot spune sa stea linistiti, pentru ca nu sunt pericole de inundatii. Malul este protejat de diguri inalte, iar localitatile sunt in afara pericolelor”. Primul ministru a adaugat ca nici locuitorii Brailei si Galatiului nu trebuie sa fie ingrijorati: „In orice caz, Galatiul si Braila nu au nici un fel de probleme”.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă